Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oreščanin i Ribić se posvađali na sučeljavanju: 'Pa mi vas hranimo!'

Obojica se slažu da bi država trebala uvesti zabranu isplate dobiti poslodavcima koji koriste mjere državne pomoći
25. svibnja 2020. u 20:32 36 komentara 8467 prikaza
Dražen Oreščanin i Vilim Ribič
Foto: PIXSELL

Dražen Oreščanin, jedan od troje osnivača i partnera u tvrtki Poslovna inteligencija, vodećeg implementatora analitičkih IT sustava u Hrvatskoj te Vilim Ribić, osnivač Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon niza prepucavanja u medijima, večeras su se sučelili u emisiji Poduzetnički mindset. 

HAMAG-BICRO PROMO Pomoć gospodarstvu: HAMAG-BICRO osigurao potporu od 230 milijuna kuna za 2500 poduzetnika

Na samom kraju emisije Ribić i Oreščanin su se žestoko verbalno sukobili oko pitanja tko puni proračun. - U trenutku kad je država zatvorila naše biznise, mi smo tražili da nam vrate dio od poreza koje smo uplaćivali godinama. Kakve veze klasa ima s tim? Pa mi vas hranimo - kazao je Oreščanin ističući da sav porez na dobit dolazi iz privatnog sektora te da je "tvrdnja da nije financiran od privatnog sektora drugi osnovne". 

- Vi nas hranite? Nas, koji stvaramo novu vrijednost svojim radom? Privatni sektor daje proizvodna dobra, javni sektor javna dobra. Ono što oni naručuju, što njima treba, dužni su platiti - odgovorio mu je Ribić optužujući ga da je interes poslodavaca oteti od države.

- I to sada kada treba nastupiti tržišna zona poslovanja. Sad oni i dalje traže novac i države. Ja ću se tome izrazito protiviti - rekao je Ribić.

Oreščanin je naglasio da nisu za smanjenje plaća, nego smanjenje mase plaća. - To znači da žele otkaze. Nećete u tome uživati - zaključio je Ribić.

Zagreb: Sastanak Andreja Plenkovića i gospodarstvenika zbog koronavirusa Zvonimir Despot Ribić i ekipa neodgovorno i patološki huškaju javnost protiv poduzetnika

Govoreći o solidarnosti javnog sektora s privatnim sektorom, Oreščanin je istaknuo da država mora pomoći ljudima koji su ostali bez prihoda zbog odluke o zatvaranju, a ne svojom krivnjom.

- U mjerama vlade je 600 000 zaposlenih u privatnom sektoru. Ljudima je odlukom Vlade su bili zatvoreni poslovi, nisu mogli ništa zarađivati. Neki već mjesecima imaju 0 na računu, neki čak i nakon popuštanja mjera. Ljudi imaju pravo na minimalac, smatramo da je takva solidarnost preduvjet europskog načina života. Isto tako znamo da smo mi u prijašnjim situacijama bili solidarni s javnim sektorom, primjerice ja osobno sam podržavao štrajk učitelja.

Ribić je konstatirao da solidarnost nije upitna.

- Solidarnost s radnicima i gospodarstvom je i naš imperativ. Ja sam prvi zagovarao da se gospodarstvu treba pomoći. Žalostan sam što se to nije prepoznalo. Mi smo otvorili neka druga pitanja, a isto tako smo prvi govorili da je to moguće riješiti jedino zaduživanjem - kazao je dodajući da su zbog svojih zahtjeva napadnuti od strane poduzetnika.

 

- Ja nisam ni u kojem trenu napao sindikate. Naša teza je da se država ne može samo zaduživati, nego mora smanjiti i svoje troškove. Kako će smanjivati nije do nas, nego do države - odgovorio je Oreščanin.

Ribić je istaknuo da privatni sektor bez javnog ne može egzistirati.

Rezultati istraživanja Business Executives’ Quarterly Outlook Rezultati istraživanja: Poduzetnici očekuju naglu recesiju i dug oporavak ekonomije

- Niti jedan od tih sektora ne spašava drugi, kao što tvrde iz privatnog sektora, već su to međusobno povezani sektori koji ne mogu jedni bez drugih. Javni sektor održava da država funkcionira, a privatni sektor osigurava materijalna dobra. Rezanje plaća nema smisla jer je u ovakvim situacijama nužno održavati potrošnju kako bi proizvodi imali kupce - smatra Ribić.

Oreščanin ističe da je stav privatnog sektora da javni sektor mora biti efikasniji i manji, a da se oni koji rade kvalitetno još dodatno nagrade.

Ribić ističe da je broj uhljeba mali te da su oni politički instalirani.

-  Rade se podjele između sektora, a zapravo je bezumno prepucavanje. Mi smo jedna cjelina. Niti vi smijete uništavati javni sektor, niti se javni sektor može suprotstavljati u intervencijama države u ovom trenutku.

Treba li poduzetnike koji krše mjere kazniti?

- Ukoliko poslodavac nije u stanju isplatiti punu plaću, on to treba regulirati aneksom ugovora. Da li postoje poslodavci koji su namjerno prikazivali pad prihoda ili su htjeli na neki drugi način to prikazi, vjerojatno postoje. Treba to riješiti tako da se imenom tvrtke to riješi s pojedinim poslodavcem. Postoje institucije koje se trebaju tim baviti. UGP ne zastupaju velike, nego male, srednje i mikro poduzetnike. Što se tiče isplate dobiti, vlasnik ima pravo isplatiti si dobit, ali ja kao poduzetnik koji gledam na likvidnost tvrtke neću si isplaćivati dobit.

Ribić smatra da je bilo nužno da Hrvatska uvede zabranu isplate dobiti vlasnicima koji su koristili mjere pomoći.

- SAD, Francuska i mnoge druge države su zabranila isplatu dobiti onim vlasnicima koji primaju pomoć države.U vašem sektoru ima onih koji nisu pošteni, koji potkradaju radnike i državu. Sindikati su najčestitiji dio hrvatskog društva jer se ne vrte oko novca nego vrijednosti - kazao je Ribić.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Danas sam vratio Ribičevu karticu. Veća bi mi plaća bila, u javnom sektoru, da smo razvili poduzetništvo, protiv čega se Ribič i direktno i indirektno bori. On bi se samo zaduživao, pa se povećavaju porezi i izmišljaju parafiskalni nameti poduzetnicima, ... prikaži još! pa naočigled propadamo.

 • enigmus-hr:

  Sindikati javnih službi jesu djelomično paraziti (jer štite uhljebe po ministarstvima, agencijama i općinama) ali štite i liječnike, medicinske sestre, policajce, i slične službe koje imaju svako pravo štititi postijeća i tražiti veća prava. Drugo je pitanje zašto se radnici ... prikaži još! u privatnim poduzećima ne organiziraju i ne traže veća prava? Tu bi i još kako bilo posla za sindikate, samo tu skoro da ih i nema.

 • Leone43:

  Ribić - relikt prošlosti