Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljiva Hrvatska

Ovako je prije 100 godina o Hrvatskoj pisao National Geographic

National tekst
Foto: National Geographic/Screenshot
20.12.2016.
u 15:35

Novinar je posjetio Hrvatsku i svidio mu se način života. Tekst je napisan u prosincu 1908.

Prije 100 godina novinar National Geographica Felix J. Koch napisao je jedan tekst o Hrvatskoj koja je bila u sklopu Austro-Ugarske. Tada je posjetio našu zemlju i svidio mu se svakodnevni način života, običaji, gradovi... u tadašnjoj Hrvatskoj. 

Koch u svom članku ističe da svako selo ili zaselak ima svoje tradicionalne nošnje, kao i da se razlikuju nošnje mladih i starih muškaraca, nošnje za žene i udovice. Po nošnjama prepoznaješ odakle tko dolazi. Osim toga oduševile su ga i hrvatske tržnice. U tekstu hrvatski gradovi nose druga imena, pa tako je glavni grad Zagreb Agram, Tako kaže da je posjetio zagrebačku tržnicu za koju kaže: "Ta tržnica je najčišća, najljepša i najsjajnija tržnica koju smo posjetili." Koch nadalje u svom tekstu dodaje i kako su Hrvati obespravljeni, da nemaju pravo glasa. Nije se moglo osnovati neku političku organizaciju, nije bilo sindikalnih okupljanja. Od 1895, piše Koch ne smije se osnivati ništa bez prethodne dozvole.

Također spominje i cenzuru jer se u novinama nije smjelo pisati ništa loše o vlasti. Sve se provjeravalo. Nije bilo dostavljača novina, sve je prolazilo kontrolu, a ako je nešto bilo neprihvatljivo za vlast, bilo je kažnjivo. Tekst je popraćen brojnim fotografijama iz raznih dijelova Hrvatske i načina života.

Croatia 1908 Pictures by truway on Scribd

Komentara 18

DU
Deleted user
16:35 20.12.2016.

Tu je cak i slika srkve sv. Marka sa "ustaskim" grbom. Trebaju se ocitovati Pusic i Pupovac!

PL
plahutar
16:35 20.12.2016.

Hrvatska je do 1941 bila dio zapadnog slobodnog svijeta ,od1941-1945 u drugom svjetskom ratu a od 1945 -1990 u komunističkom mraku zato sad i zaostajemo od zapadnog slobodnog svijeta za 50 godina!

CH
Challenger
17:57 20.12.2016.

Danas svi šalju bankara da nas porobe! Što bi više trošili metke na porobljavanje kad to mogu na fin naćin!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije