Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

VIDEO Vatrogasci skinuli križ sa sisačke katedrale, sutra se skida toranj

08.01.2021.
u 12:47

Zbog nastale štete katedrala je neupotrebljiva.

Zbog ozbiljnog oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti pučanstva i objekata u okolini u petak 8. siječnja ujutro započinje sa skidanjem kape i tornja katedrale u Sisku.

Tijek događaja:

12:25 Spuštanje križa sa sisačke katedrale. Vatrogasci će danas osigurati toranj i ukoliko to budu omogućavali uvjeti srušiti ga. 

Skinut križ za sisačke katedrale

12:10 - Vatrogasci su završili s raščišćavanjem šute, te sad kreću na skidanje križa. Pregledavaju ga kako ga mogu najbolje skinuti. Podsjećamo, na vrh zvonika sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa postavljen je križ kojeg je projektirao Slaven Novinc po uputama Konzervatorskog odjela u Sisku.Crkva u ovom obliku dovršena je 1912. godine i to nakon tri godine obnove nakon potresa 1909. Prvi spomen crkve na ovom mjestu je 14. stoljeća. 

 

11:10 - Vatrogasci i dalje raščišćavaju šutu.

9:37 -  VIDEOOsiguravanje tornja, snimio Danijel Prerad 

9:30 -  Vatrogasci koji rade na skidanju tornja objasnili su kako će to izgledati. 

Moramo napraviti neko osiguranje. Kao što vidite, toranj je u jako lošem stanju. Kako ne bi po dizaličarima i po ljudima šuta i cigle, prvo moramo napraviti neko osiguranje, osigurati toranj i onda ćemo skidati segment po segment - kazao je Marko Adamčić, voditelj vatrogasnog odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Naveo je da će prvo skidati križ, potom i toranj. 

VIDEO: Vatrogasci o skidanju tornja sisačke katedrale, snimio Danijel Prerad

Upitan o tome koliko će akcija biti slična onoj kad se skidao toranj zagrebačke katedrale, kazao je sljedeće: - Jako slična. Zato pored mene stoji kolega Hertl. On je pomagao skidati toranj zagrebačke katedrale. 

- Probat ćemo skinuti toranj kao i u Zagrebu, samo bez eksploziva. Gurnu ćemo provući na isti način kao što se tamo napravilo. Prva faza nam je čišćenje šute. Dosta je nestabilna konstrukcija - kazao je vatrogasac Alen Hertl istaknuvši kako je teško da će to biti danas gotovo. 

9:17 - Vatrogasci se pripremaju za učvršćivanje katedrale. 

1/5

8:00 - Pripreme za rušenje tornja katedrale počele su prije 8 sati, javlja naš novinar Danijel Prerad. Na mjestu su došle dizalice koje su ranijih dana bile na terenu. 

 

Podsjećamo, između tornja i crkve je velika pukotina i prijeti da se sruši i napravi veću štetu i zgradama okolo, ali samoj katedrali, koja već doživjela da je pao svod iznad orgulja i kora i tu napravio veliku štetu.

-  Katedrala je neupotrebljiva. Nažalost, neupotrebljivo je i mnogo drugih crkava po biskupiji. Ja sam baš računao nakon sinoćnjeg potresa, a još sam se čuo ujutro s nekim župnicima: deset crkava je srušeno, još sedamnaest crkava je teško oštećeno, ukupno je u osamnaest crkava bilo jučer nemoguće slaviti svetu misu - kazao je jučer za Hrvatski katolički radio (HKR) sisački biskup mons. Vlado Košić.
 

Ključne riječi

Komentara 3

LJ
Ljudeman
08:46 08.01.2021.

Ako su pripreme za rušenje počele prije 8 sati, znači li to da su počele u ponoć?

ST
Stipan
19:37 08.01.2021.

Prioritet bi trebale biti porušene kuće a ne crkve. Bog ne treba kuće ni hramove i tko hoće može se moliti bilo gdje i bilo u koje vrijeme jer je Bog svugdje i uvijek.

HE
Hejterkojimrzisve
12:46 08.01.2021.

Ja da sam vjernik, stvarno bih se zabrinul.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije