Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisani novi EU projekti vrijedni više od 204 milijuna kuna i nova područja za proširenje ITU mehanizma

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekata u gradovima sudionicima ITU mehanizma
13. lipnja 2019. u 14:43 0 komentara 259 prikaza
Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Pet novih ugovora financiranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti veće od 204 milijuna kuna, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric s korisnicima projekata. Nakon potpisivanja Ugovora ministrica Žalac je predstavnicima gradova Bjelovara, Siska i Varaždina uručila Odluke kojima se svaki od navedenih gradova s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. - 2027.

Zagreb: Održana konferencija za medije u organizaciji HUP Skor analiza korištenja eu fondova Projekti temeljeni na europskom novcu nisu brzopotezni posao

Potpisom ovih Ugovora u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Slavonski Brod i Općinu Špišić Bukovica uloženo je ukupno gotovo 166 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

- Projekti su to od izuzetne važnosti za svoju lokalnu sredinu, ali i mnogo šire područje te su usmjereni na zajednički cilj, unapređenje kvalitete života građana Hrvatske. Veliko mi je zadovoljstvo da danas nastavljamo širiti i ITU mehanizam. Uz postojećih sedam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula) priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju dobit će još sedam gradova – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. S današnjim danom donesene su i uručene sve Odluke o proširenju za navedene gradove - istaknula je ministrica Žalac.

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture Kreativna Europa Milijuni eura čekaju nove, svježe ideje

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukama gradovi Bjelovar, Sisak i Varaždin imati će mogućnost biti proglašeni područjima na kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekata u gradovima sudionicima ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak Poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Više informacija o održivom urbanom razvoju i ITU mehanizmu potražite ovdje.

 

Potpisani su ugovori za sljedeće projekte

NAZIV PROJEKTA: eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima

KORISNIK: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

PARTNERI: Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED i Ministarstvo zdravstva

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 16.816.500,00 HRK

BESPOVRATNA SREDSTVA: 14.277.500,00 HRK

TRAJANJE: 20. svibnja 2019. do 20. svibnja 2022. godine (36 mjeseci)

KRATKI OPIS PROJEKTA: Kroz projekt će biti provedena nadogradnja postojeće e-usluge u sustavu e-Građani koja će omogućiti provjeru podataka o statusu lijeka na osnovnoj i dopunskoj listi HZZO-a za lijekove koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih 6 mjeseci, provjeru Upute za lijekove u primjeni u elektroničkom obliku te jednostavnu prijavu sumnje na nuspojavu lijeka.

 

NAZIV PROJEKTA: Opremanje Klinike za dječje bolesti Zagreb u svrhu poboljšanja pristupa bolničkoj skrbi za djecu

KORISNIK: Klinika za dječje bolesti Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 54.999.328,80 HRK

BESPOVRATNA SREDSTVA: 54.979.503,60 HRK

TRAJANJE: 1. ožujka 2018. godine do 1. veljače 2020. Godine (23 mjeseca)

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projektom je kao glavna aktivnost predviđena nabava medicinske i opće nemedicinske opreme s ciljem poboljšanja isplativosti poslovanja i poboljšanja pristupa i kvalitete bolničke skrbi za djecu kao posebno ranjivu skupinu društva. Ovim će se ulaganjem poboljšati ishodi liječenja djece, smanjit će se broj dana hospitalizacije, a samim time i broj dana bolovanja roditelja po osnovi njege djeteta.

 

NAZIV PROJEKTA: Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

KORISNIK: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 107.094.765,49 HRK

UKUPNO PRIHVATLJIVI TROŠKOVI: 101.413.538,99 HRK

BESPOVRATNA SREDSTVA: 83.000.000,00 HRK

TRAJANJE: 18. rujna 2017. godine do 18. prosinca 2021. godine ( 51 mjesec)

KRATKI OPIS PROJEKTA: Provedbom projekta povećava se dostupnost i kvaliteta pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s oštećenjima i bolestima kralježnične moždine, a kroz uspostavu modernog nacionalnog rehabilitacijskog centra (NRC) za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Projekt uključuje izgradnju novih prostora centra opremanje novih prostora novom terapijskom i dijagnostičkom opremom i namještajem te povećanje smještajnih kapaciteta.

 

NAZIV PROJEKTA: Kuća čaja – Oaza mira

KORISNIK: Općina Špišić Bukovica

PARTNERI: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica županije Virovitičko-podravske

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 9.410.745,66 HRK

BESPOVRATNA SREDSTVA: 7.997.026,88 HRK

TRAJANJE PROVEDBE PROJEKTA: od 28. prosinca 2018. godine do 28. lipnja 2022. godine

KRATKI OPIS PROJEKTA: Projektni prijedlog usmjeren je na ostvarenje razvoja turističke infrastrukture i privlačnosti turističkog sadržaja kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti. Projektom se planira provesti niz aktivnosti od kojih je glavna aktivnost izgradnja i uspostava turističko-edukacijskog centra „Kuća Čaja – Oaza mira“ i šest pratećih građevina - kušaonica čaja.

 

NAZIV PROJEKTA: Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod (ITU mehanizam)

KORISNIK: Grad Slavonski Brod

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 15.844.399,99 HRK

BESPOVRATNA SREDSTVA: 13.437.811,03 HRK

TRAJANJE PROVEDBE PROJEKTA: od 08. ožujka 2018. – do 08.travnja 2021. (37 mjeseci)

KRATKI OPIS PROJEKTA: Uz prometnu dostupnost i mogućnost korisnosti, revitalizacija takvog područja omogućuje značajan doprinos ekonomskom razvoju, razvoju kulturnog turizma i općenito urbanom razvoju gradova i sredina. Provedbom projekta će se izvesti radovi rekonstrukcije, izgradnje prometnica te zelenih površina, kao i izgradnja infrastrukture na prostoru brownfield lokacije Tvrđave Brod.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.