Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik republike

Obilježena 450. obljetnica Seljačke bune, Milanović pratio Bitku kod Stubice

Zoran Milanović na obilježavanju Bitke kod Stubice, povijesne bitke Seljačke bune koja se odvila prije 450 godina
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
11.02.2023.
u 16:29

Predsjednik Milanović nije davao izjave novinarima, a iz njegovog je ureda stiglo priopćenje u kojem se ističe da su u rekonstrukciji Seljačke bune iz davne 1573. godine statisti i sudionici prikazali najveću borbu hrvatskog seljaka za pravicu

Od 'najveće borbe za pravicu malog čovjeka' - Seljačke bune, prošlo je 450 godina, a u sklopu obilježavanja te obljetnice, u subotu je u Donjoj Stubici upriličeno 15. izdanje Bitke kod Stubice koju je pratio i pokrovitelj manifestacije, hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Bitku kod Stubice rekonstruirala je udruga Družba vitezova Zlatnog Kaleža, a uz jubilarnu obljetnicu manifestacije organiziran je povijesni spektakl koji je okupio 260 izvođača, kmetova i vitezova iz 20 raznih udruga iz cijele Hrvatske te po dvije udruge iz Slovačke i Slovenije.

Predsjednik Milanović nije davao izjave novinarima, a iz njegovog je ureda stiglo priopćenje u kojem se ističe da su u rekonstrukciji Seljačke bune iz davne 1573. godine statisti i sudionici prikazali najveću borbu hrvatskog seljaka za pravicu. "Obilježavanje Seljačke bune kroz prikaz te povijesne bitke održava se već 15 godina zaredom i danas predstavlja značajnu turističku atrakciju koja je prerasla okvire županije te postala jedna od vodećih kulturno-turističkih manifestacija u Zagorju", navodi se u priopćenju.

Milanović je Seljačku bunu pratio s Krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, zamjenicom župana Jasnom Petek, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, a nazočni su bili i SDP-ovci Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić.

Kolar: Ova manifestacija i Tjedan kajkavske kulture najprivlačniji turistima

Tisuće posjetitelja imalo je priliku vidjeti oživljenu bitku između kmetova predvođenih Matijom Gupcem i vojske zloglasnog Franje Tahija, a  krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako ova manifestacija, uz Tjedan kajkavske kulture, privlači najviše turista. "S obzirom na značaj Seljačke bune i Matije Gupca i onog što to znači za tradiciju i povijest naših Zagoraca ovdje, vjerujem da će ovo iz godine u godinu sve više rasti i da ćemo iz nekakva tri tjedna otići možda i duže jer ove godine smo uveli i Bitku za Cesargrad, prvi veći dvorac koji je pao u toj buni”, izjavio je Kolar.

Matiju Gupca, vođu Seljačke bune, i ovoga je puta utjelovio Krešimir Končevski. "Kao Gubec osjećam se ponosno i odgovorno jer to je velika čast. To je jedan od najvećih junaka hrvatske povijesti. Morate znati da Matija Gubec nema konkurencije kad su u pitanju imena ulica i trgova u Hrvatskoj, a mislim da i šire”, istaknuo je Končevski.

Uoči Bitke kod Stubice, organiziran je planinarski pohod Stazama Gupčevih puntara, a otvoren je i Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih jela i zabavni program.

Komentara 3

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:22 11.02.2023.

Istu takvu bunu je ostavio iza sebe u SDP-u, podjele i raspad sistema, ta stranka se nikad nije i neće oporavit od njegovog vladanja, a bitka u sdp-u traje još i dan danas

LL
lijepa_li si
00:33 12.02.2023.

baš su si par. zoka, siniša i pedja! simke s sponzorskom jaknom i kapom istom! gubec i selaki su se protiv vakih borili!

PR
prahrvat
00:09 12.02.2023.

agent ruskog propagandnog utjecaja u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije