Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop za siječanj

'Nitko' i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj. Rejting HDZ-a u padu, ali i dalje je u prednosti

Čakovec: Premijer Plenković nakon sastanka sa županima sjevera Hrvatske podijelio niz ugovora
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
08.01.2023.
u 21:40

Što se tiče ocjena za državni vrh, predsjednik je dobio trojku (2,89), Vlada dvojku (2,28), isto kao i Sabor (2,12). Iako tu nema promjena, ima u tome što godinu Hrvatska počinje optimističnije nego li je prošlu zaključila.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zadržala je u siječnju prednost pred političkom konkurencijom i bira ju 26,4% birača, no nakon dva mjeseca rasta, rejting joj pada za pola postotna boda. Pokazuje to CRO Demoskop kojeg u suradnji s Promocijom plus donosi RTL. Na drugom je mjestu SDP (14,8%), a Možemo (10,1%), s negativnom tendencijom, drži treće mjesto ispred MOST-a (9,1%) koji blago raste i Domovinskog pokreta  (6,1%) koji u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježi najveći rast u odnosu na konkurenciju - od oko 2 i pol postotna boda.

Iza njih slijedi Centar s 3,0%, a u skupini stranka iznad jedan posto su Socijaldemokrati, Fokus, Radnička Fronta, Ključ Hrvatske, HSS, Suverenisti  i IDS. Neodlučnih je više nego prošli mjesec, njih 16,3 posto.

Najpozitivniji političar i dalje je predsjednik Zoran Milanović (16,4%). U odnosu na početak prošle godine, popularnost mu se topi za 4 postotna boda. Na drugom mjestu je premijer Andrej Plenković kojeg pozitivnim vidi 15 posto građana. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević drži treće mjesto, a slijedi ga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Među top pet pozitivaca ponovno je i Kolinda Grabar Kitarović. Najpopularniji političar, s 26,6%, i dalje je "Nitko". 

Najnegativniji političar jest Andrej Plenković (27,8%), slijedi ga predsjednik Zoran Milanović (15,5%), a potom zastupnik Hrvoje Zekanović (3,6%).

Što se tiče ocjena za državni vrh, predsjednik je dobio trojku (2,89), Vlada dvojku (2,28), isto kao i Sabor (2,12). Iako tu nema promjena, ima u tome što godinu Hrvatska počinje optimističnije nego li je prošlu zaključila. U prosincu je 73 posto građana smatralo da idemo u pogrešnom smjeru – sada je 67,9 posto.

Istraživanje je provela agencija Promocija Plus ekskluzivno za RTL od 2. do 5. siječnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Komentara 10

DU
Deleted user
22:44 08.01.2023.

Ovakve ankete vise nitko ne prati, osim sendvicari.

MA
mate30
07:30 09.01.2023.

Ljudi su počeli shvaćati da je glas za Plenkovića glas za Pupovca.

DU
Deleted user
08:02 09.01.2023.

realnije je da se ovakova prognoza prepolovi...zasto...zato sto polovina upisanih biraca ne izlazi na izbore....a kiliko biraca ima u hrvatskoj ne zna nu brkovicka iz szh koja je potvrdila da u Zmijavcima zive kraljevici jer katolika vise nema..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije