Naslovnica Vijesti Svijet

Arhitekt: Notre Dame se ne može potpuno obnoviti kakva je bila

Bertrand de Feydeau, potpredsjednik skupine za zaštitu spomenika Fondation du Patrimoine, rekao je da Francuska u ovom trenutku nema drveće veličine kao u 12. i 13. stoljeću.
17. travnja 2019. u 10:48 14 komentara 2474 prikaza
Notre dame
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/14

Nije prošlo niti 24 sata od velikog požara koji je uništio katedralu Notre Dame u Parizu, a eBaya je već uklonio objave na kojima su se prodavale stvari vezane uz požar.

Notre Dame Izgorjela pariška katedrala Na terenu bilo 400 vatrogasaca, no svi se pitaju: Zašto požar nije gašen iz zraka?

Uklonjen je oglas na kojem se nalazila generička fotografija zapaljenog komada drva, a u oglasu je stajalo da je taj komad uzet s mjesta požara. Kako piše Metro, uklonjen je i oglas 'Je Susis Notre Dame' jer krši politiku eBaya kojom je zabranjeno 'profitiranje na ljudskoj tragediji ili patnji'.

Vatrogasci snimili kako gase Notre-Dame

- eBay ne tolerira prodaju bilo kojeg artikla koji nastoji profitirali od ljudske patnje ili tragedije i taj je oglas uklonjen - rekao je glasnogovornik eBaya.

Prodavači koji postavljaju takve oglase dobiju upozorenje, a oni koji sustavno krše pravila bit će suspendirani. 

GORJELA KATEDRALA Izgubljene minute: Alarm se oglasio u 18.20, no požar su otkrili tek 23 minute poslije

A iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će katedrala biti obnovljena u roku od pet godina, arhitekti tvrde da katedrala ne može biti obnovljena u potpunosti, prenosi Daily Mail.

Bertrand de Feydeau, potpredsjednik skupine za zaštitu spomenika Fondation du Patrimoine, rekao je da Francuska u ovom trenutku nema drveće veličine kao u 12. i 13. stoljeću.

De Feydeau je rekao da je drveni krov koji je izgorio u požaru izgrađen od greda iz drevnih šuma prije više od 850 godina. Na službenoj stranici katedrale navodi se kako je čak i u 12. stoljeću, kad je bila građena, iskorištavanje šuma izazivalo brigu tijekom gradnje.

Procjenjuje se da je za gradnju greda korišteno oko 1300 stabala.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Iz kine mogu dobiti drva kakva žele a možda i cijelu novu katedralu

 • plavipas:

  Potrebno je duhovno obnoviti Francuze najprije.

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  ovakva građevina da u današnje vrijeme nema stotine nadzornih kamera,automatskih sistema za alarm i gašenje,sprinklera i tko zna što sve danas postoji.