Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Platio sve račune i odavno prodao stan, a onda mu došla ovrha za 'dug' iz 1999.

Već 16 godina Zagrepčanin ne živi u kvadratima za koje je, ističe, sve komunalije podmirio kada ih je prenosio na novog vlasnika.
30. svibnja 2018. u 13:04 63 komentara 35347 prikaza
Ovrha
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Pljenidba, pa prodaja dok se ovrhovoditelj ne podmiri. Ili, jednostavnijim rječnikom, imovina “na bubanj” dok Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) na račun ne sjednu 384 kune i 88 lipa, koje jedan Zagrepčanin duguje iz – 1999. godine. Da stvar bude još bizarnija, najčudnije je, govori taj čitatelj koji je želio ostati anoniman, što on u stanu za koji je ovrha stigla ne živi već 16 godina, a i prije prodaje nekretnine, sve je dugove “poravnao”.

Slavica i Josip Kišur Jedinstven slučaj Stigla im ovrha na 100.000 kn zbog alimentacije za unuke

Plus 77 kn kamata

– Sve račune, odnosno sve komunalije, uključujući one za GSKG, platili smo kako bismo stan bez brige mogli prenijeti na novog vlasnika – kaže Zagrepčanin, koji je priložio i pristigle dokumente s Općinskog suda o ovrsi, a već ih je predao i svojem odvjetniku. Sve svoje obveze, ističe, redovito je podmirivao, a od te 1999. godine nije mu stigla nijedna opomena od GSKG na kojoj bi vidio da zaista nešto i duguje.

– Riječ je o tri mjeseca u 1999. i 2000. godini. Pretpostavljam da bi opomene stigle na adresu u sljedeće dvije godine, koliko smo ondje živjeli. Ako ni to ne, onda barem nekoliko godina kasnije. Ali ovrha nakon 19 godina zbog niti četiristo kuna? – ništa jasno nije bilo gospodinu koji, osim duga za pričuvu od 384,88 kuna, mora platiti i 77 kuna kamata. Nije stvar u novcu, ističe, već u tome što, kaže, Gradsko stambeno u gotovo dvadeset godina nije poslalo nikakav drugi dopis, već su odjednom on i supruga, jer su zajedno bili vlasnici stana u kojem već 16 godina žive novi stanari, dobili rješenja o ovrsi.

– Pretpostavljam da se stan i ne može prodati, odnosno prenijeti na novog vlasnika, ako nisu riješeni svi računi. Vodeći se time, mi smo svoje riješili. To jest, mislili smo da jesmo – kaže nam ovaj bivši stanovnik Vrbana.

Nismo upravitelji od 2007.

Da to baš i nije tako, objasnili su u GSKG, u kojem govore kako dug za komunalije može ostati jer račun ide na ime osobe, a ne na stan. Dug koji ima dotični, ističu, mogao se “razvući”, ali nikako ne može biti da upozorenja prije ovrhe nisu stizala.

– Na svakom sljedećem računu stoji točno koliko je dug otprije – kažu u GSKG, ali ne objašnjavaju detaljnije kako se taj dug nije vidio kad je bivši sa sadašnjim vlasnikom stigao u njihovu poslovnicu da plati sve zaostatke, ako ih ima.

Službeni odgovor od Gradskog stambenog, međutim, nismo dobili, već su nam poručili da gospodina kojem je stigla ovrha pošaljemo k njima da se točno provjeri u čemu je problem, a istaknuli su i kako od 2007. godine GSKG nije upravitelj zgrade u kojem je stan, pa oni ne mogu komentirati cijeli slučaj, iako su, kad je tobožnji dug nastao, oni bili ti preko kojih se pričuva skupljala.

Ovrha
1 / 6
Stalno čupanje cvijeća i gaženje istog razljutilo je jednog od stanara ulice Joakima Rakovca u Puli.
Stan na Glavnom kolodvoru NA PRODAJU Ovaj stan u zgradi Glavnog kolodvora prodaje se za 1,1 milijun kn Akcija Spasimo blokirane! Nakon 7 godina ovrhe za 32.000 kn, dug – 44.000 Predrag Štromar PREDLOŽENE IZMJENE Štromar predlaže produljenje subvencija za kupnju stanova na pet godina
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • vvvggg:

    u trideset godina nismo uspjeli urediti ni najbanalnije stvari u državi ali smo zato uspjeli postati najkorumpiranija zemlja eu. to su posljedice hdzsdp vladavine

  • MarkoVeritas:

    Onaj tko je potpisao takvo rjesenje treba momentalno dobiti otkaz! Ikako je moguce da se nesto nije platilo i da se toga "sjete"nakon 20 godina!!!!

  • medjimurec:

    Za Ginisovu knjigu rekorda , najkorumpiranija , najnesposobnija administracija na svijetu tog nema jednostavno nigdje . Lopov do lopova bi se namirivao i to iz 1997 godine , alo bando ?????