Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

'Nije to moj Jožek', kazala je o Titu i nestala...

Svako šuškanje ide u prilog sada već slavnoj teoriji zavjere od tome kako Tito nije bio Josip Broz iz malog zagorskog sela, već ruski špijun
23. rujna 2017. u 08:34 336 komentara 66512 prikaza
Josip Broz Tito
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Nije to moj Jožek - kazala je kumrovečka starica prije no što je zauvijek nestala. Lokalni stanovnici, između kojih vrvi vrelo različitih priča kažu da su je ubili - Rusi.

Zemlja kao ravna ploča 200 dokaza da je... Na popularnoj plaži osvanula ploča s bizarnom porukom

Svako šuškanje ide u prilog sada već slavnoj teoriji zavjere od tome kako Tito nije bio Josip Broz iz malog zagorskog sela, već ruski špijun.

Priča je to koja je javnosti predstavljena nakon što je s jednog od tisuće dokumenata FBI-a skinuta oznaka tajnosti. U jednom spornom dokumentu izvjesni Marijan John Markul izražava zabrinutost oko identiteta Josipa Broza Tita.

Tvrdi kako je tajnoviti Rus uzeo Brozov identitet 1937., kad je pravi Tito nestao u Rusiji.

Josip Broz Tito
1 / 21
Kumrovec: Svečani skup u povodu Dana mladosti-radosti

U toj tajnoj bilješci iz svibnja 1955. navedene su informacije o Markulu. On je rođen u Livnu 1909. godine, a 1944. naturaliziran je kao američki državljanin. Markul je posjetio Jugoslaviju 1954., kada je razgovarao s Titom u dvije odvojene prilike. I upravo tijekom tih razgovora pojavila se sumnja, sumnja bazirana na Titovom prstu. Osoba s kojom je razgovarao imala je 5 prstiju. Usput, postoje i snimke na kojima vođa Jugoslavije svira klavir a prsti su mu, bez sumnje, na broju.

Sve to nije u skladu s malim bravarom iz Kumrovca, koji je u vrijeme svog šegrtskog zanata ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta lijeve ruke. Razlike su, tvrdi Markul, bile očite. Josip Broz je bio visok oko 160 cm, dok je predsjednik SFRJ bio 180 cm visine, obrazovan, načitan i staložen. Za razliku od 'bravara', govorio je mekše, ali s blagim ruskim naglaskom.

Upravo je naglasak 'upao u oči' CIA-i, kad je prema njemu pokušavala identificirati pravo podrijetlo Tita. No nisu uzeli u obzir kako je kumrovečki govor specifičan, s određenim sustavom naglasaka koji neodoljivo podsjeća na ruski jezik.

- Ma nema šanse da bi taj naglasak itko mogao skinut. Pa Tito je znao pričati anegdote iz djetinjstva... - priča nam D.K. iz Klanjca.

Koncert Zdravka Čolića Zdravko Čolić Bio sam član Saveza komunista i izbačen sam jer nisam dolazio

- Rođen sam 30 kilometara od Kumrovca pa to zatezanje nikad nisam mogao kopirati. Moraš biti rođen u Kumrovcu da bi znao kumrovečki. Može li tko van Zagorja tako govoriti? Može li tko skinuti bednjanski? Sve su to puke izmišljotine, teorije zavjere, Elvis je živ, Amer nije bio na mjesecu. Pričajte s 98 posto Kumrovčana i reći će vam isto. Teoriji zavjere priklanjuju se oni koji su bili protiv Tita, a svi ostali sjećaju ga se kao malca koji je oduvijek pokazivao uzuzetnu inteligenciju i sposobnost snalaženja. Kad je došao u Bijelu kuću i čuo da se ondje ne puši, rekao je 'blago vama' i zapalio cigaru. Eto. To vam je Zagorec. 

Ipak, i dalje začuđuje upravo sumnjičavost nekih Kumrovčana prema identitetu Tita. Svi se sjećaju te starice koja je nestala, a sjećaju se i Titovog - psa.

Priča se kako je Tito u posjet Kumrovcu došao uz svog psa što je stanovnike sela bacilo u očaj. Titov pas umro je u Jajcu, kažu. Svi su znali da je maleno pseto uginulo.

Sumnjiva je i činjenica kako je Josip Broz rijetko kad išao 'u narod' koji mu je bio tako blizak. Uvijek je bio ograničen na malen broj ljudi. A vraćao se u rodno selo, rodnom kraju, obitelji. 

Kako god bilo, čini se kako nitko ne voli o svemu tome pričati. Pod Kumrovačkim kipom skupljaju se samo oni koji ga vole, a priče o ruskim špijunima gube se u pitomim šumama Hrvatskog zagorja, koje su okrutno otele tu staricu... Ili netko drugi?'To nije moj Jožek'.

Zagreb: Trg Republike Hrvatske DELOŽIRALI TITA, NE I SURADNIKE Bista Ive Lole Ribara bit će 30. partizanski spomenik Zagreb: Trg Republike Hrvatske Trg Republike Hrvatske Postavljene nove ploče na bivšem Trgu maršala Tita agrebački gradonačelnik Milan Bandić u vladajuću većinu uvodi nove zastupnike, ali Zlatka Hasanbegovića to zasad ne zabrinjava. Barem to tako prikazuje... Otvoreno pismo Liječnik prozvao Bandića: 'Bili ste veliki zagovornik Tita...'
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Cijela Jugoslavija s Titom počivala je na lažima i mitovima ,koje danas indoktrinirana djeca komunizma prenose i ugrađuju u Hrvatsku.

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Da je Tito danas živ, skuhao bi glavu Peđe Grbina.

 • ilijan:

  To se zna da nije to zagorac, ali to nije ni bitno. Bitno je to da se zna da je taj koji je bio bio zločinac. Kao takvog ga treba osuditi.