Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split slavi Svetog Duju

Orešković: Sunce grije, ali najveću toplinu dobio sam od Splićana

Dan grada Splita, proslva sv. Dujma
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/24
07.05.2016.
u 14:05

- Danas je Split na nogama. Stanovnici ovoga grada, staro i mlado, radosno slave Sudamju. I u proljeće 304. godine, antička Salona bila je na nogama.

Dan Grada Splita, i blagdan Svetog Dujma sa Splićanima su proslavili premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov koji su zajedno s predsjedničinim izaslanikom Androm Krstulovićem Oparom, ministrima, gradonačelnikom Baldasarom, županom Ževrnjom i brojnim vjernicima sudjelovali na procesiji i svečanom misnom slavlju kojeg je predvodio mons. Jure Bogdan.

- Danas je Split na nogama. Stanovnici ovoga grada, staro i mlado, radosno slave Sudamju. I u proljeće 304. godine, antička Salona bila je na nogama. Razlog okupljanja nije bilo radosno slavlje – rekao je monsinjor Bogdan.

Spomenuo je kako je papa Franjo nedavno odobrio da se 38. mučenika Albanaca iz vremena komunizma i režima Envera Hoxhe proglase blaženima. 

- Koliko li je bilo hrvatskih mučenika iz Crkve u našoj Domovini iz razdoblja II. svjetskog rata i poratnog vremena? Teško da ćemo to ikada do kraja saznati. Ipak, ljubav prema istini, poštovanje prema prolivenoj nevinoj krvi na našim prostorima, nukaju nas na objektivno – znanstveno povijesno istraživanje, bez odgađanja, jer želimo i moramo znati istinu – poručio je Bogdan.

Nakon svete mise visoki uzvanici su obukli pregače i u ribarnici dijelili hranu okupljenim Splićanima. Par tisuća porcija orza planulo je za manje od pola sata. 

- Ništa neobično, to i kod kuće radim – rekao je dobro raspoloženi premijer Orešković koji je u Splitu srdačno dočekan. 

- Evo naš Tim! – dovikivali su okupljeni. Mnogi su mu htjeli prići, pružiti ruku i uputiti riječi podrške, a i Božo Petrov se morao probijati kroz masu. Ljudi su i njega vukli za rukav i upućivali mu riječi podrške.

- Sunce grije, danas ali najveću toplinu koju sam dobio, dobio sam od Splićana. Hvala! – poručio je Orešković.

>>Baldasar razočaran jer Orešković nije došao na svečanu sjednicu u povodu Dana Splita

Komentara 8

PR
prarvat
14:59 07.05.2016.

orešković ostavlja dojam iskrena čovjeka, željna rada za opće dobro bez osobnog iskorištavanja pozicije. narod to, s pravom, cijeni.

Avatar kravata
kravata
16:44 07.05.2016.

Dosao u split i nije posjetio gazdu. - - -

DU
Deleted user
22:49 07.05.2016.

Ti Hrvatsku znaš samo sa interneta.Boli narod qur*tz ko tebe grije i di ti je toplo!Prestanite nas za*ebavat i idemo na nove izbore!U lipoj našoj jedino vlada bezvlađe ,a nesposobni uhljebi muzu narod.Dok država tone oni cugaju na rivi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije