Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gay prava

Što to imaju Nijemci, a Hrvati nemaju

merkel, milanović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
1/4
28.11.2013.
u 07:25

SPD je morao popustiti CDU A. Merkel da istospolni parovi dobiju samo skrb

Nije Hrvatska jedina država u kojoj prava LGBT zajednica izazivaju ideološke i političke sukobe, no – barem u okvirima EU – prođe li referendum, Hrvatska će se pridružiti skupini bivših komunističkih država koje u Ustavu imaju definiran brak kao zajednicu muškarca i žene (i to tim redom).

Zaštita braka

Upravo su na pitanju homoseksualnih prava, ponajprije posvajanja, bili zapeli pregovori o velikoj koaliciji Njemačkoj, pri čemu je CDU zagovarao “tradicionalan” stav koji se poklapa s tamošnjim inicijativama za zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

– SPD je morao odustati. I dalje nema mogućnosti posvajanja djece, osim ako nije riječ o roditeljskoj skrbi nad djetetom sadašnjeg partnera iz prijašnje veze – kaže nam Irene Mihelić, zastupnica Zelenih u Bundestagu. Dodaje kako je u Njemačkoj zakon o životnom partnerstvu donesen 2001., no na početku – zbog inzistiranja konzervativnih stranaka poput CDU i CSU – partneri nisu imali ista prava kao heteroseksualni. Odluke saveznog suda pomalo su utirale put ravnopravnosti. No posvajanje, potpomognuta oplodnja i surogat-majčinstvo i dalje su zabranjeni.

Hrvatska nikako ne izjednačava homoseksualnu s heteroseksualnom zajednicom, što bi značilo da pitanje braka nije samo pitanje termina nego i povlastica. Registrirano se partnerstvo priznaje tek nakon tri godine zajedničkog života. Kako je napomenula pročelnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić, partneri u registriranoj zajednici imaju samo pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine, a oba se prava konzumiraju tek nakon prekida zajednice. Tek bi prijedlog zakona koji SDP najavljuje već dulje trebao urediti prava po njemačkom ili austrijskom principu. Istospolni brak i dalje nije opcija, kao ni posvajanje djece, no ako partner ima dijete iz prijašnjeg heteroseksualnog braka, predviđa se da novi partner može ostvariti pravo na roditeljsku skrb.

I nasljeđivanje

Po tom prijedlogu partneri mogu biti zdravstveno osigurani jedan preko drugog, mogu odlučivati o medicinskim zahvatima, a mogu i ostvariti pravo na mirovinu preminulog partnera. Nasljedstvo umrlog dijele njegova djeca i partner. Ako nema djecu, ostavštinu njegovi roditelji dijele s njegovim partnerom.

Komentara 52

Avatar Becarina
Becarina
08:32 28.11.2013.

Westerwelle jest gay i zivi svoj zivot . Nikada nikome nije smetao radi toga ,niko ga ne mrzi radi toga ,za njega se glasalo iako su svi znali da je gay. Ali on se nikada nije mjesao uovu temu , , vise mu je neugodna nego ugodna . Pogotovo agresivni stil partije zelenih Irene Mihalic , cije je vodstvo podnijelo ostavke zadnjih mjeseci jer su se zalagali za legalizaciju sexa sa djecom.

LO
lokun
08:08 28.11.2013.

tomislav2013 Ankete pokazuju u Njemačkoj istospolne brakove podržava 110% Nijemaca a u Austriji 121%.

2X
2Xgeneral
09:59 28.11.2013.

Sretni 30-to godišnji Hrvat!!! Živi kod tate i mame! Mama rinta i odala se alkoholu!!! Tata u penziji sa cca 55 godina - već 15 godina!! Sinek nezaposlen i žica đeparac - završio "prestižan hrvatski fax" I zaključak sretne obitelji:elji: SVI SU IM KRIVI - A NAJVIŠE Njemci i Amerikanci ( jer prvi su još uvijek "fašisti" a drugi su "iztrijebili" Indijance!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije