Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ NA OTOKU MURTER

Oglasio se Pripuz nakon zatvaranja gradilišta, Večernji doznaje detalje, prijete kaznene prijave

Foto: Dea Redžić
1/13
21.06.2023.
u 16:11

Investitor je danas stupio s nama u kontakt preko svog opunomoćenika Bartola Jelića nakon što je prekjučer njegovo gradilište zatvorio Državni inspektorat, odnosno građevinska inspekcija, te nam je Jelić prenio detalje postupanja inspektora i potvrdio zatvaranje.

Nakon serije tekstova u Večernjem listu o ilegalnom građevinskom pothvatu Zorana Pripuza na otoku Murteru i zatvaranju ilegalnog gradilištu u uvali Vučigrađa iz Ureda župana Šibensko-kninske županije Večernjem listu, koji ovu priču prati već šest mjeseci, potvrđeno je da će se istražiti rješenje izdano investitoru za usluge kampa i smještaja u ugostiteljstvu. 

Investitor je danas stupio s nama u kontakt preko svog opunomoćenika Bartola Jelića nakon što je prekjučer njegovo gradilište zatvorio Državni inspektorat, odnosno građevinska inspekcija, te nam je Jelić prenio detalje postupanja inspektora i potvrdio zatvaranje.

– Sporna su dva betonska platoa koja smo izgradili za montažne kućice, izgleda da ćemo mi biti Pedro. Gradilište je zatvoreno, no mi smo ionako počistili sve do susjedne parcele i završili s procesom ograđivanja terena – rekao je Bartol Jelić. 

Podsjetimo, sve što se trenutačno gradi u uvali Vučigrađa, a na šest parcela u posjedu Zorana Pripuza izvan građevinskog područja, gradi se prema pravilniku o jednostavnim građevinama koji propisuje gradnju nadstrešnica, ogradnih zidova i sl. bez građevinske dozvole, a to je sada predmet istrage Državnog inspektorata, koji je sve to potvrdio za Večernji list

VEZANI ČLANCI:

Legalnost rješenja izdanog Pripuzu za usluge kampa i smještaja u ugostiteljstvu i domaćinstvu provjerit će nadležne turističke inspekcije s obzirom na to da ga je izdao Ured za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, konkretno bivša službenica Neda Livljanić. Iz Ureda župana dobili smo detaljno pojašnjenje toga koji su minimalni uvjeti propisani zakonom i pravilnicima za izdavanje rješenja za kamp u domaćinstvu. U nastavku ga možete pročitati u cijelosti:

1) Člankom 34. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj: 121/16, 99/18, 25/19, 42/20 i 126/21), propisano je:

1) Za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu iznajmljivač je dužan ishoditi rješenje nadležnog upravnog tijela o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (u daljnjem tekstu: rješenje o odobrenju). (2) Rješenje o odobrenju izdat će se na zahtjev iznajmljivača uz sljedeće uvjete: 1. da je vlasnik objekta (objekt za robinzonski smještaj, soba, apartman ili kuća za odmor) ili vlasnik zemljišta za objekt za robinzonski smještaj, kamp ili kamp-odmorište

GALERIJA: Zoranu Pripuzu izdano rješenje za kamp na Murteru koji ne postoji. Rt pred Kornatima je devastiran

1/37

2. da objekt u kojem će se pružati usluge ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju sukladno ovom Zakonu

3. da građevina – objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu ispunjava uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja, bez kojih, prema tom propisu, nadležno upravno tijelo ne može izdati rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti.

(3) Iznimno od stavka 2. točke 1. ovoga članka, iznajmljivač može pružati usluge i u objektu (objekt za robinzonski smještaj, soba, apartman ili kuća za odmor) ili i na zemljištu (objekt za robinzonski smještaj, kamp, kamp-odmorište) koji su u vlasništvu njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera sukladno posebnom propisu koji regulira životno partnerstvo osoba istog spola (u daljnjem tekstu: životni partner), srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

(4) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ako je u roku podnesen zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine nadležnom upravnom tijelu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, sukladno posebnom propisu kojim je uređeno postupanje s nezakonito izgrađenim zgradama, izdat će se privremeno rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, do izvršnosti rješenja kojim će se odlučiti o zahtjevu iznajmljivača za izdavanje rješenja o odobrenju, a najdulje do 31. prosinca 2024., ako ispunjava uvjete iz stavka 2. točke 2. ovoga članka.

(5) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, iznajmljivaču će se izdati privremeno rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ako zahtjevu priloži izvršnu građevinsku dozvolu ili izvršno rješenje o izvedenom stanju građevine i ispunjava uvjete iz stavka 2. točke 2. ovoga članka, a najdulje do 31. prosinca 2024.

(6) Rješenja iz stavaka 1., 4. i 5. ovoga članka kojima se usvaja zahtjev upisuju se u Središnji registar.

(7) Na rješenja nadležnog upravnog tijela iz stavaka 1., 4. i 5. ovoga članka stranka ima pravo izjaviti žalbu Ministarstvu.

(8) Primjerak izvršnog rješenja o odobrenju dostavlja se nadležnoj ispostavi područnog ureda tijela državne uprave nadležnog za porezni sustav, mjesno nadležnom uredu turističke inspekcije tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u području ugostiteljstva i nadležnom uredu sanitarne inspekcije tijela državne uprave nadležnog za poslove sanitarne inspekcije te tijelu državne uprave nadležnom za poslove statistike, a za objekte u kojima se pruža usluga smještaja i turističkoj zajednici toga područja.

(9) Primjerak privremenog rješenja o odobrenju dostavlja se tijelima navedenim u stavku 8. ovoga članka te nadležnom upravnom tijelu koje rješava o zahtjevu za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine kako bi to tijelo povratno dostavilo nadležnom upravnom tijelu primjerak izvršnog rješenja kojim se odlučilo o zahtjevu za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine.

2) Člankom 22. Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu („Narodne novine“, broj: 9/16, 54/16, 61/16, 69/17 i 120/19), propisano je: (1) Kamp je objekt u kojem iznajmljivač pruža usluge smještaja na smještajnim jedinicama na otvorenom prostoru - usluge kampiranja.

(2) U Kampu iznajmljivač može pružati usluge: 1. iznajmljivanja pokretne opreme za kampiranje; stolova, stolica, vreća za spavanje, šatora, kamp prikolica (kamp kućica, karavan), pokretnih kućica (mobilhome), autodom (kamper), glamping opreme i slično, 2. druge usluge u funkciji turističke potrošnje.

(3) Objekt mora imati zajedničke sadržaje (prostorije i prostore) i smještajne jedinice. (4) Zajednički sadržaji su: 1. prometnice unutar objekta, 2. sanitarni čvor i drugi sanitarni elementi za goste na smještajnim jedinicama, 3. druge prostorije i prostori u funkciji turističke potrošnje, 4. uređen okoliš.

(5) Smještajne jedinice u kampu su kamp mjesto i/ili kamp parcela (mogu biti sve kamp parcele).

(6) Na najviše 40% smještajnih jedinica mogu biti postavljeni mobilhomovi.

(7) Prostorije u kojima se nalaze zajednički sadržaji moraju biti u građevinama odnosno ne mogu biti kontejnerskog tipa, osim za najnižu kategoriju.

(8) Na smještajnim jedinicama, ispred pokretne opreme za kampiranje, dozvoljeno je postavljanje predulaza (predšator) ili terase, od pokretnog i sklopivog materijala (impregnirano platno, razne vrste plastičnog materijala, drvo i drugo). Pokretna oprema za kampiranje, predulaz i terasa ne smiju biti stalno povezani za teren. Priključci pokretne opreme na infrastrukturu moraju biti demontažni.

(9) Na smještajnim jedinicama zabranjeno je postavljanje ograda, trajnih popločenja tla i slično.

Iz dokaza spisa predmeta KLASA: UP/I-335-02/22-03/2341, proizlazi da je službenica koja je vodila konkretni predmet izdavanja odobrenja: „temeljem očevida u predmetnom objektu dana 17. listopada 2022., a temeljem članka 19. i 25. Pravilnika i Priloga II Pravilnika, utvrdila da smještajni objekt ispunjava propisane minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu za - kamp u domaćinstvu, kategorije s ** zvjezdice.“

Podsjećamo, Državni inspektorat ostao je šokiran nasilnom akcijom na ilegalnom i "zapečaćenom" gradilištu Zorana Pripuza u uvali Vučigrade na otoku Murteru, gdje investitor otprije poznat hrvatskoj javnosti pokušava opasati rt i teren od tri tisuće kvadrata zidovima visokim i do dva metra te očigledno priprema teren za atraktivan kamp. Pripuzov građevinski pothvat na Murteru Večernji list prati od početka godine, kad je prijavljen "projekt gradnje ogradnih i potpornih zidova zbog strmog terena". Navodi se tako u glavnom projektu koji potpisuje projektant Damir Lasinović i koji je prijavljen Uredu za prostorno uređenje. To je sad predmet građevinske inspekcije Državnog inspektorata, koja je nakon objave velikih priča u Večernjem listu odmah reagirala i zatvorila Pripuzovo gradilište.

VIDEO Planuo autobus u Zagrebu: Oštećena dva auta, tri kontejnera, fasada...

Komentara 15

PN
pošteni_načelnik
17:26 21.06.2023.

Tko je dao dozvolu? Pa nije čovjek gradio samo tako - napamet. Ima tu prste minimalno lokalna i regionalna vlast. Ako nema drugog načina, onda ćemo - pošteno!

PE
pežo
18:43 21.06.2023.

Kazniti sve koji su sudjelovali u pogodovanju i to dugotrajnim zatvorom da budu primjer onima koji tako rade jer inače nikada ne bude kraja korupciji i kriminalu koji se odvija na državnim i općinskim razinama

ZA
zagi101
17:59 21.06.2023.

hahahaha nisam ni sumnjao da institucije rade svoj posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije