Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odnosi Srbije i Hrvatske su kontraproduktivna režirana farsa

Govoreći o krivnji za aktualnu krizu u srpsko-hrvatskim odnosima, koja je počela Šešeljevim incidentom u Skupštini Srbije, njegovim navodnim gaženjem zastave Hrvatske i prekidom posjeta saborskog izaslanstva Beogradu, Jeremić drži da su 'krivi i jedni i drugi'
29. travnja 2018. u 14:55 19 komentara 2838 prikaza

Bivši srbijanski šef diplomacije i nekadašnji predsjednik Opće skupštine UN Vuk Jeremić ocijenio je danas da su trenutni odnosi Srbije i Hrvatske “kontraproduktivna režirana farsa”, koja će ostaviti posljedice po regionalni i međunarodni ugled Srbije.

Jeremić je u serijalu Kvaka 23 agencije FoNet rekao kako ”elite i Srbije i Hrvatske imaju potrebu zlouporabe osjećanja i različitih poglede na događaje u prošlosti”.

Plenković Vučić DAVOR IVANKOVIĆ Ima li Hrvatska lidera doraslog nadmetanju s Vučićem?

“Na taj način skreću pažnju s ozbiljnijih stvari koje se dešavaju”, rekao je Jeremić, ocijenivši kako je, u slučaju Srbije, riječ o maskiranju problema s Kosovom, gušenjem slobode medija i “svega onog što je sastavni dio stvarnosti u Srbiji”.

Govoreći o krivnji za aktualnu krizu u srpsko-hrvatskim odnosima, koja je počela Šešeljevim incidentom u Skupštini Srbije, njegovim navodnim gaženjem zastave Hrvatske i prekidom posjeta saborskog izaslanstva Beogradu, Jeremić drži da su “krivi i jedni i drugi”.

Komentirajući recipročnu mjeru Srbije nakon proglašenja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u u Hrvatskoj, Jeremić kaže da je to “ozbiljna diplomatska kategorija”, ali je uvjeren da je na sceni “jedna u potpunosti izrežirana situacija”.

Ocjenu da je riječ o farsi Jeremić je ponovio komentirajući i činjenicu da se nitko od predstavnika EU nije bavio aktualnom srpsko-hrvatskom krizom niti je komentirao uzajamne mjere Zagreba i Beograda.

“Ponekad iz takvih farsi iziđu stvari koje nisu na početku planirane”, rekao je Jeremić, ocijenivši kako uvijek “postoji opasnost da se neka vatra i zapali” ako se igrate šibicama.

Jeremić, ipak, vjeruje da je u slučaju Srbije i Hrvatske, to manje opasno, nego u nekim drugim mjestima u regiji, uz ocjenu da se “neuralgični odnosi s Hrvatskom” ne mogu popraviti preko noći.

Split: Svečani mimohod povodom obilježavanja 27. obljetnice 4. gardijske brigade Svečana akademija Paukovi Krstičeviću: Imate našu punu potporu, nastavite kao i dosad

Jeremić, koji je i predsjednik oporbene Narodne stranke, jedne od najmlađih političkih stranaka u Srbiji, kao najblagotvornije i najpragmatičnije rešenje za odnose Srbije i Hrvatske vidi “okretanje ka budućnosti”.

“Bez izazivanja tenzija i inzistiranja na događajima o kojima postoje različiti narativi, koje je nemoguće pomiriti u nekom kratkom roku”, objasnio je svoje stajalište Jeremić, naglasivši kako “treba biti vrlo pragmatičan”.

Jeremić nije izravno odgovorio treba li Srpskoj radikalnoj stranci zabraniti rad i oduzeti zastupnički mandat Vojislavu Šešelju zbog pravomoćne haške presude, uz ocjenu da je “zabrana dosta teška kategorija u demokratskom društvu”, ali i opasku kako “mi nismo demokratsko društvo”.

“Koliko je meni poznato, mi poštujemo međunarodno pravo i međunarodne presude, kao nešto što je dio našeg sustatav a, ukoliko je netko po zakonu pravomoćno osuđen, onda bi posljedice u državi gdje vlada pravo morale biti primijenjene”, rekao je Jeremić, inzistirajući da bi se zakon morao poštovati.

Jeremić je u intervjuu ocijenio i da Srbija, poslije izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i neophodnim reformama unutar EU, neće ući u Uniju “u narednih 15 ili 20 godina”.

“Granica EU je pala posred Balkana i to je vrlo delikatna crta između Srbije i Hrvatske”, naglasio je Jeremić, koji je skeptičan da u EU postoji volja za proširenje na zapadni Balkan.

1 / 0
Aleksandar Vučić 'Svi nam se smiju' Vučić o Hrvatskoj: Neka se svađaju sa Slovencima i Mađarima Branimir Pofuk Nakaza Šešelj je prava slika srpskog, ali i svakog drugog nacionalizma Iz Rusije s 'ljubavlju' Putinov 'šamar' Vučiću: Srbijanski čelnik nije pozvan na inauguraciju
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
 • golub Vaso:

  istinu govori 🐺

 • Avatar Crnokošuljaš
  Crnokošuljaš:

  Pametno govori!

 • Deleted user:

  taj vas seselj je pusten iz zatvora sa namjerom da zakuhava pa to su svi znali trebali ste ga sprijeciti a ne sada siriti lazi o Hrvatskoj i odvoditi stvari od glavne teme ...i sada samo lazi ,lazi,lazi