Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2017. u 14:35

Ževrnja je obustavio umjetnicima javni novac, kao da živimo u vrijeme druga Tita

Dok je u Dioklecijanovu Splitu antiratna predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” izazvala poluratno stanje, kao nijedna predstava u četvrtstoljetnoj povijesti suvremene Hrvatske (a burno je, istina za volju, bilo i u Sarajevu prošle godine), u Ljubljani je u listopadu izvedena kao i svaka druga predstava. Tko je htio, došao je na predstavu, pogledao je i donio svoj sud. Bez policije, bez priopćenja ljubljanske nadbiskupije, bez dojave o postavljenoj bombi i bez veterana slovenskog oslobodilačkog rata.

Frljića u Ljubljani nitko nije tjerao u rodni Travnik, a političari nisu izjavljivali da će prestati financirati Slovensko mladinsko gledališče koje je koproducent ove predstave, kao što je to u jeku afere zbog koncesije oko bolskog Zlatnog rata učinio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. HDZ-ov župan Ževrnja obračunao se s Frljićevom predstavom koja je u Splitu gostovala samo jedan dan, na Marulićevim danima, isto onako kao što se s Houellebecqovim “Elementarnim česticama” izvedenim na Dubrovačkim ljetnim igrama svojedobno obračunao također HDZ-ov dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Obustavio je nepoćudnim i neposlušnim umjetnicima javni novac, kao da živimo u vrijeme druga Tita pa svi moramo misliti isto o nekim ‘lošim’ i ‘nemoralnim’ pojavama u društvu. Tako su se župani pretvorili u partijske komitete koji, doduše, nisu zabranili izvedbu legitimne kazališne predstave koja se izvodi po cijeloj Europi, ali su Dubrovačkim ljetnim igrama, tj. Marulićevim danima uskratili novac. U javnom interesu.

Što li će biti kada Oliver Frljić sastavi dramski program Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao umjetnički direktor tog programa? Hoće li se i onda ponavljati nemile scene iz splitskog HNK, ovog puta pred očima cijele Europe? I hoće li protiv Frljićeve provokativne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” protestirati i katolički vjernici u Milanu, pa čak i u papinskom Rimu, u kojima će predstava biti izvedena krajem ove godine.

>> Prosvjednici izbačeni iz kazališta. 'Nismo se borili za ovakvu Hrvatsku'

>> Saša Broz kritizirala Frljića: 'Jednu predstavu sam prespavala, ali to je umjetnička sloboda'

Komentara 32

Avatar Retardo
Retardo
14:46 26.04.2017.

Malo povijesti: „Mi nismo ovu zgradu podigli praznom namjerom da narodu poklanjamo pukih zabava; ne, nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da podignemo kulturni Hram, gdje će puk, a navlastito naš mlađi naraštaj naučiti kako valja ljubiti domovinu i vršiti svoje građanske dužnosti...“, tim je riječima gradonačelnik Splita dr. Gajo Bulat 6. svibnja 1893. na trgu koji će se kasnije nazvati njegovim imenom svečano otvorio novu zgradu Obćinskog kazališta....pretpostavljam da je naš mladi naraštaj upravo to naučio s Frljićem, scenama grupnih silovanja, vađenja zastava iz vagine, glasnog ispuštanja vjetrova i svega onog što su austrijski kritičari nazvali "predstavom za idiote".

Avatar Retardo
Retardo
14:49 26.04.2017.

Ovaj Derk nije neki kapacitet, zar ne? Nije u stanju uočiti da je Frljićeva predstava u Sloveniji prikazana u okviru alternativnog kazališta mladih, gdje i spada, dok je u Splitu prikazana u sklopu državnog dotiranog festivala hrvatske drame u čast velikom hrvatskom prosvjetitelju Marku Maruliću, u nacionalnom kazalištu, sve u okviru namjernog zapišavanja hrvatske kulture, sramoćenja hrvatskih institucija, povijesti, jezika i naroda.

LO
lojtra1
14:44 26.04.2017.

Kraj tolike potrebe da se djeci osiguraju nastavna sredstva (recimo informatička) teško zarađeni novac se daje Frljiću i ostalim bolesnicima. Ne bi li ih bilo jeftinije liječiti u Vrapču? Mogli bi usput svoja "djela" svaki dan prikazivati ostalim bolesnicima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije