Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Od početka ove godine više od 14.000 slučajeva nasilja u obitelji

zlostavljanje
ARHIVA VL
24.11.2009.
u 13:17

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol (SDP) izvijestila je kako je od početka 2009. godine policiji prijavljeno 14.162 slučaja nasilja u obitelji.

U prvih šest mjeseci ove godine policija je podnijela 7815 prekršajnih prijava protiv počinitelja nasilja u obitelji, a u sljedeća se tri mjeseca taj broj popeo na 14.162 prijave - kazala je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol (SDP) na tematskoj sjednici pod nazivom "Život i problemi žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa".

- No prema nekim procjenama barem je pet puta više nasilja u obiteljima koje se ne prijavljuje. Iako zakonska regulativa nije loša, ipak gotovo sve žrtve obiteljskog nasilja napuštaju svoj dom s djecom.

- U Hrvatskoj je 2008. godine bilo 16 skloništa za žrtve nasilja od čega je šest imalo status ustanove - nastavila je Sobol.

- Kada je riječ o Akcijskom planu Vlade za zapošljavanje žrtava nasilja, lani je na taj način zaposleno šest žrtava nasilja, ali nažalost tih sredstava više nema u proračunu.

Ravnateljica Caritasova doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci časna sestra Suzana Samardžić upozorila je na potrebu da se promijeni stav suda prema žrtvama kako žene i djeca žrtve nasilja ne bi postali beskućnici.

Iz svoje prakse, koja traje 16 godina, časna sestra Suzana istaknula je kako bi žrtve nasilja trebale imati prednost pri zapošljavanju, a moralo bi se voditi računa o dječjim doplatcima za djecu žrtve nasilja jer to sa sobom povlači i drugi niz pogodnosti. Upozorila je kako život nakon boravka u skloništima nije nimalo lak za žrtve nasilja u obitelji, a da često sudovi kada šalju sudske spise ne vode računa da tako otkrivaju adresu i nasilnike obavještavaju gdje su njihove žrtve.

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:01 24.11.2009.

.poznati nacin odgoja i komunikacije, na Balkanu...vuce korijen ..od stoljeca 7..kad ostanes bez argumenta..udri!!!...kad neznas , kako...udri !!!... kad netko ne misli , kao ti...udri!!!.... ..nista me ne cudi, kad se dan danas vecina ponasaju kao neandertalci, ..prema i sa sa svojima....sto me najvise iznenadjuje.....Primitivci, misle, da su u pravu...!!!!! ..

Avatar punkufer
punkufer
13:25 24.11.2009.

Obiteljske nasilnike treba kažnjavati udaljavenjem od obitelji i prisilnom naplatom alimentacija kao kod razvoda. (A ne novčano jer to osjeti i žrtva)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije