Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE PRIJAVA ŠTETE

Državni tajnik o istrazi: Krim-policija izuzima dokumente. Medved: Građani sigurni od možebitnih poplava

Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/21
08.01.2021.
u 22:52

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije štetu je pretrpjelo oko 2700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, već se kontaktiralo i obišlo njih 2100, a doći ćemo i do svakog poljoprivrednika, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Na području Banovine i dalje se osjećaju česta podrhtavanja.

Tijek događaja:

22:50 - Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina i direktor i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat u petak su potpisali ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude pogođene potresom, na području epicentra.

Prije potpisivanja ugovora predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i mons. Svalina obišli su postrojenje i proizvodnju stambenih modula s voditeljem projekta Željkom Horvatom, objavio je na svojoj internetskoj stranici Hrvatski Caritas.

Biskup Radoš istaknuo je da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 kontejnera. Nastojali su usmjeriti sve donacije i priloge u jedan kanal, Hrvatski Caritas, jedan epicentar, a za njih su to najsiromašniji, oni koji su najpotrebniji pomoći. Željeli su da to bude humani smještaj koji pruža osnovne uvjete. Za obitelji s više djece priprema se i posebni smještaj, više modula koje mogu spojiti u svom dvorištu, da mogu ostati na okupu.

Nakon tjedan dana dogovora, oni su danas zaključeni, a proizvodnja je na neki način već počela i nadaju se da od ponedjeljka kreće punim kapacitetom te će se instalirati šest kontejnera dnevno. Biskup je dodao da sada predstoji još jedna velika akcija na terenu, da se ponovno sondira i pripremi infrastrukturu kako bi sve bilo spremno kada kontejneri stignu, i useljivo. Kompletnu infrastrukturu će raditi u suradnji s kriznim stožerom koji im je izišao u susret, rekao je biskup Radoš.

Moduli imaju 18 četvornih metara, 3×6 metara, nutarnje visine 2,55 metara „što omogućuje dovoljno zraka“, imaju visoka tehnološka svojstva, protupotresni su, protupožarni i prenosivi, mogu se slagati, po dva ili četiri. Hrvatski Caritas naručio je kontejnere s 4 ležajne jedinice, maksimalno opremljene, visokoga standarda, s gotovo 22 uređaja opreme, struju, vodu, klimatizaciju.

19:45 - Državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar kazao je da pripadnici krim-policije provode terenske izvide i izuzimaju dokumentaciju o poslijeratnoj obnovi na Baniji.

- Nadamo se da ćemo, kada završi istraga dobiti odgovore na sva ona pitanja koja zanimaju i nas kao Republiku Hrvatsku, ali i širu javnost. Moramo reći da je u ono vrijeme postojalo Ministarstvo obnove i razvitka koje je imalo tu dokumentaciju, ona se nalazi u digitalnom obliku kod nas. Dok u arhivima stoji sve drugo. Sve što bude potrebno i što bude postojalo će se dati i već se daje - kazao je Mažar za RTL i otkrio da su statičari dosad obišli 12.000 objekata.

- S informacijama koje dolaze s terena možemo reći da je možda čak i cijela ova priča, nažalost sada tragična, možda bude malo i pozitivnija što se tiče toga broja.

19:05 - Čelni čovjek Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved obišao je nasip u Galdovu kod Siska i izjavio da su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena, što će biti uskoro završeno te su građani sigurni od mogućih poplava. Na nasipu u Galdovu kod Siska uslijed potresa nastale su pukotine pa se strahuje da bi zbog visokoga vodostaji rijeka Sava mogli poplaviti to područje.

Foto: MORH

"Nasip je u takvom stanju da ga sada nema smisla sanirati, nego su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Objasnio je da se gradi druga linija obrane kako bi, u slučaju da dođe do visokoga vodostaja, voda završila u jezeru i kako ne bi izazvala dodatnu štetu. Medved je rekao da bi za nekoliko dana, ili dva dana, ta nova linija obrane trebala biti završena te da su građani sigurni što se tiče možebitnih ugroza od poplava.

"Ovo je dokaz naših kvalitetnih i pravovremenih odluka te naših profesionalnih službi", ocijenio je Tomo Medved istaknuvši da "ništa ne prepuštaju slučaju".

17:32 - Hotelske kuće dosad su za područje Sisačko-moslavačke županije donirale 125 mobilnih kućica, a u petak se na sastanku u vladi s predstavnicima hotelijera i turističkih udruženja razgovaralo o nabavci dodatnih kućica.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka je zahvalio hotelskim kućama na donaciji 125 mobilnih kućica koje su već dopremljene u Sisačko-moslavačku županiju te rekao da se danas razgovaralo o dodatnim kućicama koje bi se mogle dati na raspolaganje.

Njih bi država nabavila kroz Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Robne zalihe i u što skorijem roku ih transferirala na područje Sisačko-moslavačke županije, kako bi se brojnim unesrećenim ljudima osigurao privremeni smještaj, izjavio je Plenković.

Razgovore o konkretizaciji i trijaži postojećih mobilnih kućica koje su na raspolaganju na hrvatskoj obali vodit će Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo gospodarstva, dodao je Plenković, koji se nada da će u što kraćem roku velik broj tih kućica biti dopremljen u Sisačko-moslavačku županiju.

Dosad doniranih 125 kućica površine su između 24 i 32 metra kvadratna, opremljene su sanitarnim čvorom i kuhinjom, a velika većina je došla i s posteljinom, ručnicima i priborom za jelo, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac današnji sastanak je ocijenila vrlo dobrim, a rekla je da je na njemu razmatrano što još dodatno hotelske kuće mogu staviti na raspolaganje kako bi se što prije moglo početi s organizacijom i dovozom mobilnih kućica u Sisačko-moslavačku županiju.

15:26 - EMSC javlja da se u Hrvatskoj osjetio potres magnitude 3,1 po Richteru. Epicentar potresa bio je 14 km jugozapadno od Siska. Između Petrinje i mjesta Kravarsko.

15:02 -  Vučković: Doći ćemo do svakog poljoprivrednika

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije štetu je pretrpjelo oko 2700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, već se kontaktiralo i obišlo njih 2100, a doći ćemo i do svakog poljoprivrednika, poručila je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković za obilaska potresom razorenog područja.

"Oko 2700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je pretrpjelo štetu i ugroženo je, a od tog broja je 2100 njih već obiđeno. Pokušali smo doći do svakog poljoprivrednika i naši kontakt telefoni su im dostupni. Nažalost, još ima pojedinačnih slučajevima u udaljenijim zaseocima do kojih nismo stigli. U akciji je angažirano 40 savjetnika i zaposlenika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Mi ćemo itekako doći do svakog poljoprivrednika na ovom području i na drugom pogođenom području, u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji", izjavila je ministrica poljoprivrede.

3.1.2021., Mala Gorica - Ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic obisla tvornicu parketa Marel. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Vučković je istaknula kako se Ministarstvo poljoprivrede u ulozi koordinatora uključilo u pružanje pomoći poljoprivrednicima na stradalom području te je poduzeto niz akitivnosti kako bi pomoć bila sustavna.

Naglasila je kako su krenule isplate potpore poljoprivrednicima, a poduzete su i aktivnosti kako bi se malim gospodrastvima pomoglo u plasmanu proizvoda. "Posebno zahvaljujem prehrambenoj industriji i našim velikim poljoprivrednim sustavima, koji se besprijekorno odazivaju na sve naše molbe i upite. Oni tako otkupljuju i male količine poljoprivrednih proizvoda od malih proizvođača, i to po korektnim cijenama. To za sada ide i ići će i dalje", rekla je Vučković.

Spomenula je kako poljoprivredu očekuje i sveobuhvatna obnova u koju će se također uključiti ministarstvo te poručila kako pritom neće biti previše administriranja.

Rekla je kako je uspostavljena i suradnja s drvoprerađivačima i njihovim udruženjem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i s Hrvatskim šumama te su osigurane donacije u svim fazama sanacije i obnove područja stradalog u potresu.

Na potresom pogođenom području nalaze se i neke tvrtke koje se bave preradom drva, koje su također pretrpjele štete i radi se na programu pomoći stradaloj drvoprerađivačkoj industriji, naglasila je Vučković. 

13:43 – U Karlovcu je na 755 nekretnina prijavljena šteta od 99 milijuna kuna.

Nakon dva jaka potresa, u Karlovcu je na 755 nekretnina prijavljena šteta od 99 milijuna kuna pa je gradonačelnik Damir Mandić na konferenciji za novinare u petak rekao da se i prije roka za prijavu šteta može reći kako su se stekli uvjeti za proglašenje prirodne nepogode.

Zbog opasnosti i štete na kući jedna je obitelj preseljena u gradski stan nakon prvog potresa (28. prosinca), nakon drugog potresa (6. siječnja) još je šest obitelji dobilo zamjenski smještaj, a zamjenik gradonačelnika Ivica Mrzljak rekao je da je 17 objekata opasno za život, od kojih su dva bila prazna, a iz njih šest moralo se iseliti 11 obitelji. Njima je ponuđen hotelski smještaj ili druga mogućnost uz naknadu troškova iz gradskog proračuna.

Mrzljak je svima koji su zbog hitnosti sami uklanjali štetu poručio da sačuvaju račune jer će oni biti podloga za odštetu.

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić rekla je da su sve škole sigurne iako su gotovo sve pretrpjele štetu, imaju napukline i opada im žbuka, a s Osnovne škole "Dragojle Jarnević", u dogovoru s konzervatorima, treba skinuti čak 26 opasnih dimnjaka koji imaju samo ambijentalnu vrijednost. Navijalić je također rekla da će zaposlenici sljedeći tjedan proći edukaciju i uvježbati plan evakuacije, a provjerit će se i jesu li sve upute jasne kako bi se, bude li potrebno, točno znalo što tko treba učiniti radi brze i sigurne evakuacije.

– Od 755 oštećenih objekata, 111 je u državnom vlasništvu te od 99 milijuna kuna štete na onu u državnom vlasništvu otpada 76,3 milijuna, a na privatne objekte 22,7 milijuna kuna – rekao je Mrzljak, ističući kako se tek čeka da u Karlovcu ministarstva pregledaju zgrade kojima se koriste i da se prijave moguće štete do 14. siječnja. Sedam timova inženjera građevine pomaže vlasnicima u procjeni šteta, a samo danas trebaju obići 50 lokacija.

Od prvog potresa vatrogasci su intervenirali na 129 mjesta, uglavnom su uklanjali dimnjake i građu na visini koja je bila opasna za stanovnike i prolaznike, a uklanjanje šteta i dalje traje.

11:14 – Nije dobar status objekata na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je u petak načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. U radijskoj emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" Medved je kazao kako je s jučerašnjim danom upućeno ukupno 29.206 prijava za pregled oštećenih objekata, što je povećanje za novih 2699 zahtjeva.

Naveo je kako su statičari dosad pregledali više od 11.800 objekata, a samo jučer izvršili su pregled 1902 objekta.

"Nažalost, kada govorimo o statusu tih objekata, stanje nije dobro i sveukupno, prema evidencijama svih službi, 2231 osoba ima poteškoća sa smještajem, jer su njihovi objekti privremeno neuporabljivi ili neuporabljivi", rekao je Medved.

Kao problem naveo je i kontinuitet podrhtavanja u Petrinji i okolici, pa i oko ponoći kada su građani u velikom broju napustili svoje kuće i izašli. Istaknuo je da sve službe obilaze ljude s obzirom na to da svako podrhtavanje donosi nova oštećenja te stvara poteškoće u aktivnostima statičara koji moraju ponavljati svoje procjene o oštećenju objekata.

Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
1/11

Medved je istaknuo da su u novim potresima oštećeni objekti u petrinjskoj vojarni, gdje su bile smještane osobe čiji su objekti pretrpjeli veća oštećenja, a koji su zbrinuti ili će biti zbrinuti na odgovarajućim lokacijama te u ustanovama, poglavito korisnici doma za starije i nemoćne.

Upozorio je da na ruralnim područjima dio osoba i dalje ne želi napustiti svoje domove te ih je, kao i one koje nadležne službe nisu stigle obići, pozvao da se obrate Stožeru kako bi im se u suradnji sa županijom te gradovima i općinama osigurao smještaj.

Iznio je i podatke po kojima je na terenu ukupno 350 različitih kontejnera ili kamp-kućica, a s domaćim proizvođačima dogovorena je izrada i dostava novih kontejnera,

Medved je rekao i kako je od nedjelje u Petrinji organizirana priprema i dostava toplog obroka za stradale u potresu, kao i suhi obrok koji dostavlja Crveni križ, dok je na Stožeru zadaća kako uspostaviti dugoročno održiv sustav.

10:49 – Mađarska je donirala 50 kontejnera.. 

– Zahvaljujem našem susjedu koji je odmah reagirao i već sljedeći dan uputio humanitarnu pomoć – istaknuo je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji za medije zbog posjeta mađarskog ministra Petera Szijarta Banovini. 

Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
1/5

– Hrvati iz Mađarske odmah su se uključili u doniranje novca za pomoć Sisku – podsjetio je ministar i dodao: – Ovo je još jedan primjer dobrosusjedskih odnosa između Mađarske i Hrvatske. 

– Želio bih u svoje ime i ime mađarske vlade iskazati našu solidarnost s hrvatskim narodom. Iskazujem svoju sućut zbog smrti onih koji su nesretno stradali. Čim se dogodio potres, odmah smo kontaktirali Hrvatsku i rekli im da mogu računati na nas – objasnio je mađarski ministar. 

Istaknuo je da je MOL omogućio da se donira dio kontejnera. Najavio je da će Mađarska sudjelovati u obnovi škole, odnosno crkve. 

10:16 – Zbog štete nastale na petrinjskoj vojarni počela je evakuacija civila koji su tamo smješteni. Podsjećamo, jučer je ministar obrane Mario Banožić to najavio.

10:06 – Iz Austrije danas u Hrvatsku stiže konvoj humanitarne pomoći. Čak 26 kamiona u pratnji austrijske policije dolazi u Petrinju gdje će predati pomoć. Više pročitaj OVDJE 

9:00 – U 8:54 zabilježen je potres jačine 2,1. Epicentar je bio 28 km od Zagreba. 

 

 

8:54 – U Zagrebu trenutačno postoji nekoliko stotina prijava za dodatne preglede građevine, no procjena je da te štete nisu prioritet s obzirom na stanje u Banovini, izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Domagoj Damjanović, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Govoreći o situaciji na Banovini, kazao je da je do sada prijavljeno 25.000 zgrada za pregled, od kojih je nekih 12.000 pregledano. Damjanović vjeruje da će se nekoliko tisuća zgrada rušiti ili detaljno obnavljati, neke će se dodatno ojačavati.

– Radi se o golemoj šteti, sve će trajati godinama, ali je vrlo bitno da se obnova napravi kvalitetno kako bismo ostavili nekim drugim generacijama sigurne zgrade u kojima će moći mirno živjeti u eventualno nekim ponovljenim ovakvim situacijama – poručio je.

8:46 – EMSC zabilježio je novi potres jačine 1,9. Epicentar je bio 17 km sjeverozapadno od Siska. 

 

8:00 – Pripreme za rušenje tornja i kape sisačke katedrale počele su prije 8 sati, javlja naš novinar Danijel Prerad. Više pročitajte OVDJE. 

VIDEO: Kreću pripreme za rušenje tornja sisačke katedrale, snimio: Danijel Prerad 

 

7:00 – EMSC je zabilježio jutros u 6:47 potres jačine 2,3 po Richteru. Potres je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar mu je zabilježen 16 kilometara od Siska, točnije kod Lekenika.

 

"Ovo je postalo kronično", "Tutnjava pa i trešnja", neki su od komentara. 

Komentara 25

PP
Preodgojen_Povratnik
10:32 08.01.2021.

Dobra prilika u ZG za "ojačati" koju nekretninu.

Avatar TheJack
TheJack
19:56 08.01.2021.

Izuzimaju dokumentaciju? Da l' je greska, il' namjera teska? Gdje su ti papiri cigo? Iz'eli misi.

VL
vlada1
15:11 08.01.2021.

Jao si ga onima koji ovise o Medvjedima i Trutovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije