Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove optužbe

Rusija sugerira da je Velika Britanija izvela napad na bivšega špijuna

Foto: Reuters
28.03.2018.
u 15:25

"Analiza svih okolnosti otkriva nezainteresiranost britanskih vlasti za pronalaženje stvarnih motiva i počinitelja zločina", reklo je rusko ministarstvo u izjavi

Rusko ministarstvo vanjskih poslova sugeriralo je u srijedu da je britanska država izvela napad kemijskim otrovom na bivšega ruskog špijuna na jugu Engleske ranije ovog mjeseca.

"Analiza svih okolnosti otkriva nezainteresiranost britanskih vlasti za pronalaženje stvarnih motiva i počinitelja zločina", reklo je rusko ministarstvo u izjavi. To "nas dovodi do pomisli o mogućoj upletenosti (u taj zločin) britanskih specijalnih službi", dodaje se. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija u bolnici su u kritičnom no stabilnom stanju. Pronađeni su bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju početkom ožujka. "Britanske vlasti sustavno pokazuju nesposobnost da osiguraju sigurnost ruskim državljanima na njihovu (britanskom) teritoriju, reklo je rusko ministarstvo.

"Očit i primjeri su trovanje bivšega ruskog zaposlenika FSB-a A. Litvninenka, smrt ruskog poslovnog čovjeka B. Patarkacišvilija i A. Perepilihnija pod nerazjašnjenim okolnostima, tajanstveno 'samoubojstvo' B. Berezovskog i davljenje njegova poslovnog partnera N. Gluškova te konačno napad na život i zdravlje S. Skripala i J. Skripal", navodi se u izjavi. Britanske vlasti rekle su da su Skripali napadnuti nervnim otrovom ruskog podrijetla novičokom.

Ruski sud osudio je Skripala za prodaju ruskih državnih tajni Velikoj Britaniji 2006. godine. Razmijenjen je u Velikoj Britaniji četiri godine kasnije. Zapadne zemlje koordinirano su protjerale ruske veleposlanike zbog napada na Skripala, što bi moglo dovesti do "situacije Hladnog rata", upozorio je ruski veleposlanik Grigori Logvinov u Australiji.

Komentara 21

QQ
qqq
15:34 28.03.2018.

Ne da su nezaiteresirani, već blokiraju svaki pokušaj istrge. Rusija je predlagala istragu u skladu s Konvencijom o kemijskom oružjima koje su obje zemlje potpisale, ali Britanija je to odbila. Zanimljivo.

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
16:06 28.03.2018.

Da nije to, bilo bi nesto drugo. Izgubljen rat u Siriji jako boli, toliko boli da ce biti jos toga napravljeno protiv Rusije.

Avatar superhik74
superhik74
18:44 28.03.2018.

Cui bono ? (tko profitira ?) To je prvo pitanje koje uvijek treba postaviti. Kome je u interesu zaostriti diplomattske odnose I pokusati nastetiti (vec propala stvar posto su vec prosli) tada predsjednickim izborima u Rusiji i predstojecem svjetskom nogometnom prvenstvu. Kada se tome doda totalni nedostatak bilo kakvih dokaza barem do sada, i misteriozna cinjenica da sovjetski/ruski emigrant masovno umiru pod nerazjasnjenim okolnostima iskljucivo i jedino u Engleskoj (ne cak niti u Skotskoj ili Welsu) i nigdje drugo od ukupno 221 drzave na svijetu, ne treba biti previse inteligentan za zakljuciti tko stoji iza ove provokacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije