Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN DUMENDŽIĆ, bivši branitelj i logoraš

Odvojeni razredi su imali smisla nakon povratka, sad ne

Branimir Bradarić
18.11.2021.
u 19:00

Drugi razlog za zajedničku nastavu vidi u tome što se djeca, školujući se na srpskom jeziku i pismu, najvećim dijelom pripremaju za fakultete u Novom Sadu i Beogradu, što onda znači dalje i kontinuirano iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

Pitanje odvojene nastave za djecu osnovnih i srednjih škola u Vukovaru iz dana u dan postaje jedno od gorućih pitanja Vukovara o kojemu, kako neki kažu, ovisi i daljnja budućnost grada. Tako razmišlja i bivši branitelj i logoraš Ivan Dumendžić, inače otac četvero djece koja pohađaju vrtić, osnovnu i srednju školu, a koji smatra kako se djeca u školama svakako trebaju spojiti radi bolje i sigurnije budućnosti svih, ali i boljih dana Vukovara kao grada.

- Na taj bi način djeca srpske nacionalnosti bila bolje integrirana u društvo, a i nastava bi se puno lakše i kvalitetnije odvijala. Mislim i da bi bilo manje problema jer bi se djeca bolje međusobno poznavala. Uostalom, hrvatski i srpski jezik su jako slični i ne vidim razloga da se djeca odvajaju - kaže Dumendžić.

Nakon škole na studij idu u Srbiju

Drugi razlog za zajedničku nastavu vidi u tome što se djeca, školujući se na srpskom jeziku i pismu, najvećim dijelom pripremaju za fakultete u Novom Sadu i Beogradu, što onda znači dalje i kontinuirano iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Upravo zbog toga smatra da djecu, bez obzira na nacionalnost, treba u što većoj mjeri poticati da dalje školovanje nastave u Vukovaru ili okolici jer je to jedan od preduvjeta da ostanu živjeti na ovim prostorima. Kaže i kako postoji niz roditelja srpske nacionalnosti koji se ne slažu s ovakvim modelima nastave, ali šute o tome jer strahuju da bi bili prozivani.

- Prije 20-ak godina, odnosno s prvim godinama povratka i nakon mirne reintegracije odvojeni razredi su imali smisla i razloga. Mislim kako danas, 30 godina od rata i 20 godina od povratka, odvojeni školski razredi nemaju nikakvog smisla. Ako se gleda realno, to ne donosi dobro nikome te treba pronaći načina da se to što prije mijenja - ističe Dumendžić.

Ima načina ako se nešto želi

Prema njegovim riječima, za takvo što bi morao postojati konsenzus svih političkih stranaka u Vukovaru, ali i podrška Vlade RH. Misli kako bi se trebalo uzeti nekakvo razdoblje od četiri godine tijekom kojega bi sva djeca prešla na jedan model školovanja. Djeca koja žele učiti jezik neke nacionalne manjine ili povijest, po njegovom mišljenju, to bi radila prije ili poslije nastave ili subotom. Preduvjete za tu nastavu osigurale bi škole. Smatra kako bi na taj način svi bili zadovoljni, odnosno razredi bi bili spojeni, a i manjine bi učile svoj jezik i povijest.

- Ako se želi nešto napraviti, uvijek ima načina da se to i napravi. Proces spojenih razreda svima bi u gradu morao biti jedan od prioriteta, pa tako i političkim strankama srpske nacionalne manjine. Naime, s odvojenim školama i njihovi potencijalni birači odlaze iz Hrvatske, a oni ostaju bez birača. Trebali bi razmišljati i na taj način, ali prije svega o dobrobiti djece i grada Vukovara - zaključuje Dumendžić.

VIDEO: Ovčara je mjesto najvećeg zločina u Domovinskom rat

Komentara 1

DU
Deleted user
19:24 18.11.2021.

Djeca se odvajaju i time se nikad neće integrirati u normalan život. To svakako treba ukinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije