Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE MANJE VREMENA

Sonar otkrio još zvukova oko lokacije olupine Titanika: 'Ne možemo otkriti izvor'

Deployment to the search area of a missing OceanGate Expeditions submersible
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.06.2023.
u 19:55

Kontakt je izgubljen 1 sat i 45 minuta nakon što je podmornica s pet osoba zaronila prema olupini Titanica

U tijeku je velika potraga i spasilačka operacija na Atlantiku nakon što je u nedjelju nestala turistička podmornica s pet osoba koja je zaronila do olupine Titanika. Kontakt je izgubljen 1 sat i 45 minuta nakon njezina zaranjanja, objavila je američka obalna straža. Operacija se vodi iz Bostona. Karte za osmodnevno putovanje koje uključuje vožnju brodom do mjesta potonuća Titanika i zaron podmornice na dubinu od 3800 metara stoje 250.000 dolara. Zaliha kisika mogla bi potrajati najdulje do četvrtka ujutro.

U podmornici su britanski biznismen Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea te francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet. 

Tijek događaja: 

19:39 - Još je zvukova lupanja detektirano sonarom jutros za vrijeme potrage za nestalom podmornicom, no američka vojska još ne zna otkud ti zvukovi dolaze. Ove zvukove potvrdio je koordinator američke obalne straže Jamie Frederick. Osim toga, proširili su područje pretrage mora. - Jako je kompleksna potraga baš zato što je toliko daleko od obale - ispričao je na konferenciji za medije. 

- Zasad nismo pronašli uzrok lupanja - dodao je navodeći kako je nedavno bio uočen objekt iz zrakoplova, no nije se radilo o podmornici. - Naš tim ima više senzora na tom području koji šalju podatke najboljim stručnjacima na svijetu. Moraju eliminirate sve ljudske izvore buke osim Titana - kazao je. 

- Moramo ostati optimistični i puni nade kada smo u slučaju potrage i spašavanja. Moramo ostati optimistični i puni nade kada smo u slučaju potrage i spašavanja - poručio je, dodajući kako se prostor potrage proširio.


13:30 - Kontraadmiral John Mauger iz Obalne straže SAD-a, koji vodi potragu za Titanom, rekao je za CBS News da je to složena operacija i međunarodni napor. Mauger je potvrdio da je zrakoplov detektirao buku u vodi koju su uhvatile sonarske plutače u utorak, ali je rekao: "Ne znamo izvor te buke."

Dodao je da će se operacija potrage nastaviti "sve dok postoji mogućnost za preživljavanje" i da će još plovila stizati na to mjesto i dalje, izvijestio je BBC.

VEZANI ČLANCI: 


12:20 - Dik Barton, prvi britanski ronilac koji je vidio olupinu Titanica, kaže da je to mjesto "opasno" i "neprijateljsko". "Postoji lokalna oseka i struja vode koja se kreće okolo. Snaga podmornice je relativno ograničena", rekao je. "Potisnici su prilično jaki, ali  morate sačuvati snagu jer je to vaš sustav za održavanje života i navigacijski sustav." Dodao je i kako će se podmornicu, ako bude i pronađena, morati izvući natrag na površinu jer nema načina da se pristupi podmornici na morskom dnu. 

Joe MacInnis koji je dva puta posjetio olupinu Titanika kaže kako putnici u podmornici moraju očuvati energiju. "Moraju disati što je manje moguće i pokušati ostati mirni, to je najvažnije", kaže. 

- Tri najveća rizika za duboko oceansko ronjenje su požar, kvar trupa i zapetljavanje u olupinu, rekao je MacInnis, dodajući da je vijest da je kanadski zrakoplov otkrio zvukove lupanja ohrabrujuća.


12:00 - Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju i profesionalni ronilac komentirao nam je u kakvom su stanju putnici u podmornici te kakvi su uopće uvjeti na takvoj dubini. Naime, olupina Titanika nalazi se na dubini od 3800 metara. 

- Mi ronimo do 40-ak metara s bocama, a zrak koji se udiše se smanjuje na tim dubinama. Dolje je tlak ogroman, tlak na kojem naše tijelo ne može izdržati. Već samo na deset metara je jedan atmosferski tlak više iznad normalne razine - kaže nam Pešić. Više pročitajte ovdje. 


11:00 - Brod Kraljevske kanadske mornarice HMCS Glace Bay trebao bi stići na mjesto potrage u četvrtak u podne po lokalnom vremenu. Na brodu je medicinski tim specijaliziran za medicinu ronjenja i mobilna hiperbarična rekompresijska komora za šest osoba. Ako je podmornica locirana, rekompresijske komore na ovom brodu mogu se koristiti za liječenje ili sprječavanje dekompresijske bolesti. Kada su ronioci izloženi naglom padu tlaka, dušik stvara mjehuriće u tkivu i krvi.

Brod kanadske obalne straže, Terry Fox, već je na mjestu događaja, u pripravnosti za utovar opreme i osoblja za potragu i spašavanje.

Deployment to the search area of a missing OceanGate Expeditions submersible
1/6

9:10 – Mike Reiss, jedan od producenata i scenarista popularne animirane serije Simpsoni, zaronio je prošle godine s nestalom podmornicom Titan do olupine Titanika. Prije zarona, potpisao je ugovor u kojem su odmah na prvoj stranici navedena tri načina moguće smrti. O njegovu iskustvu možete pročitati OVDJE. 


8:00 – Kapetan američke obalne straže Jamie Frederick rekao je novinarima da su američki i kanadski zrakoplovi pretražili više od 25.900 četvornih kilometara oceana u potrazi za podmornicom. Olupina Titanica nalazi se 1450 km istočno od Cape Coda u Massachusettsu i 644 km južno od St. John'sa u Newfoundlandu.

Kanadski brod Polar Prince vrši pretragu površine s kanadskim izviđačkim zrakoplovom Boeing P-8 Poseidon, javlja Associated Press. Kanadska vojska ispustila je sonarne plutače kako bi osluškivala moguće zvukove s Titana. U okolici Titanica traga i podvodni robot.


06:50 – Američka obalna straža priopćila je rano u srijedu da je kanadski zrakoplov koji je pomagao u operacijama potrage "otkrio podvodnu buku u području potrage", ali su naknadne potrage "dale negativne rezultate".

– Kanadski zrakoplov P-3 otkrio je podvodnu buku u području pretrage. Kao rezultat toga, operacije su premještene ondje da se istraži podrijetlo buke. Te pretrage dale su negativne rezultate, ali se nastavljaju – objavila je Obalna straža. Dodali su kako su podaci iz zrakoplova P-3 podijeljeni sa stručnjacima američke mornarice na daljnju analizu koja će se uzeti u obzir u budućim planovima potrage.

VEZANI ČLANCI: 


6.30 – Posade koje traže podmornicu Titan koja je nestala u blizini olupine Titanica čule su zvukove lupanja u intervalima od 30 minuta, a lupanje se čulo i četiri sata kasnije nakon što su postavljeni dodatni sonarni uređaji. Lupanje je zabilježio zrakoplov sa sonarom. Rolling Stone, prvi koji je prenio vijest, piše kako je zvuk otkriven sonarima na bovama postavljanima u blizini područja nestanka te da je dodatni sonar također registrirao zvuk četiri sata kasnije. I CNN je prenio informaciju o tom naknadnom zvuku, no nije ga opisao kao lupanje. 

Nije poznato kada se točno čulo lupanje u utorak i koliko je dugo trajalo, no prema izvješću koje je upućeno američkim vlastima, čulo se više zvukova koji daju u nadu da će nestali preživjeti, navodi se u izvješću. Kanadski zrakoplov P3 locirao je bijeli pravokutni objekt u vodi, prema tom izvješću, a jedan je brod preusmjeren da pomogne u istraživanju akustične povratne informacije, prema vladinu izvješću. 


Ključne riječi

Komentara 7

MI
miholjčan
14:32 21.06.2023.

Ne znamo da li lupaju preživjeli u podmornici, ili možda lupa netko od putnika iz Titanika?

IG
igorl
09:36 21.06.2023.

Potraga. Dakle ne znaju gdje je? Tko ciste glave udje u limenku bez transpondera i ode kilometar pod more? Stvarno svasta.

KU
Kuglana
15:45 21.06.2023.

Ma ne traze oni vec odavno, samo lazu javnost, potraga bi bila preskupa, a sanse da ih nadju u tolikoj povrsini oceana i dubini su ionako nikakve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije