Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporbeni zastupnici

Miljenić: Neviđeno u Saboru! Maras: 'Ovo je udar HDZ-a na ustavni poredak'

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/20
22.11.2017.
u 11:27

– Ovo je dosad neviđeni način gušenja istine, ali mene ništa više ne može iznenaditi od HDZ-a – poručuje Grmoja.

Predsjednik Povjerenstva, SDP-ov Orsat Miljenić s pola sata zakašnjenja ustvrdio je kako je svjedočio dosad nezabilježenoj praksi u Saboru te da nema svjedoka koji bi danas svjedočili.

– Danas je zakazana sjednica, danas se dogodila uzurpacija vlasti koja je dosad nezabilježena u Saboru. Na nepoznat način stručne službe dobile su jutros nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze. To je kršenje Ustava, zakona za koje se u ovom Saboru mora provesti rasprava, to je veća priča od povjerenstva i jedna od najgorih stvari koja se mogla dogoditi – kaže Miljenić te ocjenjuje kako je ovo neprihvatljiv način kojim se izigravaju i ne poštuju odluke u Saboru.

– Povjerenstvo je osnovao Sabor glasovanjem, ono radi dok ne istekne šest mjeseci. Čak i kad bi se prihvatilo tumačenje kolega iz HDZ-a i HNS-a da su nastupile zakonske pretpostavke da povjerenstvo više ne može raditi, što je, podsjećam, suprotno intenciji zakona, jasno je da tek sada povjerenstvo mora raditi. To je moj stav, ali dopuštam da netko od pravnika ima suprotan stav. Ali je nemoguće i nedopustivo da se bez donošenja odluke o prekidu rada ovo ovako odigra. Kad nešto nastupi, o tome se donosi odgovarajuća odluka jer bez nje postupak teče dalje i uvijek se konstatira da je nastupilo nešto zbog čega se prestaje s radom – objašnjava Miljenić kojega zanima što će se sad događati s dokumentacijom koja je počela pristizati u Povjerenstvo.

– Što je s rokovima, prestajemo li ili nastavljamo? Ovo je obično nasilje, ne nad nama kao manjinom u Saboru, nego nad hrvatskim građanima. Oni su imali pravo vidjeti tko je iz politike bio u sprezi s Agrokorom, vladajući su odlučili uskratiti priliku građanima da otkriju istinu. Trebali su izbjeći nasilje, donijeti odgovarajuću odluku i onda bi sve bilo po zakonu i ne bi se rušila pravna država. Ovo je jedan od najsramotnijih dana kojima svjedočimo u Saboru – kaže Miljenić.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku slaže se da je ovo neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom i procedurom.

– Mi dobivamo papir koji su potpisali zastupnici, a ne odluku Sabora. Nikako ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma i isključivanja. Očekivao sam da će se povući jer je od prvog dana bilo jasno da ne žele ovo povjerenstvo, ali ne na ovakav način – kazao je Lovrinović te dodao kako je očito došao nalog iz "duboke" države da se ovo mora zaustaviti.

1/13

Dodaje da će inzistirati na tome da se rad povjerenstva nastavi te da će se tijekom dana doznati što će oporba dalje raditi.

Mostov Nikola Grmoja dodaje kako je svima u javnosti jasno što vladajući rade od prvog dana – a to je sve samo da povjerenstvo ne radi.

– Odlučili su iskoristiti ovu situaciju jer su posljednja svjedočenja dokazala da bi mi u šest mjeseci rada puno toga otkrili. Boje se dići ruku za prestanak rada istražnog povjerenstva jer bi svi pamtili scenu tko je digao ruku protiv otkrivanja istine o Agrokoru – kaže Grmoja te dodaje kako će pitati sve stranke u Saboru da se očituju o ovom potezu vladajućih.

– Dosad neviđeni način gušenja istine, ali mene ništa više ne može iznenaditi od HDZ-a – poručuje Grmoja.

Ovo je udar HDZ-a na ustavni poredak u Hrvatskoj, smatra SDP-ov Gordan Maras.

– HDZ dokazuje da ne poštuje Ustav i zakone te nastoji sakriti svoju umiješanost u koruptivne i nezakonite radnje povezane s Agrokorom. To građani moraju znati jer je HDZ spreman to učiniti pod svaku cijenu da sačuva vlast, ne zanima ga iseljavanje. Molim da podnesemo prijavu protiv nepoznate osobe koja je svjedocima rekla da ne dolaze jer je ta osoba prekršila Zakon o istražnim povjerenstvima. Mi ćemo sad ovu raspravu preseliti u sabornicu, gdje se raspravlja o proračunu – zaključuje Maras. Lani je NO HBOR-a direktno, ne preko poslovne banke, dao Agrokoru odnosno tvrtkama iz koncerna kredit koji je odobren u manje od mjesec dana, nastavlja Maras te poziva ostale poduzetnike da se i oni prijave i pokušaju dobiti takav kredit u manje od mjesec dana.

– Nismo više u jednopartijskom sustavu – zaključuje Maras.

Miljenić kaže kako njihove kritike nemaju veze sa službenicima koji su postupali po nalogu nadređenih, već je tu riječ o političkoj odgovornosti onih koji vode Sabor.

– O tome ćemo još razgovarati. Svaki građanin neka se zapita zašto se ovo događa, zašto se povjerenstvu ne da raditi nakon što se točno vidi o čemu se vodi istraga. Tek sada možemo raditi tako da nema doticaja s istragom jer vidimo tekst istrage. I glavni državni odvjetnik dva puta je rekao da rad povjerenstva ne utječe na istragu. Čak i kad bi mišljenje većine, HNS-a i HDZ-a, bilo točno, nemoguće je da o tome donosi odluku netko u Saboru ili članovi povjerenstva pojedinačno. Osnovani smo odlukom Sabora i samo Sabor može prekinuti rad, odlučiti što je s dokumentacijom, rokovima ... – kaže Miljenić. On, kao predsjednik povjerenstva, nastavlja, nije ni dobio pravomoćno rješenje o istrazi, a danas je netko opozvao svjedoke i službe. Nije odlučeno ni gdje će se spremiti dokumentacija, a sad ona, nastavlja, nekontrolirano kola po Saboru.

– To dokazuje potpuno nepoštivanje bilo kakve procedure, nigdje nikakve formalne odluke nema. Što to znači? Ako će se svaka odluka koju Sabor donese tumačiti kako tko hoće, onda je nastupilo nezakonje u zemlji. Ovo je katastrofalna poruka – tvrdi Miljenić.

Oporbeni članovi povjerenstva nisu znali reći što će se dalje događati s povjerenstvom, ali planiraju se koordinirati sa svim saborskim klubovima o daljnjim potezima.

Pogledajte Todoriće od raja do sloma:

Komentara 113

JI
Ja i Ja
11:56 22.11.2017.

Maras ne lupetaj....imali ste godinama mogućnost riješiti neke stvari, a sada glumite moralne vertikale....

AB
Abendblatt
12:05 22.11.2017.

Ja mislim da bi trebalo ukinuti DORH, i da bi trebalo prepustiti istragu Povjerenstva pod vodstvom istrazitelja Marasa, Bernardica i Grmoje, a jer jedino oni su mjerodavni u ovoj drzavi. Bernardic neprestano ponavlja da NAROD MORA ZNATI, pa ga molim da on koji inace SVE ZNA objasni narodu gdje je taj sporni kriminal.???? Bernardicu ti si SRAMOTA demokracije.

Avatar mofo
mofo
11:57 22.11.2017.

Da nije bilo prenošeno na TV-u, nebi se čulo ni riječi od ovih.. demagozi na kvadrat, sad još ova paljba po HDZ-u jer su "ugasili" povjerenstvo, a šta onda, sabor tako nitko ne gleda, ode "popularnost" kvragu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije