Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabrinjava visok broj pozitivnih na COVID testovima na zahtjev. Rast zaraženih u brojnim županijama

Najveći broj aktivnih slučajeva nalazi se na području grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.
27. studenoga 2020. u 15:00 5 komentara 16617 prikaza
Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

U Hrvatskoj je danas zabilježeno rekordnih 4080 novooboljelih, te 48 umrla osoba. Od početka epidemije zabilježeno je ukupno 115.626 slučajeva zaraze. Oporavilo se 92.349, dok je preminulo 1.552 osoba. Najveći broj aktivnih slučajeva nalazi se na području grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. 

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

 

Tijek događaja: 

14:59 -  U Ogulinu je među sedam liječnika pozitivnih na covid-19 i svo troje radiologa, pa rendgen radi samo za hitne slučajeve, odgođena su mnoga snimanja, ali i jedno vjenčanje, rekao je u petak Hini ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko.

“Odgađa se za danas planirano vjenčanje jednog od radiologa jer je upravo jutros dobio nalaz da je covid pozitivan. Umjesto na vjenčanje otišao je u samoizolaciju”, kaže Zorko.

No, svi ostali liječnici su dobro, većinom bez simptoma, a već je uobičajeno da jedni djelatnici bolnice odlaze u samoizolaciju, drugi se iz nje vraćaju. Tako je danas u samoizolaciji 48 djelatnika bolnice, od kojih sedam liječnika - tri radiologa, jedan kirurg i tri specijalizanta sa covid odjela.

Ali, kaže Zorko, svi odjeli rade, pa i rendgen. U samoizolaciji nisu rendgen inženjeri, tako da za hitne slučajeve kirurzi, kardiolozi ili neurolozi dobiju snimku bez očitanog stanja, no oni znaju sami očitati sliku.

13:56 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 390 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 778 uzoraka. Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1819 novih slučajeva, što je nova najviša vrijednost, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je dostigla vrijednosti 1080.

Ratni zapovjednik Od covida-19 umro pukovnik Luka Matanić iz Gospića

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 62 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 50. Posebno zabrinjavajući je podatak da je udio pozitivnih među komercijalnim testovima visokih 31. To znači da je pozitivna svaka treća osoba, koja zapravo bez indikacija i uputnice liječnika dolazi po nalaz za vlastite potrebe, kao što je odlazak u inozemstvo.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 216 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 69 na odjelu infektologije, a 15 na ostalim odjelima u Varaždinu, 18 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 17 na respiratoru, 64 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 83. Ukupno je do sada od početka ožujka evidentirano 86 preminulih osoba pozitivne na COVID-19.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 7713. Aktivnih je 2475, a na liječenju kod kuće nalazi se 2259 osoba.

- Zbog izrazito snažno naglašenog lokalnog prijenosa virusa, vjerojatnost da prilikom svojih svakodnevnih aktivnosti naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna. To što vidimo osobu, koja danas nema nikakve simptome, ne znači da ih za par dana neće dobiti ili da ne može proširiti virus. Zapitajte se već danas, da li bi promijenili svoje ponašanje kad bi znali da je osoba koja je u vašoj neposrednoj blizini infektivna. Da li bi se drugačije ponašali kad bi znali da postoji vjerojatnost da ste i sami zarazni? Tek kada svoje svakodnevno ponašanje prilagodimo tome, tek tada možemo, i to s vremenskim odmakom, očekivati da će se situacija početi popravljati. Sve počinje od nas samih. Nijedna mjera na papiru neće promijeniti situaciju ukoliko sami smatramo da se tiče nekog drugog. – poručuje načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:37 - U Šibensko-kninskoj županiji 98 novooboljelih osoba. U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 98 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 33 osobe s područja Šibenika, 32 s područja Knina, 10 s područja Drniša, 4 s područja Vodica, 5 s područja općine Kistanje, 2 s područja Biskupije, te po jedna osoba s područja općina Murter-Kornati, Kijevo i Unešić. Oboljelo je 3 korisnika doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik, jedan korisnik doma ta starije i nemoćne osobe Oklaj, jedna osoba iz doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Pirovcu i 4 osobe Centra za inkluziju Šibenik.

Trenutno je 467 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 35 osoba, od kojih su 4 na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 162 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH IZMJENA ZAKONA Uskoro kreće kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere, Božinović otkrio detalje

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1200 osoba.

12:32 - Grad Zagreb obavio je 1248 testiranja. Pozitivno je 41 posto testiranih. Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 607.

Na konferenciji za novinare Stožera Grada Zagreba navedeno je kako je krenula priprema za javni gradski prijevoz. 

- Izrađujemo naljepnice za vozila. Na svim vozilima bit će naljepnice na kojima će stajati točan broj osoba, odnosno koliko može biti putnika unutra - kazala je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević-Žgela i apelirala da ljudi ne ulaze kada je vozilo popunjeno. 

VIDEO: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus: Već jutros građani su pohitali na 12 lokacija za testiranje

12:27 -  Karlovačka županija ima 202 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega je 10 zaposlenika i 63 korisnika iz ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostalih 129 s područja grada Karlovca je 49 osobe, Duga Resa 19, Ogulin 22, Ozalj 6, Slunj 10 , Barilović 2, , Draganić 1, Generalski Stol 4, Josipdol 1, Krnjak 4, Netretić 1, Plaški 1, Rakovica 4, Ribnik 1, Tounj 2, Vojnić 2.

U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2922 osobe. U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 51 pacijent, 2 osobe su na respiratoru, 7 je novoprimljenih, 2 otpuštena sa bolničkog liječenja, a 2 osobe su preminule: muška osoba u dobi od 88 godina i ženska osoba u dobi od 78 godina sa od ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice- 42 zdravstvena i 18 nezdravstvenih.

U OB Ogulin na COVID odjelu leži 21 bolesnih. Nije bilo umrlih. U samoizolaciji je 48 djelatnika bolnice, od toga 7 liječnika. U samoizolaciji se nalazi 826 osoba. Županija je jučer imala 94 nova slučaja zaraze. 

Učenici prvog dana škole POTVRDILO MINISTARSTVO Stigla je konačna odluka: Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike ove godine

12:22 - Na području Zadarske županije imamo 148 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (79), Benkovac(5), Biograd(1), Obrovac(1) i Pag(1) te općina Bibinje(2), Gračac(1), Jasenice(3), Kali(8), Kolan(3), Kukljica(2), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad(4), Poličnik(4), Posedarje(1), Preko(1), Ražanac(4), Stankovci(5), Sukošan(11), Sv.Filip i Jakov(4), Škabrnja(1), Vir(2), Vrsi(1) i Zemunik Donji(3).
 
U protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2630 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 72-godišnji pacijent. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 47 pacijenata od kojih je 7 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata oboljelih od COVID-a-19.
 
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.
 
„Vezano uz medijske napise o čekanju na testiranje do 4 dana, želimo istaknuti kako se broj testiranja gotovog utrostručio u odnose na ljetne mjesece što se vidi iz podataka koje redovito šaljemo. Mi u Zavodu za javno zdravstvo Zadar imamo kapacitet od 250 testova dnevno, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. Isto tako treba znati da dnevno preko 50 pacijenata testiramo u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda. Osim toga, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u 8 domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba dnevno, a rezulatati su bili također gotovi isti dan uzimanja. Na samo testiranje po zakazanom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja.
 

Sada smo na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji brzo prenosi. Zato, ukoliko u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bi smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje isti dobiju na vrijeme.
 
Što se tiče brzih antigenskih testova, oni se  mogu  koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je  brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz. Brzi antigenski testovi imaju svoju važnost na mjestima gdje je potrebna brza trijaža pacijenata sa simptomima kako bi ih što prije usmjerili na potrebno liječenje, npr. u OB Zadar , Hitna medicinska pomoć, ambulante Domova zdravlja ili u institucijama  koje imaju ugrožene skupine ljudi (domovi za starije i nemoćne  osobe, psihijatrijske bolnice)“-rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.

Zagreb: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica COVID-19 Capak: Incidencija nam je među najgorima u Europi, o popuštanju mjera ćemo govoriti ako trend bude silazni

12:20 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1208 obrađenih testova danas je 548 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 192, Imotskog 17, Kaštela 45, Komiže 1, Makarske 7, Omiša 19, Sinja 47, Solina 29, Starog Grada 1, Supetra 9, Trilja 9, TROGIRA 16, Visa 2, Vrgorca 3, Vrlike 4, Bola 8, Baške Vode 2, Dicma 6, Dugog Rata 18, Dugopolja 1, Gradca 1, Hrvaca 5, Jesle 4, Klisa 5, Lokvičića 1, Lovreća 2, Marine 5, Muća 3, Nerežišća 1, Okruga 1, Otoka 11, Podbablja 9, Pdogore 1, Podstrane 13, Postira 7, Prgometa 1, Primoskog Doca 6, Prološca 7, Pučišća 6, Runovića 4, Segeta 5, Selca 2, Sutivana 2, Šestnovca 3, Šolte 2, Zadvarja 1, Zmijavaca 2 i Ciste Provo 2 osobe.

12:19 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda obrađeno je 374 uzoraka, od čega je evidentirano 170 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19. Na temelju kliničke slike (bez testiranja), COVID-19 je dijagnosticiran kod deset osoba, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan virus kod tri osobe s prebivalištem na području Međimurske županije. Tako da su u protekla 24 sata registrirane 183 novopozitivne osobe. U proteklih 24 sata oporavilo se 159 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1418. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 22.209 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan županije.

Hospitalizirano je 97 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, na respiratoru ih je 11. U proteklih 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, muška osoba stara 66 godina i ženska osoba stara 79 godina, oboje s dodatnim kroničnim bolestima.

Koronavirus u Hrvatskoj
1 / 7
26.11.2020., Sisak - Oboljeli od COVID-19 lijece se na Odjelu intenzivnog lijecenja Opce bolnice Sisak. Kapacitet Odjela je 90-tak kreveta od kojih je popunjeno pacientima njih 59. Na respiratorima je 10 pacijenata, a Opca bolnica raspolaze s njih 13. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

12:06 -  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a izliječene su 43 osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, šest iz Metkovića, pet iz Konavala (od čega četiri iz Doma za starije), po tri iz Blata, s Lastova i iz Vele Luke, dvije osobe iz Dubrovačkog primorja, po jedna iz Ploča, Opuzena, Stona, Župe dubrovačke i Zažablja te jedna koja nema prebivalište na području županije.

Ukupno je zaraženo 25 osoba muškog spola i 24 ženske osobe, a za 29 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Umro je muškarac iz Konavala rođen 1942. godine. Izliječene su 43 osobe, i to njih 14 iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, pet iz Konavala, po četiri iz Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Blata i Ploča, jedna iz Dubrovačkog primorja te dvije koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 53 osobe. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je jedan na kisiku, jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a pet je na invanzivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 803 osobe. Od jučer obrađeno je 246 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 24 461.

11:34 - U Hrvatskoj je danas zabilježeno rekordnih 4080 novooboljelih, te 48 umrla osoba. Više pročitajte OVDJE

10: 50 -  Pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je još jednom ponovio apel kojeg su jučer predsjedniku Vlade uputili svi istarski gradonačelnici i istarski župan koji traže odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.

HUB OSOBNE FINANCIJE Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija

"Naš zahtjev temelji se isključivo na mišljenju stručnjaka, odnosno na podacima naših epidemiologa koji pokazuju da u Istri ugostiteljski objekti nisu žarišta zaraze. Istarski ugostitelji se odgovorno pridržavaju svih propisanih mjera i treba im omogućiti da rade dok god brojke ne pokažu drugačije. Osim toga, nema nikakvih naznaka da će zatvaranje objekata koji nisu žarišta zaraze smanjiti širenje infekcije, ali će sigurno dovesti u pitanje radna mjesta" - naglasio je Miletić.

Dodao je kako su svi potpuno svjesni ozbiljnosti situacije, premda se okolnosti  bitno razlikuju od županije do županije, od grada do grada i  stoga on kako je rekao "ne vidi niti jedan razlog da se onima koji mogu i koji se ponašaju odgovorno zabrani da rade"

"Regionalni pristup pokazao se najučinkovitijim i kod nas i u svijetu. Zašto se sada od njega odustaje!? Istra se od početka pandemije nametnula kao primjer dobrog upravljanja ovom velikom krizom. Kod nas se mjere donose pravovremeno, provode dosljedno i odnose na sve jednako, bez izuzetaka jer mi najbolje poznajemo vlastitu kuću i najbrže ćemo reagirati i ograničiti ili zabraniti sve aktivnosti koje doprinose širenju zaraze", poručio je Miletić apeliravši na Vladu da "ne koči lokomotivu Hrvatske"

"Nemojte kočiti lokomotivu Hrvatske pustite nas da radimo", zaključio je Miletić. 

10:45 -  U Osječko-baranjskoj županiji novozaraženih je 222, od analiziranih 611 uzoraka. U bolnicama su 222 pacijenta, od toga 185 u KBC-u Osijek, gdje je 39 na respiratoru. Preostalih 37 je hospitalizirano u Našicama. Preminule su četiri starije osobe.

- Svakodnevno po pet pacijenata prebacujemo u bolnicu u Našice. Kapaciteta imamo još, iako se velik broj prijema ne stišava, ali imamo i dosta otpuštenih. Od početka epidemije imamo preko 700 otpuštenih. Preživljenje pacijenata u respiracijskom centru je 50 do 60 posto - istaknuo je dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

10:43 - Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 376 novih zaraza koronavirusom, a ozdravile su 222 osobe, izvijestili su u petak iz županije.

Od početka pandemije na području županije evidentirano je 8527 osoba kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 4929 osoba, a 34 su umrle.

Mjera samoizolacije propisana je učenicima 15 razreda osnovnih i jednom razredu srednjih škola.

10:20 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježen je 131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu Ministar Vili Beroš: 'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (46), grad Nova Gradiška (18), općina Donji Andrijevci (8), općine Gundinci, Oriovac i Vrpolje (po 6), općine Davor, Garčin i Sibinj (po 5), općine Cernik, Klakar, Oprisavci i Vrbje (po 4), općine Gornja Vrba, Nova Kapela, Rešetari i Sikirevci (po 3), općina Dragalić (2), općine Bukovlje, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1) te 7 osoba s prebivalištem u drugim županijama i 2 strana državljana.

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 78 osoba (6 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 57 osoba, a u novogradiškoj bolnici 21 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.969 osoba (99 osoba manje nego prethodni dan).

VIDEO: Markotić objasnila koje su moguće teške posljedice bolesti COVID-19

10:05 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

69 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 10 novozaraženih s područja je grada Čazma, 6 novozaraženih s područja je općine Rovišće, po 4 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice i općina Kapela i Ivanska, po 3 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Veliki Grđevac, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općina Štefanje, Velika Pisanica i Veliko Trojstvo, dok je po 1 novozaražena osoba s područja općina Hercegovac, Berek, Končanica, Nova Rača i Dežanovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 32  pacijenata oboljela od koronavirusa, od kojih je njih 6 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1669 osoba.

10:02 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 148 slučajeva bolesti COVID-19.

Samo na Večernji TV-u Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 862 slučaja bolesti COVID-19, 79 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 69 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je imala i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 207 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 2525 slučajeva bolesti COVID-19.

Nastava u školama i dalje se odvija kontaktno uz primjenu svih epidemioloških mjera i  preporuka. Trenutno je zabilježeno 53 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 569 ih je u samoizolaciji, a  pozitivno je i 25 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a 16 ih je u samoizolaciji. Jedanaest razreda zbog epidemioloških okolnosti pohađa nastavu online putem.

10:00 - Tjedan dana nakon Varaždinske, i Međimurska županija uvodi online nastavu za srednjoškolce. Kako je izvijestila dr. sc. Blaženka Novak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, jučer na sastanku sa svim ravnateljima srednjih škola i epidemiolozima donijeta je odluka da se nastava u srednjim školama od ponedjeljka do 14. prosinca održava online. Organizirat će se, koliko god je moguće, u prijepodnevnoj smjeni.

9:40 -  U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 82 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (19 osoba iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, 6 iz Županje, 5 iz Andrijaševaca, 4 iz Ivankova, po 3 osobe iz Jarmine, Komletinaca i Starih Jankovaca, po 2 osobe iz Cerne, Gradišta, Gunje, Privlake i Soljana, te po 1 osoba iz Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Mikluševaca, Nijemaca, Nuštra, Orolika, Otoka, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Slakovaca, Sotina, Strošinaca, Šiškovaca, Štitara, Trpinje i Vođinaca). Preminule su 2 osobe.     

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 PODRŽAO VLADU I STOŽER Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4286, od kojih su 3592 osobe izliječeno, a ukupno je preminulo 69 osoba. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.  U protekla  24 sata testirano je 306 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 24068.

U samoizolaciji na području županije je 1241 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 47 radnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 23 medicinske sestre/tehničara, 10 drugih zdravstvenih radnika i 6 nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 23 radnika (4 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 50 nastavnika i 44 učenika. U samoizolaciji se nalazi 48 nastavnika i 672 učenika.

Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru | Autor : Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL 26.11.2020., Sisak - Oboljeli od COVID-19 lijece se na Odjelu intenzivnog lijecenja Opce bolnice Sisak. Kapacitet Odjela je 90-tak kreveta od kojih je popunjeno pacientima njih 59. Na respiratorima je 10 pacijenata, a Opca bolnica raspolaze s njih 13. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

9:30 -  S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 47 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 17 oboljelih osoba je s područja Gospića, 6 s područja Otočca, 14 s područja Senja, 1 s područja Brinja, 5 s područja Plitvičkih Jezera, 3 s područja Perušića te jedna oboljela osoba s područja Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U KBC Rijeka preminula jedna osoba (57 godina) s područja Grada Gospića. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1362 osobe od čega je 403 aktivna slučaja, 38 osoba je preminulo. Ukupno je izliječeno 921 osoba od čega 27 osoba u zadnja 24h.

9:25 - Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 497 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 81 novozaraženih osoba s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 11 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (7), Zagreb (2), Bosna i Hercegovina (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 8 osoba. Izliječeno je 109 osoba. Trenutno je 617 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1002 osoba. Istra je jučer imala 82 novozaražene osobe. 

9:20 - Primorsko-goranska županija ima 319 novozaraženih i 208 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti je 2600. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1055 osoba. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici iznosi 113. Od tog je broja na respiratoru 12 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana su umrle četiri osobe.

Jučer je županija imala 304 novooboljele osobe. 

9:16 -  U ovoj koronakrizi jedan od najnužnijih faktora bili su upravo respiratori. Kako piše 24sata, oni su poslali upite hrvatskim bolnicama u kojima su tražili informacije o broju respiratora i smrtnosti na njima. 

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar COVID BOLNICA Liječnica iz Dubrave: Ljuta sam i tužna. Ako korona ne postoji, zašto smo prestali živjeti svoje živote?

Odgovore im je poslalo 17 bolnica. U KB Dubravi smrtnost je 65 posto, KB Rijeka ima smrtnost od 31,5 posto. Opća bolnica Dubrovnik navela je da im je do sada umrlo 70,37 posto pacijenta na respiratoru. Opća bolnica Karlovac pak je navela kako je broj pacijenata premali za "točnu statistiku", no poznato je da je od 18 pacijenta preminulo njih 13. 

Temeljem odgovora kao i medijskih natpisa, izbrojali su ukupno 412 respiratora. S obzirom da nisu dobili službeni odgovor Ministarstva, nije poznato gdje je raspoređeno 860 respiratora koje RH ima.  

8:55 - Pomoćnica ravnatelja HZJZ Marija Bubaš za N1 rekla je kad možemo očekivati prvu dozu cjepiva u Hrvatskoj. 

- Cjepivo će biti dostupno već krajem godine i to u valovima - rekla je Bubaš. 

Istaknula je kako u Hrvatskoj najbolje prolaze cjepiva koja su obvezna, no i da će se ona sama cjepiti kad će to biti moguće. 

VIDEO: Krunoslav Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

8:53 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 175 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o sedamdeset i sedam osoba s područja grada  Siska, četrdeset osoba s područja grada Petrinje, devetnaest osoba s područja grada Gline,  sedam osoba s područja općine Sunja, sedam osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica,  šest osoba s područja općine Dvor, pet osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s  područja grada Kutine, tri osobe s područja općine Lipovljani, tri osobe s područja općine  Lekenik, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Gvozd i jednoj 
osobi s područja općine Martinska Ves.

8:40 - Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 296 slučajeva zaraze koronavirusom, 258 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 654 osobe, a ukupno je testirano 16695 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 191 uzoraka, od kojih je 45 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

HUB FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE Kako izaći iz prezaduženosti? Saznajte ključne savjete

8:27 -  Prvi pacijenti kojima je dijagnosticiran COVID očekuju se sutra tijekom prijepodneva u zagrebačkoj Areni. 

Ravnatelj Vinogradske Mario Zovak kazao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je sve u Areni spremno te da pozdravlja odluku vlade i Stožera o aktiviranju Arene jer je potrebno smanjiti pritisak na bolničke sustave jer je broj zaraženih i hospitaliziranih sve veći.

- Bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve oni koji nisu zaraženi, moramo sačuvati mjesta i za njih i pružiti im njegu kakvu trebaju dobiti. Moraju se sačuvati bolnički kapaciteti, a nedostaje nam ustanova u smislu oporavka za lakše pacijente s covidom - rekao je Zovak.

Arena Zagreb do kraja tjedna primiti će prve pacijente | Autor : Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL 25.11.2020., Zagreb - Satori postavljeni kod Arene Zagreb koja bi do kraja tjedna trebala primiti prve pacijente oboljele od COVIDa-19. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Koordinator Arene doktor Davor Vagić naveo je kako je sve spremno i dezinficirano. 

- Osim osnovnih stvari imamo boce s kisikom, laboratorij u kojemu možemo napraviti krvnu sliku. Imamo radiološku opremu za napraviti rendgen i snimiti pluća, imamo i salu za reanimaciju. Nemamo respiratore jer Arena nije zamišljena da tu budu teži bolesnici, ali znamo da se pacijenti s covidom vrlo brzo urušavaju i zato moramo imati salu za reanimaciju jer moramo biti oprezni i spremni vrlo brzo intubirati pacijenta. Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica - objasnio je Vagić i dodao: - Što se tiče medicinskog osoblja, uspjeli smo se organizirati, na 100 kreveta ćemo imati 18 liječnika, 3 iz MORH-a i 15 iz Vinogradske i 50-ak medicinskih sestara, dio iz Vinogradske i dio iz drugih bolnica

U Hrvatskoj 2.776 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata KORONAVIRUS Epidemiolog: Imate li bilo koje simptome, najvažnije je da ostanete kod kuće

7:41 - Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je konferenciju za medije s početkom u 11 sati. Očekuje se kako će se na njoj detaljnije govoriti o novim mjerama. 

7:30 - Premijer Andrej Plenković objavio je jučer nove mjere koje stupaju na snagu u subotu sve do 21. prosinca.

Neke od njih su zabrana zabrana javnih događaja s više od 25 osoba, obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata), ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane, obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu, javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22 sata, obustavljaju se svadbe, na pogrebima može biti najviše 25 osoba...

Potpuni popis novih mjera pročitajte OVDJE

VIDEO: Andrej Plenković: "Svaki luksuz društvenog kontakta, koji nije nužan, je nebitan! Živimo u društvu u kojem smo svi komotni!"

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Deleted user:

    srednjoškolci idu a osnovnoškolci nejdu .. aaaaaa debosima nema tko ćuvat djecu dok prčkaju po mobitelu

  • fajlpz:

    Ma bravo

  • StariSokol:

    Naj bolje riješenje je sigurno sve bolesne a i zdrave prebaciti na Pelješac. Tamo korona nesmije kao i na Osiječki stadion. Pelješki most grade 729 Kineza a pristupne ceste Strabag sa 600 radnika. Stotinu ljudi radi Osječki stadion. Koliko vidim ... prikaži još! na ta mjesta Corona nesmije. Šta nam to govori ili šta je time pjesnik htio reči.