Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Ulice velegrada zamijenio eko imanjem: 'Istraživao sam interese iako sam znao čime ću se baviti'

Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/15
04.08.2023.
u 09:08

Od povrtnih kultura koje uzgajaju u Habjanovcu nastaje više od 50 pekarskih proizvoda

U Europskoj uniji ima oko 344.000 ekoloških proizvođača hrane, a najbolji od njih dolazi iz – Zagreba. Zove se David Pejić, ima 33 godine, i direktor je Zrna – najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj na kojem se uz ratarske i standardne povrtne kulture, poput mrkve, cikle, rajčice, paprike, krastavaca, blitve, kelja, salata, špinata... uzgajaju i japanska bijela rotkva daikon i čičoka. Priznanje za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi Davidu je lani dodijelila Europska komisija.

Jedno imanje, 4 djelatnosti

– Ono što čini naše gospodarstvo posebnim činjenica je da imamo četiri proizvodne djelatnosti, tu je svakako primarna poljoprivredna proizvodnja u kojoj uzgajamo šezdesetak poljoprivrednih kultura, ponajviše je riječ o povrću. Zatim te naše poljoprivredne kulture prerađujemo u različite prerađevine, poput prirodno fermentirane zimnice, kiselog kupusa, kiselih krastavaca... Treća je grana pekarstvo gdje u različitim kategorijama i proizvodima imamo više od 50 pekarskih proizvoda, uključujući i kruh od kiselog tijesta, sendviče sa svojim kruhom i povrćem, različite kolače, gotove salate... Finalno, kao četvrta gospodarska grana i djelatnost, u Zagrebu imamo ugostiteljski objekt Zrno bio bistro koji je prvi i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj. U ta četiri proizvodna pogona i djelatnosti imamo više od 150 certificiranih ekoloških proizvoda, što nas čini najvećim ekološkim proizvođačem u Hrvatskoj – predstavlja David što sve dolazi iz Habjanovca, sela šezdesetak kilometara udaljenog od Zagreba, gdje se ovo eko imanje u prirodi nalazi i gdje je uz proizvodni i prerađivački dio.

Pojednostavljeno, na Zrnu provođenje strategije "Od polja do stola" izgleda ovako: jedna od kultura koju uzgajaju je i soja koju prerađuju u tofu, a njega koriste u pekarskoj proizvodnji, za slasne sendviče, i u restoranu, u finim juhama i namazima.

Na Zrnu je i najveći biointenzivni vrt u regiji, s 250 gredica, na kojima se povrće uzgaja bez okretanja tla i strojne obrade. David nas podučava da se tako postižu veća produktivnost i profitabilnost površina jer ovakav sustav uzgoja ekološkog povrća bez mehanizacije omogućuje gušći spoj i bolji prinos, a znatna količina komposta u koji se sije i sadi stalnu pokrivenost tla, što smanjuje pritisak korova.

VEZANI ČLANCI:

Magistar filozofije

Zbog nemogućnosti kupnje većeg komada zemlje jer je sve već pokupovano, ovakav način poljoprivredne proizvodnje prakticiraju mladi u Americi, iz koje ga je David i donio. Naime, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj na prestižnom je Cambridgeu magistrirao filozofiju, osim u Engleskoj živio je i obrazovao se i u Americi i u New Yorku bio na studiju filmske produkcije i filozofije... No ulice velegrada ostavio je iza sebe prije osam godina zamijenivši ga s dvadesetak hektara zemlje na imanju koje je krajem 80-ih osnovala Zlata Nanić, pionirka ekološkog pokreta u Hrvatskoj. Ona je blisko surađivala s Davidovim roditeljima Jadrankom Boban Pejić i Zlatkom Pejićem, koji su u istom tom razdoblju započeli s edukacijom i aktivizmom u području zdravih stilova življenja i ekologije pa su po Zlatinu umirovljenju preuzeli ekoimanje i intenzivirali razvojne procese. Pet godina poslije kormilo preuzima David.

– Na studiju sam istraživao svoje interese, iako sam u pozadini znao čime ću se baviti. Kad sam se 2015. godine vratio sa studija, roditelji su me pitali u čemu se vidim, na što sam im odgovorio pitanjem "Gdje sam potreban?" Odgovorili su – Zrno. I evo me, tu sam – govori David Pejić, najbolji ekološki poljoprivrednik u Europi.

Bio zrno d.o.o., vl. David Pejić

Četrdeset zaposlenih bavi se s četiri vrste proizvodnje – primarnom poljoprivrednom, uzgajajući na 22 hektara zemlje šezdesetak kultura, preradom, prerađujući te kulture u različite vrste prirodno fermentiranih zimnice, umake, začine, tofu i sejtan, zatim pekarstvom s 52 vrste pekarskih proizvoda te ugostiteljstvom u Zrno bio restoranu. Svi proizvodi su ekološki certificirani, a uz pomoć mjera iz programa ruralnog razvoja na eko imanju je i solarna elektrana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije