Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buking je dobar

Rastu cijene smještaja na moru: Hrvatska skuplja destinacija od Španjolske i Grčke

Turistička patrola iz mjesta Mlini
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
01.04.2023.
u 18:18

"Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura", kaže predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković

Cijene smještaja na moru u dvije su godine porasle za oko 30 posto. Primjerice, apartman koji je prije dva ljeta koštao 80 eura, ove godine je na oko sto eura. S obzirom na to, za tjedan dana u tom apartmanu trebalo bi izdvojiti oko 700 eura. Unatoč višim cijenama, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković ističe kako buking špice sezone zasad ide dobro.

"Cijene su u odnosu na prošlu godinu 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije nje već bile podignute za 15 posto. Dakle oko 30 posto sve skupa. Cijene su išle gore zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 20 eura po satu", kazala je za tportal te istaknula kako smo skuplja destinacija od Španjolske i Grčke.

"Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura. Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma. Ono na čemu moramo svi poraditi prvenstveno je sadržaj", istaknula je.

Špica sezone, kako navodi, dobro se popunjava, ali ne i predsezona u Dalmaciji. "Dubrovnik je odavno brendiran kao luksuzna destinacija u koju gosti dolaze avionom, Istra se dobro puni zbog blizine svojih emitivnih tržišta, a Dalmaciji generalno nedostaje sadržaja i to je razlog zbog kojeg predsezona slabije ide", pojašnjava.

Marković kaže kako apeliraju da se domaćim gostima daju popusti. Gostima se pak preporučuje da izbjegavaju platforme te da direktno s iznajmljivačima dogovore smještaj. Tako bi trebali imati oko 20 posto nižu cijenu. Također, kaže kako bi bilo dobro da smještaj rezerviraju u predsezoni i postsezoni.

VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Komentara 14

Avatar Zgubider..
Zgubider..
18:41 01.04.2023.

Hrvatska će samo još ove godine imati ovakve cijene. Sada kada turisti budu mogli direktno u Euru usporediti cijene i što se za cijenu nudi, od druge godine će zaobići Hrvatsku…

AN
antikamenjar
18:43 01.04.2023.

Sa 2.000 eura možete u Tursku i Grčku sa ženom na 10 dana u hotel 4 - 5 zvjezdica i to avionom. Čak i brutalan all inclzaive u Turakoj i 5x bolje potpuno pješčane plaže i savršeno ljubazna usluga. U Hrvatskij vas raspadnuti hoteli sa 3* traže u sezoni 200-250 eur za noćenje s doručkom PO OSOBI. Pametnom dosta!

TE
Teig1
15:35 02.04.2023.

Umjerenost je bila naša vrlina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije