Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za Agrokor

Kraj istražnog tijela koje HDZ nikada nije želio

Orsat Miljenić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
22.11.2017.
u 11:02

Povjerenstvo prestaje raditi nakon tri tjedna i četiri sjednice.

Dugoočekivano saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru nakon svega tri tjedna rada i četiri održane sjednice danas će definitivno prestati postojati.

Odlučit će to na samom početku posljednje sjednice tog tijela zastupnici iz HDZ-a i HNS-a, koji čine većinu u povjerenstvu. Vladajući se pozivaju na Zakon o istražnim povjerenstvima, koji izrijekom navodi kako će povjerenstvo prestati s radom “ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom od pitanja za čije je istraživanje osnovano”. A taj je uvjet, tumače, ispunjen u ponedjeljak, kada je i službeno pokrenuta DORH-ova istraga protiv Ivice Todorića.

Orsat Miljenić
1/20

Mrtvi svjedok

Oporba tvrdi kako povjerenstvo može nastaviti s radom po onim točkama koje nisu predmet istrage, poput nastanka koncerna, uloge tržišnih regulatora i donošenja “lex Agrokor”, no HDZ-u takvo što ne pada na pamet. – Nama je zakon jasan, a i gdje piše da se istraga odnosi isključivo na računovodstvene aktivnosti Agrokora i da neće obuhvatiti i druge točke po kojima radi povjerenstvo – objasnio nam je šef HDZ-ova kluba Branko Bačić stav svoje stranke.

Vladajući odbijaju i tumačenje da bi o prestanku rada povjerenstva trebao odlučiti saborski plenum budući da ga je osnovao Sabor. Smatraju da se radi o pukom pokušaju oporbe da se što dulje raspravlja o Agrokoru, za čim, uvjereni su, nema potrebe, s obzirom na to da je nedavno raspravljena i odbačena SDP-ova inicijativa da se premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi izglasa nepovjerenje upravo zbog Agrokora.

HDZ je od samog početka ostavljao dojam kako će učiniti sve da onemogući osnivanje i rad povjerenstva. Još u travnju, kada je predloženo njegovo osnivanje, zaključili su da bi takvo tijelo moglo omesti rad DORH-a, a na osnivanje povjerenstva pristali su tek pritisnuti ucjenom SDP-a da bez povjerenstva neće biti ni imenovanja triju sudaca Ustavnog suda. Povjerenstvo je osnovano tek 11. listopada, s odgodom početka rada do 1. studenoga, do kada bi istraga u Agrokoru već bila pravomoćna da Todorićevi odvjetnici nisu odugovlačili s podizanjem rješenja. Da su računali kako povjerenstvo neće ni krenuti s radom, vladajući su pokazali već prvom odlukom o pozivanju svjedoka. Za jednog od svjedoka predložili su Rudu Mikulića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Agrokora, od čega su odustali na istoj sjednici, kada su shvatili da potencijalni svjedok više nije među živima.

Orsat Miljenić
1/23

Poligon za obračune

U nastavku rada povjerenstva pokazalo se koliko su takva tijela sama po sebi neefikasna jer o tome tko će i kada svjedočiti odlučuje većina, u strogo kontroliranim uvjetima. Odbačena je tako ideja da o Agrokoru među prvima govore ključni akteri najnovijih događaja, poput ministrice gospodarstva Martine Dalić ili izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, a umjesto njih svjedočili su Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić... U kratkom radu povjerenstva nije se moglo čuti gotovo ništa što bi moglo pripomoći otklanjanju sistemskih pogrešaka koje mogu dovesti do kriza velikih razmjera, kakva je ona u Agrokoru. Izuzme li se svjedočenje bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da je 2011. stopiran pokušaj središnje banke da oslobodi 10 milijardi kuna kojima bi se kreditiralo poduzetništvo i da su u tome sudjelovala trojica državnih tajnika. Tu je izjavu, međutim, zasjenila ona da su ga Milan Kujundžić i Tomislav Karamarko, zajedno s Todorićem, nagovarali na politički angažman.

Oporba se odmah uhvatila za taj moment, koji su, unatoč demantijima Karamarka i Kujundžića, proglasili dokazom da je Todorić upravljao HDZ-om i Vladom i nije im palo na pamet da raščiste koja su to tri tajnika stopirala emisiju novca koja bi gospodarstvu pomogla da dođe do jeftinijih kredita. I u tome se krije najveća slabost istražnih povjerenstava – stranke ih doživljavaju gotovo isključivo kao poligon za političke obračune i ne pokazuju ni najmanju namjeru da stvari raščiste do kraja, kako bi se negativnosti otklonile za budućnost. Ta činjenica vjerojatno je i osnovni uzrok panike koju HDZ pokazuje od samog početka priče o povjerenstvu za Agrokor koje bi, da je nastavilo s radom, stranci vjerojatno prouzročilo niz neugodnih situacija.   

Pogledajte i VIDEO: Ivica Todorić u Londonu

  

Komentara 3

IK
ikbmibm
17:55 26.11.2017.

Kako će Miljnjićev narcisoidni ego podnijeti kraj ovog povjerenstva

MA
Marvin
21:41 25.11.2017.

jureh77 Znas li ti nekog postenog u toj jadnoj drzavi predlozi ,za tebe je vjerojatno posten onaj sto je uspio da ukrade jednu zvakacu , zato nije lopov , da je bila torba s 5 mil.Eura sigurno ju nebi uzeo .

GV
golub Vaso
14:42 22.11.2017.

domoljubno pljačkanje treba ostati u mraku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije