Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordana Buljan Flander, psihologinja za djecu i sudska vještakinja

Nema testa ličnosti koji otkriva pedofila

26.04.2007.
u 19:22

Kakvi su osjećaji žrtve prema zlostavljaču te može li psiholog ili psihijatar razotkriti pedofila ili zlostavljača, a da nema nikakav podatak ili sumnju o počinjenim kaznenim djelima, razgovarali smo s Gordanom Buljan Flander.

Razgovor sa žrtvom
Ne postoji test ličnosti koji bi psihijatrima otkrio da je netko pedofil. Vrlo je teško u razgovoru s odraslom osobom otkriti da je ona pedofil ili silovatelj ako nemamo nikakve podatke u spisu o njemu. Razgovor sa žrtvom najčešće otkriva nekoga kao počinitelja seksualnog zlostavljanja  kaže psihologinja Gordana Buljan Flander, koja inače radi i kao sudska vještakinja.
To što danas 18-godišnja djevojka piše ocu optuženom za to da ju je silovao da ga voli nije nimalo neuobičajeno za žrtve zlostavljanja, pogotovo ako su im počinitelji bliski srodnici.
 
Ne želim ulaziti u konkretan slučaj, no što su žrtve seksualnog zlostavljanja bile emocionalno povezanije s počiniteljima, osobito ako je riječ o očevima, a ne daljnjim srodnicima, u konfuziji osjećaja koje imaju prema njima osjećaju i ljubav i ljutnju. Ako im je taj zlostavljač bio i jedini roditelj kojeg su imali, onda je jasnije zašto se tako osjećaju. Ovisi naravno i o osobinama žrtve koliko će se dugo tako osjećati, o podršci okoline i o tome koliko je zlostavljanje trajalo  kaže psihologinja i nastavlja:

Nikad se ne pokaju
Kada žrtva u sebi zna da nije kriva za ono što se dogodilo, kada zna da je zlostavljač učinio nešto loše, zabranjeno, protuzakonito, i da za to mora zakonski odgovarati,  tada je emocionalno spremna nastaviti živjeti s onim što se dogodilo  kaže Buljan Flander.  
Psihički oporavak žrtve znatno bi se ubrzao da se otac počinitelj pokaje i kaže da mu je žao. No, to se gotovo nikad ne događa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije