Veliki trgovački lanci i proizvođači mesa samo u Zagrebu godišnje bace između osam i deset tona upotrebljive hrane, koja bi pravilno usmjerena mogla prehraniti gotovo sve socijalno ugrožene, siromašne i gladne građane metropole! Zaključio je to dogradonačelnik Samobora Drago Plečko, koji već tri mjeseca viškovima hrane iz tvornice Klara opskrbljuje 300 siromašnih obitelji iz Samobora i okolice.
- Pekarski proizvodi iz Klare donedavno su išli životinjama u napoj, a sada s njima prehranjujemo 300 gladnih obitelji! Uz pomoć volontera iz Crvenoga križa organizirali smo dijeljenje dan starih pekarskih proizvoda pred tvornicom, a nepokretnima i nemoćnima hranu vozimo doma. Uz malo truda i dobre volje slične bi se akcije mogle organizirati na nacionalnoj razini u svim krajevima Hrvatske - rekao je Drago Plečko, dodavši da je apsurdno što ljudi u Hrvatskoj gladuju dok upotrebljiva i zdrava hrana iz pekara, mesnica i trgovačkih kuća završava na smetištima.
Hrana u napoju ili na smetištu
U zapadnoeuropskim zemljama već dugo postoji praksa da se nedirnuti ostaci hrane iz hotela, restorana, mesnica i dućana distribuiraju socijalno ugroženim građanima, ili da idu u pučke kuhinje i ustanove Crvenoga križa. U Hrvatskoj, međutim, ta hrana uglavnom završava kao napoj ili još češće - na smetištu.
- Ponekad se dogodi da nas nakon svadbe ili banketa na kojem je ostalo hrane pojedinci nazovu i dostave nam višak. Na žalost, to je iznimka, a ne pravilo, jer nemamo sklopljen ugovor ni s jednim hotelom ili restoranom. Mi imamo nekoliko kuća u kojima živi 20-30 ljudi i takve bi nam pošiljke dobro došle - kaže ravnateljica Caritasa Zagrebačke županije Jelena Brajša.
U kuhinji Crvenoga križa na Jarunu i u Pučkoj kuhinji na Svetom duhu hrana se uglavnom kupuje, a rijetko, gotovo nikada, organizirano dobiva.
- Veliki trgovački lanci mjesečno bacaju tone hrane kojoj je istekao rok trajanja! Kada bi se ta hrana mjesec dana prije nego što joj istekne rok dala siromašnima, u Hrvatskoj bi bilo puno manje gladnih - ustvrdio je Drago Plećko, zaključivši da bi se tako uz malo truda, dobre volje i organizacije moglo pomoći mnogim socijalno ugroženim sugrađanima.
U riječkoj Pučkoj kuhinji na dan se pripremi 800 obroka, za koje je gradska uprava u proračunu osigurala tri milijuna kuna. Kuhinja nabavlja namirnice od različitih dobavljača, vodeći pritom računa o cijeni, a obroke u kuhinji svog doma priprema i riječki Crveni križ, kazala nam je Ankica Perhat, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.
Radnim danima pripremaju se topli obroci, a za subotu i nedjelju korisnici dobivaju lunch-pakete. Za vikenda neki od njih obiđu i riječke samostane i župe, u kojima i tih dana mogu dobiti topli obrok. Caritas Riječke nadbiskupije ima otprilike 750 štićenika, ali oni dobivaju svaka dva mjeseca pakete s prehrambenim namirnicama koje se prikupljaju od raznih donatora.
U Slavoniji sumnjiva kvaliteta
Pučke kuhinje Caritasa Đakovačko-srijemske biskupije ne dobivaju hranu koja ostane nakon banketa, svadbi i večera u restoranima i hotelima. Kada bi netko i htio dati takvu hranu, u Caritasu je ne bi primili.
- Takvu hranu ne bismo primili jer se postavlja pitanje njezine kvalitete, a ne postoji ni mehanizam kontrole kvalitete - kaže Željko Kraljičak iz Caritasa Đakovačko-srijemske biskupije. Caritas je organizirao proizvodnju mesa za svoje potrebe na jednoj farmi, a osim što meso priprema za obroke, prodaje ga na tržištu ili mijenja za neke druge namirnice.
U splitskim hotelima tvrde kako im nakon večera, svadbi, domjenaka ili prezentacija ne ostaje hrane, pa tako nismo pronašli ni jedan koji pomaže rad pučke kuhinje ili neke od udruga koje organiziraju prehranu za siromašne i bolesne sugrađane. U pučkoj kuhinji, gdje se svakoga dana priprema 550 obroka, doznajemo kako hranu kupuju na tržištu od najpovoljnijih dobavljača. Grad Split za tu će potrebu u ovoj godini izdvojiti 2,8 milijuna kuna.
- Siromašni smo, nemamo puno novca, ali u gradu Splitu nitko ne mora biti gladan. Svi građani mogu dobiti obrok - kaže Vesna Zec, pročelnica Odjela za socijalnu skrb.
Rad pučke kuhinje pomaže i Caritas koji financira 80 obroka. U Caritasu ne pripremaju hranu, ali više od 1000 svojih korisnika pomažu paketima namirnica koje kupuju po tržišnim cijenama.
L. Lulić, D. Karnaš, N. Koščić, S. Vuković