Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odluke Državnog sudbenog vijeća ne mogu biti samovoljne

Ustavni sud ukinuo je odluku o imenovanju županijske sutkinje koja se prijavila za građanski odjel, a imenovana je u kazneni odjel u Zagrebu
10. lipnja 2018. u 16:01 2 komentara 588 prikaza
Predsjednik DSV-a Željko Šarić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ane Jeleč Pecirep bit će još najdulje oko mjesec dana sutkinja Županijskog suda u Zagrebu. Naime, Državno sudbeno vijeće mora ponovno odlučiti o imenovanju jednog suca tog suda, jer je odluka o imenovanju Jeleč Pecirep ukinuta. S tim da će to stupiti na snagu čim DSV donese odluku o imenovanju novog suca, a najkasnije u roku od 30 dana od objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama, što treba uslijediti.

Zagreb: Udruga za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa organizirala sprovod pravde Prosvjed Na Markovu trgu organizirali sprovod pravde

Ustavni je sud, i to u punom sazivu jer je riječ o presedanskoj odluci, tako odlučio u povodu ustavne tužbe Jadranke Kos, sutkinje Županijskog suda u Velikoj Gorici. Utvrđeno je da joj je povrijeđeno ustavno pravo na dostupnost radnog mjesta i dužnosti pod jednakim uvjetima u njegovu postupovnom značenju, a u vezi s pravom na pravično suđenje. U kontekstu ranijeg isticanja samostalnosti i neovisnosti DSV-a ovaj put Ustavni sud ističe kako to ne znači da odluke DSV-a mogu biti neobrazložene i dodaje: “Odluke DSV-a ne smiju biti nerazumne ili samovoljne, odnosno u nesuglasju s vladavinom prava.”

Za 8 mjesta 108 kandidata

Riječ je o imenovanju osmero sudaca Županijskog suda u Zagrebu. U natječaju se navodilo da je riječ o imenovanju po četiri suca građanskog i kaznenog odjela. Na natječaj se prijavilo 108 općinskih sudaca, jedan upravni sudac i sutkinja Kos, koja se prijavila za kazneni odjel. Jeleč Pecirep u zakonskom roku prijavila se na natječaj za građansku sutkinju, ali godinu dana poslije na razgovoru u DSV-u prijavila se za oba odjela Županijskog suda. Rekla je kako je na sudu u Kninu, uz građanske predmete, dvije godine rješavala i kaznene, a tada je radila kao zemljišnoknjižna sutkinja i voditeljica Stalne službe u Kninu. Nakon tajnog glasovanja, predsjednik DSV-a Željko Šarić, među četvero imenovanih za Kazneni odjel, naveo je Jeleč Pecirep, što je i objavljeno na službenoj web-stranici. Ali, u pisanom otpravku odluke DSV-a pisalo je da se imenuju sucima Županijskog suda u Zagrebu, bez spomena odjela. Kos je prigovorila da je Jeleč Pecirep prijavu za kazneni odjel podnijela izvan roka, pa da je stoga ona bila diskriminirana.

Tomislav Horvatinčić Stanje pravosuđa Hrvati imaju najlošiji stav u EU o sucima

Jedno odlučili, drugo napisali

DSV se pravdao kako objava na webu ima informativni karakter i ne utječe na zakonitost i valjanost provedenog postupka, a da pisani otpravak stvara pravne učinke. Ali ovdje se nije radilo o tomu odgovara li otpravak izvorniku, već onome što piše u zapisniku DSV-a u pogledu toga o čemu se glasovalo, obrazlaže Ustavni sud. To što je u natječaju bilo navedeno koliko se sudaca bira u koji odjel, imalo je informativni značaj, te su kandidati u svojoj prijavi mogli istaći svoje preferencije, o kojima DSV mora voditi računa u postupku imenovanja. Ali, suce u pojedini odjel ne može DSV rasporediti, već je to ovlast predsjednika suda.

Također, DSV nije obrazložio koje to stručne kvalitete daju prednost izvan roka iznesenoj preferenciji Jeleč Pecirep, u odnosu na druge kandidate. Niti je obrazloženo je li uopće i od kakvog utjecaja na odluku DSV-a što je Kos, za razliku od Jeleč Pecirep, već županijska sutkinja. Ustavni sud ističe da ukidanje odluke DSV-a ne utječe na valjanost odluka u čijem je donošenju sudjelovala Jeleč Pecirep. Inače, Željko Šarić, Neven Cambi i Igor Gliha bili su za to da sam DSV poništi svoju odluku, ali su ostali u manjini.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić
1 / 10
Ustavni sud odlučio: Lex Agrokor u skladu s Ustavom
Ustavni sud odlučio: Lex Agrokor u skladu s Ustavom U skladu s Ustavom Kao i kod ‘švicaraca’, Vlada je imala obvezu intervenirati s lex Agrokor Đuro Sessa Izvješće Sessa: Izjednačiti plaće sudaca prvog i drugog stupnja
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • ing-12345:

    Krokodili tj pravosudni mafijaši su su malo posvađali u pravosudnoj močvari. U hrvatskom pravosuđu pod hitno treba provesti drastično provjetravanje.