Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki izazov za turizam

Nikad veći nedostatak radnika za sezonu: 'Više se ne zna ni radno vrijeme ni što će tko sutra raditi'

konobar
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
06.04.2023.
u 13:51

Pojačavaju se zahtjevi poslodavaca u turizmu i pritisci na zaposlenike.

Najveći izazov za turizam na području čitave Jadransko-jonske makroregije je nedostatak radne snage uz veliku fluktuaciju, neadekvatnost radne snage, zastarjeli programi svih razina po kojima se trenutno obrazuju radnici turističkog sektora u strukovnim i školama za cjeloživotno učenje, kao i u visokoobrazovnim institucijama. Nedostaci su i loša ili nedostatna zakonska regulacija sektora, ali i nedostatna kontrola provedbe i primjene zakonskih propisa u praksi, posebice u dijelu koji se odnosi na zakone o radu. Zaključak je to sastanka Strategije za jadransko-jonsku regiju održanog ovih dana u Sarajevu, uoči još jedne sezone koju će mnogi morati odraditi bez potrebnog osoblja.

U razgovoru s jednom djelatnicom velikog hotela u Dalmaciji ovih dana Poslovni dnevnik doznaje da se više ne zna ni radno vrijeme ni što će tko sutra raditi. Hotel je otvorio ranije nego prijašnjih godina, gostiju ima, ali još nema sezonaca, i lokalci doslovce rade sve, svaki dan dvokratno, jedan dan si u sobama, drugi dan poslužuješ doručak, pa večeru za grupu, pa ujutro u 6 ustajanje i sve iznova. Nema privatnog života, nema planova. Poslodavac se nije na vrijeme snašao, ili štedi novac za skupu uvoznu radnu snagu, ali usput gubi radnike, koji izgore i pobjegnu. Mladi traže nešto novo, stariji odu na bolovanje, oni koji ostaju tek nadrapaju.

Video: Ogorčena Zagrepčanka: Za dva i pol kilometra i pet minuta vožnje taxi platila skoro 14 eura

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije