Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove imovinske kartice

Plenković naslijedio 80 tisuća eura, Grbin nekretnine, Penava objasnio kupovinu oranica i vinograda

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva stranke
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
10.02.2023.
u 18:35

Na štednoj knjižici premijer ima trenutačno 250 tisuća eura, lani je imao 170 tisuća, a razlika je stečena upravo nasljeđem. I supruzi je netko ostavio nešto više od 11 tisuća eura, a premijer je u kartici naveo i da je uredno platio porez na nasljedstvo i darove u iznosu od gotovo 500 eura.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac postala je redovna profesorica na Sveučilištu Sjever, predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin počela je iznajmljivati svoju nekretninu turistima preko agencije, a čelnik Hrvatskih suverenista u posljednjih je godinu dana naslijedio kuću s okućnicom, vinograd, tri njive u Bapskoj, kupio stan u Vukovaru od 52 kvadrata, a za njega dignuo i kredit od gotovo 40 tisuća eura. Znamo, zvuči kao da su se naši političari našli na godišnjici mature pa pretresaju zbivanja otkad se nisu vidjeli, ali nije riječ o tome, već o ažuriranim im imovinskim karticama.

Prijavilo se svašta, a krenut ćemo mi od vrha države, s predsjednikom Zoranom Milanovićem na čelu. Neznatne izmjene u imovini dogodile su mu se, narasla mu je plaća za nekadašnjih stotinjak kuna ili, po novom, trinaestak eura, sad mu je 3555 eura, što je tristo više no premijeru Andreju Plenkoviću, kojem su mjesečna primanja također rasla od lani, ali za otprilike 120 eura. U povećanja s godinama staža, u koeficijente i indeksacije nećemo, ali zaustavit ćemo se trenutak na predsjedniku Vlade, koji je od lanjskog siječnja naslijedio 16 posto vrta od 25 kvadrata na Hvaru, što je protuvrijednost od 156,25 eura, kako je upisao u karticu. Nešto ipak značajnije nasljedstvo, ono je novčano. Na štednoj knjižici premijer ima trenutačno 250 tisuća eura, lani je imao 170 tisuća, a razlika je stečena upravo nasljeđem. I supruzi je netko ostavio nešto više od 11 tisuća eura, a premijer je u kartici naveo i da je uredno platio porez na nasljedstvo i darove u iznosu od gotovo 500 eura.

I predsjednik SDP-a Peđa Grbin oporučno je dobio nekretnine, dijelove njihove, točnije, jer postao je suvlasnik kuće s okućnicom od 2518 kvadrata, kuće s okućnicom od 249 četvornih metara te još jedne nekretnine od 40 kvadrata. I dijelove četiriju šuma naslijedio je Grbin, sve njegove nove nekretnine su u Crnoj Gori u Baošićima, a kako je naveo u imovinskoj kartici, "pojedinačne podatke o vrijednosti nekretnina ne može navesti, budući da mu je Uprava prihoda Crne Gore sve naslijeđene nekretnine u Baošićima procijenila zajedno, na 113.335 eura".

Tridesetak tisuća eura manje, otprilike, vrijedne su, pak, nove nekretnine još jednog predsjednika ili, ako ćemo precizno, njegove supruge. Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, prijavio je vikendicu sa zemljištem od 1902 kvadrata u Vukovaru, ondje i vinograd, a i oranicu od 2,7 hektara. U Sotinu je još prijavio dodatnih pet oranica, a naveo je da je njegova supruga to sve kupila "od nesamostalnog rada", odnosno od svoje plaće. A ona joj je, prijavio je Penava, 748 eura i 52 centa. Kako je to moguće, pojasnio nam je prvi čovjek Domovinskog pokreta.

- U prošloj imovinskoj kartici, od lani, upisano je da je supruga imala 40 tisuća eura ušteđevine, ja sam imao 30 tisuća, sad mi je ostalo oko pet. Kupila je nekretnine od te ušteđevine, sad se u kartici i vidi da je više nema, a u prijavljenoj imovini iz 2016. i 2017. vidljivo je i da je tu ušteđevinu stekla tako što je prodala stan koji je naslijedila od pokojne majke i brata - rekao nam je Penava pa dodao da mu se čini da nije bilo opcije da se prijavi da su nekretnine kupljene od ušteđevine jer je riječ o "padajućem izborniku", zato je stavio "nesamostalni rad". Dodao je i da vikendica, koja se navodi, ne postoji, već je zemljište na taj način upisano u katastru pa je tako on morao navesti i u kartici. A isplati li se ulagati u zemlju danas, pitamo ga.

- Mi smo procijenili da da. Ne vjerujem euru, s inflacijom stojimo kako stojimo, a zemlja je ipak zemlja - veli Penava.

Komentara 26

DU
Deleted user
18:42 10.02.2023.

čudno kako sirotinja nikad ništa tak ne nasljeđuje

Avatar razbojnik404
razbojnik404
19:52 10.02.2023.

Uigranoj ekipici je najgore od najgoreg to što gospodin Plenković...mora platiti, kao i svaki drugi samo 500 Eura poreza. Još gore od toga je samo činjenica da nešto ipak ima. Kako se ono veli? Gladan duh ne treba ni kruh......

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
19:11 10.02.2023.

Koliko Oenava ima u Moskvi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije