Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Epidemiolog: Imate li bilo koje simptome, najvažnije je da ostanete kod kuće

U Hrvatskoj 2.776 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
26.11.2020.
u 22:18

– Ako je netko kao kontakt tek 9. dan razvio simptome, ne smije idući dan izaći iz kuće nego mora još barem 10 dana u izolaciju dok ne ozdravi i prestane biti opasan za druge – upozorava Kolarić

U moru novozaraženih te zbog krize zdravstvenog sustava, visoke stope smrtnosti i velikog broja teških slučajeva, lako je smetnuti s uma da većina COVID pozitivnih osoba ili nema simptome uopće ili su oni veoma blagi te uglavnom uključuju povišenu temperaturu, opću slabost, glavobolju, lakše respiratorne simptome... Kako da se u ovoj novonastaloj situaciji oni ponašaju te vrijede li još uvijek za njih ista pravila, pojasnio nam je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić.

– Najvažnije je da svi s bilo kakvim simptomima ostanu kod kuće. Čak i ako se oni sami osjećaju dobro, ako su samo jedan dan imali blago povišenu temperaturu, zarazni su za ostale ljude. U prvom valu kažnjavale su se osobe u samoizolaciji koje su izašle iz kuće, a sada ima onih sa simptomima koji ne poštuju mjere. To bi trebalo biti bolje – kaže Kolarić te dodaje da će većina pacijenata s blagim simptomima vjerojatno bolest preležati i neće im biti potrebna pomoć liječnika. Ipak, bitno je da se svi koji sumnjaju na COVID jave svom liječniku. Jedan je razlog da im se omogući bolovanje kako ne bi bolesni išli na posao, no što s onima koji rade od kuće ili su, primjerice, već u samoizolaciji.

– Ako je netko završio u samoizolaciji kao kontakt zaražene osobe, a potom je kod kuće dobio simptome, ipak se treba javiti liječniku jer ga on ima pravo zabilježiti kao “vjerojatni COVID”. To znači da se sumnja da je osoba pozitivna i bez testa, a važno je za praćenje brojki iako se ti slučajevi ne ubrajaju u dnevnu brojku koja se objavljuje – kaže Kolarić te napominje kako je vrlo važno, u tom slučaju, poštovati pravila samoizolacije.

– Ako je netko kao kontakt tek 9. dan razvio simptome, ne može on idući dan izaći iz kuće, nego mora još barem 10 dana u izolaciju, dok ne ozdravi i prestane biti opasan za druge – upozorava Kolarić.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Ključne riječi

Komentara 39

DU
Deleted user
22:52 26.11.2020.

Razmišlja li drug Kolarić o mogućnostima praktične primjene svojih umotvorina ? Tko će tom (samo) izoliranom nesretniku dostavljati hranu i piće, tko će to platiti, kako provesti (samo) izolaciju u slučajevima gdje u stančiću od nekoliko desetaka kvadrata živi više članova jedne obitelji... ?

LE
LeonardoGoldman
01:47 27.11.2020.

Sada je najbitnije ne gledati vijesti i ostati ćete zdravi.

VZ
vzzzbx
22:39 26.11.2020.

I jedite kolače ako ste gladni i bez love....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije