Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova baštine

Novo lice starih pročelja u središtu grada

Biciklistički grad Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
26.10.2018.
u 12:05

Koprivničani uživaju u gradskim parkovima i hvataju zadnje zrake sunce

Središte Koprivnice dobit će novi izgled zahvaljujući projektu “E19 za Muzejski trg”, koji uključuje obnovu nekoliko objekata – zgrade Muzeja grada Koprivnice, Kuće Malančec i kuće na adresi Esterova 19.

– Esterova 19 je građanska kuća s početka 19 st. koja krasnim pročeljem zaslužuje obnovu, a Muzej je tu da s Ministarstvom kulture, konzervatorima zaštiti takve objekte. Imali smo dosta problema oko rješavanja imovinsko pravnim odnosa, no zahvaljujući Gradu i vlasniku našli smo rješenje – kaže Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Iako je imala burnu povijest, u Koprivnici je ostao sačuvan dio kulturno-povijesne graditeljske baštine koja privlači turiste. Unutar bivše vojne utvrde, u Esterovoj ulici i na Trgu dr. L. Brozovića, smještena je župna crkva sv. Nikole, koja je vjerojatno izgrađena na temeljima srednjovjekovne franjevačke crkve, a u današnjem obliku postoji od 1657., s time da je 1892. temeljito preuređena. Sredinom 18. stoljeća uz crkvu je izgrađen barokni župni dvor, a na zidu s parkovne strane uzidan je nadgrobni spomenik iz 1608. Franjevački samostan i crkva Sv. Antuna Padovanskoga svjedoče o franjevcima koji su u taj grad stigli 1290. U crkvi je posebno vrijedan barokni inventar i naknadno sagrađena barokna kapela sv. Salvatora. Poglede turista privlači i stara gradska vijećnica u kojem je danas Muzej grada Koprivnice s nekoliko vrijednih zbirki. Barokna zgrada izgrađena je nakon požara 1736. Između muzeja i franjevačkog samostana smjestila se barokna građanska kuća, a nasuprot nje je građanska kuća Malančec s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. U njoj se uređuje zbirka građanskog namještaja i potrepština u sklopu Gradskog muzeja.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Na istočnoj strani Esterove ulice nekoliko je vrijednih baroknih i historicističkih kuća i palača, poput barokne gradske palače sagrađene nakon 1765. godine, kuće obitelji Sulimanović. Put dalje vodi do Zrinskog, Jelačićeva i Florijanskog trga s nizom zdanja od baroka do secesije. Na Zrinskom trgu je i nova gradska vijećnica, za koju je kamen temeljac položio ban Josip Jelačić 1856. U Svilarskoj ulici, usporedno sa Zrinskim trgom, može se razgledati židovska sinagoga. Uz glavni trg je na nekadašnjim opkopima i bedemima uređen koprivnički gradski park s drvenim paviljonom iz 1896. godine. U centru je velik broj kafića koji su omiljeno mjesto za izlaske ili kavu s pogledom na jedan od najljepših parkova na sjeveru Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
17:27 26.10.2018.

A jel i one ruševine u Svilarskoj, pa "Merićevu"... isto pokazujete turistima? I pločice na Zrinskom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije