Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITITE svoje ljubimce

Niske temperature, snijeg, led i sol opasni su za šapice

Zima i ljubimci
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/2
11.02.2015.
u 19:01

Šapice nakon pranja obavezno osušite, vlaga i topli zrak u stanu mogu uzrokovati pojavu gljivica ili bakterija između prstiju

Iako su zimi uobičajene niske temperature i snijeg, nikako si ne možemo dopustiti luksuz da zimu presjedimo u kući.

Tako joj se i naši ljubimci moraju prilagoditi, htjeli oni to ili ne. Dosta pasa obožava snijeg, no hladno vrijeme i snijeg mogu izazvati i neke probleme kod ljubimaca. Između ostalog, jedan od najvećih problema s kojim se susreću vlasnici životinja povezan je sa šapicama i njihovim jastučićima.

Kompleksne građe

Šape naših ljubimaca su vrlo kompleksne građe i samim tim osjetljive, a pritom su najviše izložene utjecaju vanjske sredine. Kako se različite pasmine pasa, u skladu sa svojim rasnim karakteristikama, različito ponašaju zimi, tako su i iskustva vlasnika različita - od nevjerovatnog radovanja pa do trenutka kada pas bukvalno ne želi izaći u šetnju. Zima sa sobom nosi velike izazove - niske temperature, vlaga, snijeg, led, sol - što se jako loše može odraziti prvenstveno na šape vaših ljubimaca. Podsjetite se samo kako sve nabrojeno djeluje na vašu obuću i onda će vam sigurno biti lakše razumjeti kako tek djeluje na pseću ili mačju šapu.

Pobrinite se da duljina boravka psa na hladnoći bude u skladu s vremenskim uvjetima

Ako vaš ljubimac i ne voli zimsku idilu i šetnju po bljuzgavici, ipak si nemojte dopustiti taj luksuz da s njim ne izlazite van. Podrazumijeva se da pas mora obavljati svoje fiziološke potrebe, pobrinite se da duljina boravka psa na hladnoći bude u skladu s vremenskim uvjetima.

Foto: Robert Demo

Istovremeno, prije samog izlaska u šetnju možemo se prilagoditi vremenskim prilikama. Postoji veliki broj preparata, krema, balzama i sprejeva za šapice. Oni se nanesu na donji dio šapice, jastučiće, tako se formira tanki film koji štiti šapicu od nepovoljnih utjecaja. Također, razmekšavaju jastučiće šapa kako bi se mogle prilagoditi raznim neravninama na podlozi prilikom šetnje, kao i na visoku hladnoću. Ove preparate treba staviti na šapice još dok ste u stanu, desetak minuta prije izlaska. Preporučuju se kod osjetljivih pasa, ili kod neprilagođenih podloga za šetnju, tijekom cijele godine.

Vrijeme za privikavanje

Kod prve jutarnje šetnje preporuča se vlasnicima da sa svojim ljubimcem zastanu nekoliko minuta u holu zgrade ili kuće. Kako je velika razlika između unutarnje i vanjske temperature, ovakva mjesta iskoristite za postepeno privikavanje na niske temperature kako bi pas što lakše podnio tu promjenu. Tako će se i šape vašeg psa pripremiti na još nižu temperaturu koja ga očekuje kad izađe van.
Ako se snježni pokrivač zaledio po površini, kontrolirajte psa, najbolje na povodniku. Površinski zaleđeni dio snijega pod težinom psa može puknuti i tada se najčešće događaju ozljede, ne samo šapice već i cijele noge. I kod poledice izbjegavajte ljubimca puštati s povodnika. Iako je on na takvom terenu stabilniji od vas, često dolazi do proklizavanja pri čemu se može oštetiti jastučić šapice.

U situacijama kada pas ne želi izaći van kad je mokro, hladno ili pada snijeg, mogu poslužiti i "cipelice", tj. navlake za šapice koje se mogu pronaći u pet shopovima. Funkcija ovih navlaka za šape je upravo da ih zaštiti od atmosferskih utjecaja, ali treba znati da životinje jako teško prihvaćaju "obuću" pa je neophodno nekoliko dana privikavati psa na nju još u stanu. Nekoliko puta u toku dana, po 10 minuta, obucite psu navlake na šape. U šetnju s ovim pomagalima krenite tek kad se uvjerite da je vaš ljubimac potpuno prihvatio navlake i da mu one više ne smetaju. Kad birate ova pomagala, obratite pažnju na veličinu i model, jer šapa u navlakama treba stajati u prirodnom položaju kako bi stajala i bez njih.

Kad se vratite u stan, obavezno psu operite šapice umjereno hladnom vodom

Kad se vratite u stan, obavezno vašem psu operite šapice i to umjereno hladnom vodom. Treba ih oprati kako biste uklonili nečistoće koje nakon šetnje mogu zaostati između prsta, Zimi tako mogu zaostati i komadići leda, koji mogu izazvati povrede ili čak upalne procese na šapama. Za pranje šapa u zimskom periodu preporuča se umjereno hladna voda jer topla voda širi pore jastučića, što omogućuje soli da prodire dublje u njih. Šapice nakon pranja obavezno osušite ručnikom, ostaci vlage s toplim zrakom u stanu mogu uzrokovati pojavu gljivica ili bakterija između prstiju. U slučaju da primijetite ozljedu, oštećenje šapice, ili da ih vaš pas intenzivno liže, obavezno posjetite svog veterinara jer se takve ozljede izuzetno dugo i teško liječe.
Uz pravilnu zaštitu šapica zima će proći bez posljedica, a igra na snijegu bit će zadovoljstvo za vašeg ljubimca.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
16:17 13.02.2015.

I kad se usere , obriši mu guzicu. A muški kad se popišaju , moraš mu "otrest".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije