Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgorjela pariška katedrala

Na terenu bilo 400 vatrogasaca, no svi se pitaju: Zašto požar nije gašen iz zraka?

Notre Dame
Foto: REUTERS
1/9
16.04.2019.
u 08:56

Pojavile su se kritike kako vatrogasci nisu dovoljno brzo reagirali, ali i da nisu imali pravu opremu za gašenje takvog požara

Čak 400 vatrogasaca gasilo je parišku katedralu Notre-Dame u požaru koji je buknuo u ponedjeljak predvečer, no unatoč tome što je povijesna građevina spašena od urušavanja, postavljaju se brojna pitanja vatrogascima.

Zapovjednik vatrogasaca Jean-Claude Gallet odao je počast svojoj ekipi i rekao je kako su oni spasili katedralu od potpunog urušavanja zaustavivši širenje vatre prema zvoniku na sjevernoj kuli.

Notre Dame
1/18

Rekao je kako su uništene dvije trećine krova katedrale, a vatrogasci su radili cijelu noć kako bi ohladili opožarene dijelove.

No, pojavile su se kritike kako vatrogasci nisu dovoljno brzo reagirali, ali i da nisu imali pravu opremu za gašenje takvog požara.

Vatra je, čini se, bjesnila u unutrašnjosti katedrale dulje vrijeme prije nego što su postavljeni mlazovi vode koji su je mogli zaustaviti, piše Daily Mail.

VIDEO Notre-Dame: Požar stavljen pod kontrolu

Mnogi očevidci koji su gledali gašenje požara pitali su se jesu li vatrogasni timovi dovoljno dobro opremljeni kako bi se borili s vatrom takvih razmjera.

Ministar unutarnjih poslova branio je vatrogasce govoreći kako ih je na terenu bilo čak 400, a rekao je i kako požar nije gašen iz zraka zbog straha da bi težina vode mogla prouzročiti urušavanje katedrale.

Mnogi se pitanju zašto nije korišteno više dizalica kako bi se vatra gasila iz zraka, a ne samo s tla.

VIDEO Pogledajte kako je gorjela pariška katedrala

– Kako se na fotografijama ne vide vatrogasci. Gdje je prokleta vatrogasna brigada? – pitanja su koja su mnogi postavljali.

No, vlasti tvrde kako se vatrogasci jednostavno nisu mogli popeti do vrha katedrale kako bi gasili požar na krovu.

– To je jednostavno previsoko, jedini pristup su bila kamena i spiralna stubišta – rekli su.

VIDEO Prestrašne scene požara na katedrali Notre-Dame

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
09:16 16.04.2019.

Očito je bilo: koga briga za katoličku katedralu.....Najbolji opis svega je simbolički na jednom postu koji kaže da je Francuska odavno napustila Boga, s sad je Bog napustio nju. Sekularizam liberalnog, hedonističkog, ateističkog i dekadentnog tipa je ugasio kršćansku Europu.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
10:00 16.04.2019.

Muslimani...

IV
ivan85ivan
09:33 16.04.2019.

Snjof aj ne pricaj gluposti. Usporedjivati kosovske crkvice i manastire sa svjetskom kulturnom bastinom kakva je Notra Dama je stvarno smijesno i zalosno. Da si uporedio Aja Sofiju ajde reko bi covik na istoj su razini. Ali ovo drugo je presmjesno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije