Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoko učilište Algebra

Osvojili zlato za automatizirani sustav detekcije prometnih nesreća

Visoko učilište Algebra
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
10.06.2015.
u 13:30

Pobjednički sustav usklađen je s propisima EU o sigurnosti prometa

Studenti Visokog učilišta Algebra ponovno su osvojili najznačajniju hrvatsku nagradu inovatorima. Tim koji čine studenti druge godine programskog inženjerstva, Matija Derk, Armin Bodružić, Hrvoje Baić i Andrei Zvonimir Crnković, pobijedio je na natjecanju INOVA Mladi 2015 u kategoriji programskih rješenja visokih učilišta. Svoje su rješenje, automatizirani sustav za detekciju prometnih nesreća, izgradili na platformi Arduino. Studenti Visokog učilišta Algebra tako su pokazali da već tijekom studija stječu važna znanja iz ključnih područja tehnologije, kamo svakako pripada i “Internet of Things” (IoT) koncept umreženih uređaja te da uz stečenu visoku razinu znanja i kreativnost već na studiju mogu razviti inovativna rješenja kakva se mogu ponuditi i tržištu.

– Naš Accident Detection je open source sustav za detekciju prometne nesreće koji je potpuno usklađen s nadolazećim zakonima EU o sigurnosti vozača u prometu – kaže Matija Derk. – U slučaju nesreće sustav automatski obavještava hitne službe s potrebnim podacima kao sto su GPS lokacija, brzina kretanja, vrsta udarca..., a pritiskom na poseban gumb moguće je pozvati hitnu službu za druge unesrećene sudionike.

Nedavni uspjeh ovog tima na natjecanju inovatora nije jedini što ga u posljednje vrijeme postižu studenti Visokog učilišta Algebra. Ovih se dana Matej Maček, student druge godine diplomskog studija primijenjenog računarstva, plasirao u samo finale natjecanja NetRiders, među 20-ak najboljih stručnjaka za računalne mreže i njihovu administraciju. Važno je istaknuti i da se ova znanja stječu već za redovnog studija na Visokom učilištu Algebra te da se ono izdvaja od sličnih po tome što studenti već na studiju imaju priliku položiti industrijske certifikate koji se traže pri zapošljavanju u ICT sektoru poput spomenutih Ciscovih.     

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije