Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada i upućeni tvrde: O privatizaciji HAC-a nema govora

Ako se i donese takva odluka, to bi se odnosilo na HAC-ONC.
22. svibnja 2016. u 15:11 15 komentara 930 prikaza
HAC
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tri milijuna eura koji su predviđeni za savjetnika za privatizaciju u ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Hrvatskih autocesta neki su protumačili da Vlada potiho planira privatizaciju autocesta.

Konfuzija zbog savjetnika

Teorije zavjere oko toga su krenule sa saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu koji je prošli tjedan na dnevnom redu imao Zakon o potvrđivanju ugovora o jamstvu između RH i EBRD, a koji se odnosi na ugovor EBRD-a i HAC-a. Konfuziji oko ta tri milijuna eura najviše je doprinio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gospočić koji je na sjednicu došao nepripremljen pa članovima Odbora, a ni novinarima nije znao objasniti na što se točno odnosi ta stavka u ugovoru.

Goran Legac Nezakonit otkaz HAC vraća na posao bivšeg direktora, i to na plaću od 16.000 kuna HAC Odbor za promet Iako Vladin dokument predviđa 3 milijuna eura za privatizaciju HAC-a, pomoćnik ministra ne zna ništa o tome Oleg Butković Krajem lipnja nacrt restrukturiranja Butković: Privatizacija HAC-a trenutno se ne razmatra

Kredit između EBRD-a i HAC-a vrijedan 250 milijuna eura ugovoren je još za bivše Vlade, koja je planirala privatizaciju HAC-ONC-a putem inicijalne javne ponude dionice. Otud ta tri milijuna eura za savjetnika za privatizaciju. Ta je stavka ostala nepromijenjena jer se nova Vlada žurila s realizacijom ugovora kako bi HAC mogao platiti rate kredita koje dospijevaju na naplatu u prvoj polovici 2016. Od 250 milijuna eura koje HAC-u daje EBRD, s 200 milijuna eura će se refinancirati dospjeli dugovi, dok je 50 milijuna eura za restrukturiranje tvrtke. Od toga je 30 milijuna eura za smanjenje broja zaposlenih uz poticajne otpremnine, 16,5 milijuna eura za financiranje kapitalnih izdataka, što se odnosi na postavljanje automata za naplatu cestarine, dok je tri milijuna eura planirano za savjetnika za privatizaciju.

Iako je ministar prometa Oleg Butković isti dan kad je njegov pomoćnik ispao neznalica na Odboru objasnio da odluka o privatizaciji nije donesena i da se ta tri milijuna eura ne moraju potrošiti baš u tu svrhu, i dalje se u dijelu javnosti govori o tihoj privatizaciji HAC-a.

Da nema govora o privatizaciji, potvrdili su nam i oni koji su pregovarali s EBRD-om o tom kreditu, a nisu politički obojeni. Tri milijuna eura za savjetnike, kažu, bit će plaćeno samo ako se Vlada odluči za privatizaciju, a te odluke zasad nema.

Novac i dalje na raspolaganju

Ako ne bude odluke o privatizaciji, svih 50 milijuna eura iz te tranše kredita i dalje će biti na raspolaganju HAC-u, odnosno privatizacija nije uvjet za povlačenje tog novca. Kako kažu naši sugovornici, ako ne bude privatizacije, ta tri milijuna eura bit će preusmjerena na projekt automatske naplate cestarine. Isti je slučaj i sa stavkom otpremnina ako se ne potroši svih 30 milijuna eura za to.

HDZ je i dok je bio u oporbi bio protiv davanja autocesta u koncesiju, ali i protiv IPO-a HAC-ONC-a. Nakon dolaska na vlast premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić najavljivali su IPO, no na kraju je odlučeno da se prvo ide u restrukturiranje cestarskih tvrtki uz refinanciranje njihovih dugova, a tek onda će se možda donijeti odluka o privatizaciji. A to ne bi bila privatizacija HAC-a, nego tvrtke koja održava i naplaćuje cestarinu, HAC-ONC-a, jer malo tko bi se usudio privatizirati tvrtku koja upravlja autocestama.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
 • kliker24:

  Svakim danom crveni boljševici izmišljaju "afere" i slučajeve.., svakim danom vraćaju Hrvatsku u veću neimaštinu i laži.., toliko ste već isprali mozak ovima od 45% da je to žalosno , Orvel vam je jako blizak !

 • davnor:

  Toliko je tih novinarskih patki u ovom listu da se sam sebi smijem ali i provokativno odgovaram.

 • Avatar ivo587
  ivo587:

  Ok nek sve rasprodaju i nema onda više duga. Jer ako su se zadužili, pa napravili cestu i onda je prodaju dakle dugovi su svi vraćeni i vše građani ne moraju davati lovu iz proračuna. Kamo sreće da bi to ... prikaži još!to tako bilo, ali ovi mamlazi političarski su nas zadužili, sad bi prodali i nakon što sve prodaju mi bi opet bili zaduženi. To je lopovluk i izdaja i sve bi političare trebalo istjerati zauvjek iz zemlje. A vidimo onaj debeli Šuker i dan danas je neki bitan faktor i priča ko da nas on nije zadužio, ko da je sve supač.