Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odore idu u povijest, autorica Pecotić: One su autorski rad utemeljen na povijesnim izvorima

Prvi prijedlog svečane odore, kapa austrijske vojske i plava surka nije se svidjela Tuđmanu
18. veljače 2020. u 22:40 181 komentara 33425 prikaza
Počasna bojna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Upečatljive crvene odore Počasne bojne odlaze u povijest, odlučio je predsjednik Milanović. Na inauguraciji održanoj danas u podne, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske u svojim su se svečanim odorama postrojili posljednji put, i to za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića ASTROANALIZA 'Milanović i Plenković imaju odlične potencijale za ‘partnersko’ vođenje zemlje'

No, Počasna predsjednička garda, kako je tada zvana, prvi put javnosti je predstavljena na povijesnoj smotri Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u svibnju 1991. godine. Ceremonija velike smjene počasne straže koja se potom počela održavati ispred Banskih dvora, ubrzo je postala kuriozitet i turistička atrakcija. Međutim, postrojbu je raspustio i uniforme umirovio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, nazivajući ih bespotrebnima i smiješnima. Pod novim je imenom, Počasno-zaštitna bojna – zajedno s odorama – opet uspostavljena jedanaest godina poslije. Nisu nam poznati razlozi zbog kojih je Milanović odlučio ponovno stati im na kraj, no od samih početaka oko počasne se bojne u javnosti lome koplja.

Počasna bojna
1 / 38
Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića

“Izmislio tradiciju”

Dok su neki pozdravili i svečane uniforme i smjenu straže, dijelove vojne tradicije koju ima većina europskih država, drugi su im prišivali nadimke “Tuđmanovi mundiri” i “crveni baletani”, u njima vidjeli nepotrebno izmišljanje tradicije i jednostavnije – kič.

– To je baletanski kič kojim je Tuđman pokušao ublažiti svoj militarizam. Milanović valjda smatra da sada nema tog militarizma pa nema ni potrebe za kičem. Tuđman je uvođenjem počasnih odora i stvari poput čuvara državnog pečata pokušao izmisliti tradiciju koju Hrvatska nema – rekao nam je Žarko Puhovski, koji je i prije kritizirao svečane uniforme.

Ipak, “tradicija mora jednom biti uspostavljena”, tvrdi Dženisa Pecotić, koja je uz Iku Škomrlj i Laticu Ivanišević jedna od kreatorica sporne odore, a i službene časničke i dočasničke odore kopnene vojske i zrakoplovstva.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića Davor Ivanković Slijedit će, valjda, i inicijative “s karakterom”

– Gotovo sve zemlje svijeta imaju svoju počasnu odoru. Svatko, naravno, ima pravo komentirati što mu drago, ali iako Hrvatska tu tradiciju nije imala, ona mora negdje početi – kaže nam Pecotić.

Odore su, kaže nam, morale biti što originalnija kreacija, a opet utemeljena u povijesnim vojnim odorama ovih prostora. Inspiraciju su stoga crpile iz brojnih izvora, no najviše utjecaja, kaže nam, došlo je s velikaških odora iz 19. stoljeća. Moralo se pritom misliti na svaki detalj. Od gumbi, izvezenih pletera, čelenki na kapama do kravate, gotovo je cijela uniforma ručni rad. Za metalne i stilizirane dijelove poput gumba, angažiran je bio kipar koji je izradio prototip, a ručno su sve prišivale radnice tadašnje zagrebačke tvornice NIK. Odora se tako sastoji od mentena (komada odjeće sličnom pelerini ili plaštu), surke (svojevrsnog kaputa), hlača, rukavica, remena i marame, izrađene po uzoru na hrvatsku kravatu, no s posebnim čvorom kako bi bila jednostavnija za stavljanje i skidanje. Prvotno, jedan bitan detalj kreatorice su zamislile sasvim drukčije – odore su trebale biti plave boje.

U jednom se kasnijem intervjuu Ika Škomrlj, nažalost preminula prije dvije godine, prisjetila susreta s Tuđmanom i njegove reakcije na neka od prvih rješenja.

Inauguracija Zorana Milanovića VEČERNJI TV Mamić i Macan o inauguraciji: 'Taj trenutak ponio je i iskusnog političara. Bilo je emotivno'

– Tu je bio vojnik obučen u surku koja je imala boju austrijske vojske iz Prvog svjetskog rata i s kapom koju sam stvorila pod raznim utjecajima. Tuđman je odmah rekao da to nije ta kapa i da izgleda previše turski. Nije mu se sviđalo ni što je surka plave boje. Sva sam se bila prestrašila: Tuđman je bio u pravu oko boje, hrvatska boja kroz povijest je crvena, a ne plava. Po tome se razlikovala od Turaka, koji su bili zeleni i plavi. Teške sam volje prihvatila crvenu boju jer podsjeća na komunizam – kazala je tada Škomrlj.

U odličnom stanju

Specijalno rađenu čoju zatim smo naručili iz Engleske. To je iznimno kvalitetna tkanina koja može izdržati godinama, a neke od originalnih odora i danas su u odličnom stanju – ispričala nam je Medvedec-Pecotić te dodala da su crvene samo odore vojnika, dok su časničke bijelo-crne.

Ipak, barem za sada, i crvene i bijele spremaju se natrag u ormar. Koliko će tamo ostati, ne znamo. No, što god mislili o Počasnoj bojni, smjeni straže i inim potrebnim ili nepotrebnim ceremonijalnim zadaćama, šteta bi bilo da fantastičan autorski rad triju iznimnih kreatorica sasvim padne u zaborav.

Video: Himna RH u izvedbi Josipe Lisac

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa