Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za inu

Nema firme u EU koja je kupljena u uvjetima poput Ine!

'10.02.2011., Zagreb - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Jadranka Kosor, Domagoj Ivan Milosevic.   Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
27.09.2011.
u 12:00

SDP priznaje da je i za njihov zakon kasno, ali ga nisu povukli iz saborske procedure.

Ni četiri dana nakon najave Vlade da će donijeti zakon prema kojem nitko osim države neće moći imati više od 49 posto dionica Ine ne jenjavaju reakcije.

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, poručio je kako je obveza Hrvatske da poštuje osnovne slobode koje su temelj EU, o zajedničkom kretanju tržišta, slobodi kretanja kapitala...

Kvaka 49 posto

– Zacijelo bi prijetila opasnost da Hrvatska bude u sukobu s tim temeljenim slobodama – poručio je Vandoren referirajući se na najavljeni zakon. Unatoč toj opasci, Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije, pred Vandorenom je na konferenciji u Esplanadi izjavio kako ne pamti da je ijedna kompanija u proteklih 20 godina u Europi privatizirana pod okolnostima pod kojima je privatizirana Ina.

 – Nadam se da će i u EU razumjeti da je ono što se u RH dešava (optužnica protiv Sanadera zbog navodnog mita koje je primio od MOL-a kako bi ta kompanija stekla prava u Ini, nap. a.) iznad slobode kretanja kapitala – rekao je Milošević. U Vladi jučer nisu objašnjavali detalje zakona, koji su bili najavili i proljetos pa su ga povukli upravo zbog straha od problema pri ulasku u EU, a neslužbeno doznajemo da još čekaju mišljenje Europske komisije.

 U Europskoj komisiji u Bruxellesu jučer su ovako komentirali slučaj Ine:

– Hrvatsko zakonodavstvo usklađeno je s pravnom stečevinom EU na području slobodnog kretanja kapitala. Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima i provjerava informacije o izmjeni zakona o privatizaciji Ine. Procijenit ćemo bilo kakav eventualni problem s usklađenošću s pravnom stečevinom EU.

Visoki izvor iz Vlade neslužbeno također poručuje da su, primjerice, Francuska i Italija svojedobno donosile zakone o zaštiti privatnih kompanija kada su im bile pale cijene dionica kako ih u toj situaciji ne bi netko preuzeo. Sukladno tome, ne vidi ništa sporno u tome da Vlada zaštiti Inu, najznačajniju energetsku kompaniju, u trenutku kada je podignuta optužnica zbog sumnje da se MOL mitom domogao prava u toj kompaniji. No, u Vladi nitko jučer nije objasnio zašto se sada predlaže zakon, koji bi na sjednici trebao biti već ovaj tjedan, prema kojem nitko osim države ne bi mogao imati više od 49% dionica. Zakon koji je proljetos Vlada odgodila predviđao je da nitko ne može imati više od 49%. Novi se prijedlog čini više diskriminirajućim.

Trezveni diplomati

Vlada je pak zimus dala negativno mišljenje na SDP-ov prijedlog zakona prema kojem bi za stjecanje 51% dionica Ine bila potrebna suglasnost Sabora upravo uz obrazloženje da se on kosi s pravnom stečevinom EU! Vlada je sad promijenila ploču pozivajući se na nove okolnosti, odnosno sumnju u kriminal i službeno podignutu optužnicu. U pomalo nezgodnoj situaciji našao se i SDP čiji je čelnik Zoran Milanović bio ustvrdio da je njihov prijedlog napravljen prije nego što je RH zaključila pregovore s EU i da je za njega sada kasno, ali unatoč tome SDP svoj prijedlog zakona nije povukao iz saborske procedure! Iako je u Sabor upućen u prosincu, na raspravu još nije stigao i sada je 80. točka dnevnog reda. Hoće li se SDP naći u apsurdnoj situaciji da glasa protiv svog zakona ili će ga pak povući?

Iz te su stranke odgovorili da je njihov zakon predložen kad se moglo reagirati, ali da je za reakciju sada kasno te da će klub zastupnika SDP-a na vrijeme odlučiti što će učiniti.

Neslužbeno doznajemo kako čekaju da vide što će Vlada napraviti u vezi sa svojim zakonom. Slavko Linić (SDP) jučer je pak tvrdio kako će SDP u Saboru biti za svoj zakon, a protiv Vladina, te je uvjeravao kako je njihova verzija zakona bolja od Vladine jer ne zabranjuje ništa, odluka je prepuštena Saboru, a ne Vladi koja je odgovorna prema EK.

– Jadranka Kosor i njezina bulumenta dopustili su da udio države u Ini padne ispod 51%, ona je preko Fonda branitelja branila prodaju 7 posto Ininih dionica, ta ista bulumenta je sklopila ugovor s MOL-om, a trezveni i diplomatski SDP je na vrijeme predlagao prihvatljivo rješenje za Inu koje nije bilo u suprotnosti s ispregovaranim poglavljima EU – ustvrdio je Linić. Time je odgovorio i na optužbe da se treba preispitati i njegova uloga u privatizaciji Ine i čije je on interese tada štitio.

Ključne riječi

Komentara 15

KO
kokos
12:26 27.09.2011.

neš ti zaštitnika nacionalnih interesa...prodaju državno za proviziju, a ako šta ne prodaju to isisavaju...s desnom rukom na srcu...

LI
liburnik
12:31 27.09.2011.

Branitelji su vjerojatno ponosni kako su \"obranili\" drzavne interese u slucaju INA-e.

OB
-obrisani-
17:34 27.09.2011.

Nevjerojatno da je poslije ovog skandala HDZ jos uvjek na vlasti. To je cist udarac civilizaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije