Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklistički grad

Bicikl kao prijevoz strast i – atrakcija

Biciklistički grad Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/11
26.10.2018.
u 12:03

Na koprivničkim seulicama mogu vidjeti replike povijesnih bicikala, ali i moderniji primjerci

U Koprivnici se vole pohvaliti da žive u najbiciklističkijem gradu na svijetu. Smjela tvrdnja, mora se priznati, no kad se vidi koliko pozornosti posvećuju tom prometalu, istina je tu negdje. U Koprivnici djeluje Old timer klub Biciklin, jedini takav u Hrvatskoj, koju čuva 120 godina dugu biciklističku tradiciju Podravine. Prvi je klub osnovan još 1898. Ovaj novi, Beciklin, djeluje od 2004.

– Okuplja ljubitelje starih bicikala. Svi vozimo stare bicikle i odijevamo se na manifestacijama u odjeću iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Jedan od najstarijih bicikala je otprije Drugog svjetskog rata. Imamo doista vrlo vrijedne primjerke. Osim vožnje i druženja, cilj nam je i promocija biciklizma. Inicirali smo i postavu spomenika bicikala na otvorenom, što je zanimljivo i za posjetitelje izvan Koprivnice, grada u čijem su se centru nekad vozile utrke – kaže predsjednica Old timer kluba Maja Ištvan Krapinec.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Festival rekreacije

Spomenik postavljen prije 13 godina rad je akademskog kipara Alema Korkuta. Klub broji sedamdesetak članova.

– Vrlo smo aktivni na svim gradskim događanjima, a reklamiramo biciklizam i izvan grada, pa i izvan Hrvatske, u Sloveniji i Mađarskoj. Najvažnija manifestacija koju organiziramo jest Festival biciklističke rekreacije u lipnju. Ponosni smo što nas Grad podržava, a donio je odluku da se organizira poseban dan posvećen biciklu i biciklizmu Koprivnice. Ove je godine nas 200 biciklista vozilo do Šoderice – ponosna je predsjednica na Festival  biciklističke rekreacije Hrvatske “Biciklom po Podravini” i Dan bicikla i biciklizma grada Koprivnice.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Inače, na više lokacija na gradskim trgovima i ulicama postavljene su i replike povijesnih bicikala, od onih kakve je od drveta sklepao Leonardo da Vinci do modernijih eksponata u svojevrsnom muzeju na otvorenom. Može ih se razgledati na Trgu bana J. Jelačića, Zrinskom trgu, Nemčićevoj ulici, na tri lokacije na Trgu mladosti i na dvije u Školskoj ulici. Uz Da Vincijev bajk izrađen prema nacrtima iz 1510., pozornost privlači, i Draisine iz 1818.

Prate trendove

U Koprivnici vole pratiti trendove, grad je poznat i kao “smart city”, pa su prije četiri godine otvorili sustav BicKo, prvi javni servis za prijevoz biciklima gradom. Projekt “Bicycle  oasis” (Biciklistička oaza) sufinancirao je EU prekograničnim programom Mađarska – Hrvatska, a partner je Koprivnici bio mađarski grad Heviz, također poznat po eko-aktivnom turizmu i biciklističkoj kulturi. Ideja vodilja bila je pokretanje sustava razmjene bicikala visoke tehnologije, digitalizacija biciklističkih staza i vabljenje turista. Sve funkcionira jednostavno – sklapa se ugovor o posudbi i dobije kartica ili jednokratni kod za posudbu bicikala.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Inače, cijeli prostor Koprivničko-križevačke županije isprepleten je biciklističkim stazama, od laganih i rekreativnih koje se protežu uz rijeku Dravu ili blagim šumskim proplancima i obroncima Bilogore, do zahtjevnijih koje prolaze Kalničkim gorjem.

– Desetak je mogućnosti odabira biciklističkih tura na ovom području: od kraćih višesatnih, jednodnevnih, do onih koje traže višednevno putovanje. Staze, osim što pružaju uživanje u vožnji raznovrsnim i osobitim krajolikom, područjima zaštićene prirode, pružaju i sadržajno upoznavanje kulturnih i baštinskih osobitosti ovoga kraja – od bogatstva umjetničkih galerija naivne umjetnosti u Hlebinama, Molvama, Batinskoj ili Goli do upoznavanja zbirki, postava i sadržaja obiteljskih imanja, gradskih muzeja ili prelijepih fresaka seoskih crkvica – kažu u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije.

Najstarija ‘Drava Route’ duga 80-ak kilometara
Najpoznatija i najstarija biciklistička staza je “Drava route”, čijih 80-ak kilometara prolazi prateći tok Drave ravničarskim dijelom Podravine kroz niz slikovitih i zanimljivih naselja. Ide od ušća Mure u Dravu do Križnice kod Pitomače asfaltiranim dionicama, poljskim i šumskim putovima, a nadovezuje se na biciklističke rute Slovenije i Austrije.

S Dravskom se križa zahtjevnija Bilodravska ruta, koja s 38 kilometara spaja Bjelovar i Đurđevac. Tim se pravcem povezuju rute od Save u Lonjskom polju, preko Bilogore do Drave i Balatona u Mađarskoj.

26km duga je staza ‘Biciklom oko Kalnika’. Počinje kod srednjovjekovne utvrde Veliki Kalnik, a moguće su i kombinacije sa stazama ‘Biciklom oko Prigorja’ te ‘Bilogorski zapadni pravac’.

Bike&Bed za noćenje biciklista i - bicikala
Županija ima nekoliko Bike&Bed objekata, gdje gosti biciklisti mogu smjestiti bicikl, osušiti odjeću i putnu opreme te sl. Nudi se ili usluga doručka ili korištenje kuhinje, a u pripremi je i alat za jednostavnije popravke.

Komentara 2

MR
mrvi
12:11 26.10.2018.

Da na Svijetu. Valjda je njihov Svijet jako maleni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije