Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda generalima

Obrana: I tužitelji priznaju da nema dokaza da su u Oluji gađani civili

'Former Croatian Army General Ante Gotovina (L) talks to Ivan Cermak in the court room before the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, April 15, 2011. The tri
'JERRY LAMPEN'
03.10.2011.
u 18:38

Obrana tvrdi da čitava presuda o udruženom zločinačkom pothvatu počiva na neodrživim temeljima jer se u optužnici tvrdilo da su u Oluji meta napada bili civili, dok se u presudi zaključuje da su meta napada bila "civilna područja".

Tužiteljstvo priznaje da sudsko vijeće nije pronašlo dokaze da su civili zaista gađani u Oluji, piše u najnovijem podnesku Gotovinine obrane u žalbenom postupku protiv prvostupanjske presude. Naime, nakon što je haaško tužiteljstvo odgovorilo na žalbu Ante Gotovine i Mladena Markača tvrdnjom da njihove žalbe treba odbaciti, i replika Gotovinine obrane na takav odgovor tužiteljstva postala je javan dokument.

U toj replici Gotovinina obrana, nakon proučavanja tužiteljske pozicije u žalbenom postupku, zaključuje kako je "potpuno nerazumno da je Gotovina osuđen na 24 godine temeljem zaključka o nezakonitom granatiranju civila kad nije pronađena nijedna žrtva granatiranja". Tužiteljstvo, naime, u odgovoru na Gotovininu žalbu ne spori tvrdnju obrane da sudsko vijeće nije pronašlo nijedan slučaj u kojem je civil poginuo ili ozlijeđen od granatiranja. Tužiteljstvo ne spori ni tvrdnju obrane da na famoznom brijunskom sastanku uoči Oluje nije donesena "službena odluka" da se protjeraju Srbi.

Nijedna "pojedinačna izjava" s tog sastanka ne sugerira da je postojao plan da se srpski civili gađaju topništvom – s time se, kako piše u replici Gotovinine obrane, tužiteljstvo slaže u žalbenom postupku. Gotovinina obrana u ovoj najnovijoj replici upozorava da čitava presuda o udruženom zločinačkom pothvatu počiva na neodrživim temeljima jer se u optužnici tvrdilo da su u Oluji meta napada bili civili, dok se u presudi zaključuje da su meta napada bila "civilna područja", što nije jedno te isto.

– Došlo je do neuspjeha u dokazivanju i presuda mora biti ukinuta – zaključuje Gotovinina obrana.

Ključne riječi

Komentara 256

VL
19:18 03.10.2011.

Kamocemo za vas srbe ne znam, ali me i ne zanimate.

OB
-obrisani-
00:27 04.10.2011.

pazi hrvat......domagoj milošević

OB
-obrisani-
01:07 04.10.2011.

Koju Jugoslaviju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije