Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez konsenzusa

Odbor za nacionalnu sigurnost raspravljao o ugrozi zbog krize u Agrokoru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2017.
u 14:46

SDP-ov Ranko Ostojić je nakon sjednice izvijestio da su u raspravi članovi odbora zaključili kako je izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije oko eventualnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti zbog Agrokora bilo iscrpno i kvalitetno.

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je, na za javnost zatvorenoj sjednici, raspravljao o eventualnoj ugroženosti nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj zbog stanja u Agrokoru. Iako su pred članovima odbora bila tri zaključka na stolu, sjednica je zbog neslaganja mišljenja završila bez ijednog zaključka, ali s dva izdvojena mišljenja – jedno Mostovog Vlahe Orepića te drugo od SDP-ovih članova odbora.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić je nakon sjednice izvijestio da su u raspravi članovi odbora zaključili kako je izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) oko eventualnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti s obzirom na stanje u Agrokoru bilo iscrpno i kvalitetno.

- Temeljni zaključak iz samog razgovora je upravo bila prethodna inicijativa koju smo imali s jedne od naših prethodnih sjednica, a to je da se razgovora na tu temu s obzirom na situaciju ugrožavanja radnih mjesta, moguće ugrožavanje gospodarskih interesa RH, moguće posljedice po proračun RH, utjecaj eventualno stranih banaka ili drugih. To su bili razlozi zašto se pokazalo opravdanim da razgovaramo i sadržaj izvješća je to potvrdio – objasnio je Ostojić. U detalje, dodaje, ne smije ići, ali je bitno naglasiti da konsenzus nisu uspjeli postići oko niti jednog od tri predložena zaključka.

- Jedan je bio da se primi na znanje izvješće SOA-e iako je bila atmosfera da nije bilo primjedbi na samu kvalitetu izvješća, takav zaključak nije prihvaćen. Tu su bile i dvije oporbene inicijative za izdvojeno mišljenje, gospodin Vlaho Orepić je želio da se na odboru utvrdi da se situacija s Agrokorom se može definirati kao ugroza nacionalne sigurnosti. Drugi prijedlog nas iz SDP-a je bio da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost, pa da zato odbor predlaže da Vlada RH postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost RH – kazao je Ranko Ostojić. Određena kriza, nastavlja, može sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti biti dovoljan razlog za Vladu da poduzme određene korake, primjerice sazivanje Vijeća na nacionalnu sigurnost ili tražiti od drugih institucija da poduzmu određene mjere...

Namjera ove zatvorene sjednice je bila, dodaje, da se poduzmu mjere na eventualnom otklanjanju mogućih posljedica jer treba reagirati preventivni i prije krize.

1/105

- Za to očito nije dovoljan lex Agrokor nego je trebalo i neke druge radnje napraviti i zato smo tražili izdvojena mišljenja. Međutim, odbor svoju raspravu nije završio s nikakvim posebnim zaključkom, nismo imali konsenzus, ali je iscrpno izvješće dokazalo da je bilo potrebe za ovom raspravom – zaključuje Ostojić.

Pogledajte sjednicu Istražnog povjerenstva za Agrokor:

Komentara 2

DU
Deleted user
16:29 23.11.2017.

Biti će vrlo interesantno čuti što su to konkretno odlučili i zaključili.

DU
Deleted user
20:28 23.11.2017.

Lex agrokor se vrlo lako moze prosiriti na lex croatia niti agrokor niti drzava hrvatska ne mogu izvrsavati svoje financijske obveze bankrot je na vidiku ...ceka se proljece....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije