Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENO PA PROLONGIRANO ZBOG ZAKONA O RADU

Odgođena sjednica GSV-a, izlaze li sindikati iz tog tijela?

gsv
Arhiv VL
29.09.2009.
u 12:01

Izmjene Zakona o radu sindikat smatra preuranjenim, a u nekoliko su navrata poručili da će u slučaju smanjenja radničkih prava istupiti iz GSV-a.

Nakon sat i pol razgovora iza zatvorenih vrata za danas najavljene sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, novinarima se obratio Božidar Kalmeta, potpredsjednik GSV-a i otkrio da je sjednica odgođena. Predstavnik Vlade u tom tijelu pojasnio je da je to zato jer sindikati nisu došli. Razlog tomu Kalmeta vidi u njihovu neslaganju s konačnom verzijom Zakona o radu.
 
Neslužbeno - kamen spoticanja među socijalnim partnerima oko ovoga slova zakona, koji se dijelom mora usuglasiti s pravnim stečevinama EU, a dijelom s aktualnim stanjem u radnim odnosima, jest rad na određeno vrijeme. Sindikati nastoje ograničiti ugovore na određeno vrijeme sa sadašnjih tri na dvije godine, odnosno na najviše tri uzastopna ugovora koji se mogu sklopiti s radnikom.
 
Izmjene Zakona o radu sindikat smatra preuranjenim, a u nekoliko su navrata poručili da će u slučaju smanjenja radničkih prava istupiti iz GSV-a. S druge strane Kalmeta podsjeća da konačna verzija zakona odgovara poslodavcima koji drže 
da je on raspravljen te da nema razloga za njegovu odgodu. 
 
Također, otkrio je da je od nekoć 23 sporne točke u Zakonu o radu, preostalo dvije do tri oko kojih se "lome koplja" socijalnih partnera.

Ključne riječi

Komentara 7

BR
brako
16:43 29.09.2009.

Neš ti ekipe. Gospodarsko socijalno vijeće? Tko je to? Oni koji pljačkaju narod u ime Deutchetelekoma? Oni koji pljačkaju narod u ime stranih banaka? Tko je od tih likova ikada stvorio i jedno radno mjesto? Ili zaradio neki novac svojim rukama ili glavom: Nekakav predsjednik udruge poslodavaca? Lako je ići iz fotelje u fotelju i pričati bajke. Samo, njih više niti djeca ne slušaju, a kamoli da vjeruju u njih. Slušamo nekakve \" pametne nezavisne ekonomiste\" kako tupe gluposti i kroje nam sutra: Prestrašno! Sindikati? Pa, vidimo koga predstavljaju kada im u ova teška vremena bude manji broj ljudi na prosvjedu od broja ćlanova uže obitelji. Ali, što ih briga. Neka kažu koliko dobiju mjesečno po kojekakvim osnovama. Sigurno da ta cifra nije puno manja od ukupne zarade svih onih malo jadnika na prosvjedu. Nisu došli na sjednicu? I neka nisu. Jer, ne znam koga predstavljaju ni oni, a ni oni koji su ih čekali.

Avatar Azriel
Azriel
20:07 29.09.2009.

ma najbolje da svi idemo u pemzije sa 40 godina... i da pemzije nisu manje od 3 soma eura.....

SA
Santiago
15:57 29.09.2009.

konačna verzija zakona odgovara poslodavcima koji drže da je on raspravljen te da nema razloga za njegovu odgodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije