Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI RONILAC O NESTALOJ PODMORNICI

Strah u dubini oceana: To je grozan osjećaj. Zatvoreni su u malom prostoru, a tamo nema nikakve svjetlosti

Titan, podmornica koja je nestala tijekom ekspedicije do olupine Titanica
Foto: ABACA/ABACA
1/8
21.06.2023.
u 11:58

Naše ronjenje je potpuno drugačije, ronimo s bocama, to je vrsta slobode, uživanja, možeš roniti na dubinama i gledati biljni i životinjski svijet ili kulturna dobra kao što mi radimo, kaže nam Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

Na Atlantskom oceanu u tijeku je velika potraga za turističkom podmornicom Titan koja je u nedjelju nestala nakon što je zaronila do olupine Titanika. U podmornici je pet osoba, a kontakt je izgubljen 1 sat i 45 minuta nakon zaranjanja. Od tada traje opsežna potraga na oceanu koju vodi američka i kanadska obalna straža. 

Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju i profesionalni ronilac komentirao nam je u kakvom su stanju putnici u podmornici te kakvi su uopće uvjeti na takvoj dubini. Naime, olupina Titanika nalazi se na dubini od 3800 metara. 

- Mi ronimo do 40-ak metara s bocama, a zrak koji se udiše se smanjuje na tim dubinama. Dolje je tlak ogroman, tlak na kojem naše tijelo ne može izdržati. Već samo na deset metara je jedan atmosferski tlak više iznad normalne razine - kaže nam Pešić. Pitali smo ga i što misli kako se putnici u podmornici osjećaju. 

VEZANI ČLANCI: 

- Mislim da je to grozan osjećaj, teško je to opisati. Naše ronjenje je potpuno drugačije, ronimo s bocama, to je vrsta slobode, uživanja, možeš roniti na dubinama i gledati biljni i životinjski svijet ili kulturna dobra kao što mi radimo. Ovo što se njima događa, zatvoreni u tako malom prostoru sa strahom da neće izroniti, mislim da je to nešto grozno. Iščekivanje da ih netko spasi, a teško ih je i naći. To su ogromne dubine, pretraživanje takvih područja nije baš jednostavno. Za to bi trebali imati posebne brodove opremljene sa različitim skenerima koji mogu skenirati dno, a onda bi se trebala prepoznati podmornica na tim skenovima. Opet je pitanje na kojem području su zaronili i koje bi područje trebalo istražiti da bi podmornicu bilo uopće moguće naći. Nije im sigurno jednostavno, to su mali prostori - kaže. Opisao nam je i kako je to zaroniti na dubinu od 3.800 metara.  

Mladen Pešić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

 

- Tamo nema nikakve svjetlosti, jedina svjetlost je njihova umjetna svjetlost sa podmornice. A ako je došlo do kvara moguće je da uopće nemaju svjetlosti i da su u mraku. To je još jedan dodatni stres - ističe Pešić. 

Upitali smo ga i što misli zašto se netko odluči na takvo riskantno putovanje, na toliku dubinu u podmornici koja može prevesti samo pet osoba. Naime, u podmornicu stanu četiri putnika i pilot, a dugačka je samo 6,7 metara te teži nešto malo više od 10 tona. Putnici sjede na podu i imaju jedan maleni prozor kroz koji mogu vidjeti gdje se nalaze. 

- To je sigurno avanturizam, cilj im je da će postići nešto što drugi nisu. Kao što je penjanje na Mont Everest, atrakcija koja ne može svima biti dostupna, tako je ovo jedno iskustvo koje će rijetki moći proživjeti. Prvenstveno zato što je to užasno skupo, a drugo to je riječ o Titaniku i njegovoj priči. To je zadovoljstvo ljudima koji su već u životu postigli nekakve ciljeve pa su im to neke nove granice koje žele savladati - zaključuje Pešić. 

FOTOGALERIJA Sonar zabilježio zvukove lupanja s lokacije olupine Titanica

Titan, podmornica koja je nestala tijekom ekspedicije do olupine Titanica
1/8
Ključne riječi

Komentara 5

KI
kiseli
13:12 21.06.2023.

Meni je osobno kontradiktorna ta tehnologija koju kao posjedujemo. Istražujemo glaktike i planete udaljene 3,8 miliona km a ne možemo naći podmornicu od 10 tona na 3,8 km dubine.

YO
yopi
13:11 21.06.2023.

Negdje sam citao da im je nesto zakazalo. S obzirom na materijal i dubinu, podmornica je vjerojatno smrskana i clanovi su poginuli instant jer ih je doslovno zdrobila voda...Ovo sto traze je cista formalnost. Navodno podmornica nije radena po nekom standardu. Ocita ludost od onog ko je gradio do onog koji je platio da ide gledat Titanik...

DI
dino85
12:35 21.06.2023.

A da kad smo već kod pitanja kako je sada putnicima i kako se osjećaju, izražavam samo sućut obitelji i prijateljima. Koliko moraš biti naivan, da uopće uđeš u jednu takvu umotvorinu i platiš za 99% smrt 250 tisuća dolara, pa iako ih nisi sam zaradio, pa makar ih diobio na kocki, lotu ili naslijedio. Ta luda Amerika koju u stopu svi pratimo, danas u Americi sutra na Jadranu. Kad ovo čitam sjetim se onih Talijana što ni krivi ni dužni odoše s ovog svijeta samo zbog lakomislenosti msjstora što je ugrađivao Agregat, a čovjek mislio da zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije