Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNO NEUTRALNA ZEMLJA

Nisu ratovali više od 200 godina, a planiraju kupiti nove avione: 'To je apsurd'

FILE PHOTO: Swiss Air Force F/A18 Hornet fighter jets release flares over the Axalp
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.09.2020.
u 18:22

Što misle o tome, građani će pokazati na referendumu 27. rujna

Švicarske vlasti su najavile da planiraju potrošiti milijarde na nove borbene avione unatoč tome što više od više od 200 godina ova zemlja, inače poznata po svojoj neutralnosti, nije sudjelovala niti u jednom ratu. Najava je izazvala niz reakcija, a protivnici tvrde - nisu nam potrebni.

Zastarjelu švicarsku flotu koja izlazi iz uporabe 2030. godine, zamijenit će novom za koju planiraju izdvojiti 6 milijardi švicarskih franaka, a što misle o tome, građani će pokazati na referendumu 27. rujna. Inače, prije šest godina građani u Švicarskoj su odbili kupnju švedskih aviona Gripen.

Kako piše Daily Mail, izbor bi mogao pasti na Airbusov Eurofighter ili Lockheed Martin F35-A Lightning II.

>> Pogledajte i ovaj video: Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Saborska zastupnica lijevih socijaldemokrata Priska Seiler Graf nazvala je planove apsurdnima. - Tko će napasti zemlju okruženu NATO-om - kazala je dodajući da je zemlji potrebna nova eskadrila, ali da bi bolje bilo imati Fiat nego Maserati.

S druge strane, zastupnik Thomas Hurter iz desničarske Švicarske narodne stranke i bivši vojni pilot smatra da se Švicarska mora zaštititi sama.

 

>> FOTO Drugi pokušaj nabave u Hrvatskoj: Nude se novi F-16, novi Gripen, moćni Rafale i Barak koji to više nije

FILE PHOTO: Swiss Air Force F/A18 Hornet fighter jets release flares over the Axalp
1/5

Komentara 22

TH
thaly16
18:33 21.09.2020.

Pa ako nisu ratovali ne znači da nemaju pravo na obranu. Njihova neutralnost je njihova odluka ali ne pruža nikakvu garanciju da neće biti napadnuti pa ne ne vidim svrhu ovog članka

MI
Mislav28
18:53 21.09.2020.

I ovi su odbili švedske avione i kupuju američke, sjetite se švedske i carl bildta koji je bio protiv hrvatske neovisnosti i bio za jugu kad kupujete avione

UU
uhljeb u holdingu
23:58 21.09.2020.

Mi imamo dva aviona MIG 21 iz doba Hruščova koji se pale na guranje i idu na drva i nismo pretjerano zabrinuti unatoč okruženju u kojem živimo i povijesti koju nismo izgleda baš dobro razumjeli. Švicarska ima pravo, a u vezi ponuda Hrvatskoj je najbolji izbor novi F 16 70-72.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije