Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalija Orešković:

'Neka Vlada i ministarstvo javno objave mišljenja DORH-a i Katedre za međunarodno privatno pravo o Ini i MOL-u'

Zagreb: Dalija Oreškovic o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 14:51

Ni Sabor ne smije pobjeći od svoje ustavne obveze kontrole izvršne vlasti, pa tako i Vlade. I ako apsolutna ništetnost postoji, to znači da se Vlada već propustila ponašati u skladu s tom činjenicom. A to onda dovodi u pitanje i njezinu eventualnu, da li kaznenu ili neku drugu odgovornost, kazala je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković

Nakon današnje sjednice Odbora za pravosuđe na kojoj je tema dnevnog reda bio i oporbeni prijedlog o sazivanju posebne tematske sjednice na koju bi se, zbog afere u Ini, pozvalo i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, glavnu državnu tajnicu Zlatu Hrvoj Šipek i ministra pravosuđa Ivana Malenicu, saborska zastupnica Centra Dalija Orešković novinarima je u Saboru kazala što je predložila Odboru. 

- Danas sam Odboru za pravosuđe predložila da usvoji zaključak s kojim Vladu i resorno ministarstvo obvezuje da javno objave postojeća mišljenja DORH-a i Katedre za međunarodno privatno pravo. Podsjetila sam da se presuda protiv Ive Sanadera ne odnosi samo na ugovor o upravljanju Inom, nego i na ugovor o izdvajanju plinskog biznisa. Ako postoji apsolutna ništetnost, a ona očito postoji, pravna sigurnost i vladavina prava traže od svih grana državne vlasti i nositelja državne vlasti da ne postoji spor oko toga kakve su posljedice postojanja apsolutne ništetnosti. Ni Sabor ne smije pobjeći od svoje ustavne obveze kontrole izvršne vlasti, pa tako i Vlade. I ako apsolutna ništetnost postoji, to znači da se Vlada već propustila ponašati u skladu s tom činjenicom. A to onda dovodi u pitanje i njezinu eventualnu, da li kaznenu ili neku drugu odgovornost. Zato smatram da prije nego što se Zlata Hrvoj Šipek pozove u Sabor na Odbor za pravosuđe ili neko drugo tijelo, važno je raščistiti što je DORH učinio ranije, zašto je dao pravno tumačenje koje odudara od osnovnih pravila i postulata pravnog poretka Hrvatske. Tim više što govorimo o proračunu i uvođenju nekog novog poreza na ekstra profit kako bismo namaknuli dodatne dvije milijarde kuna, a ne postavljamo si pitanje koliko Hrvatska može uštedjeti samo da naprosto poštuje Ustav i zakone - kazala je Dalija Orešković. 

Na pitanje je li Odbor za pravosuđe prihvatio njen zaključak, Orešković je uzvratila:

- Zaključak su na Odboru za sada samo primili na znanje, a hoće li ga prihvatiti ne zna se, no nije za očekivati da hoće s obzirom da na tom Odboru HDZ ima većinu. A prema reakcijama potpredsjednika Odbora, HDZ-ova Krunoslava Katičića mislim da je debelo svjestan što taj zaključak zapravo znači i do čega on u budućnosti može dovesti. Ako ga ne prihvati Odbor za pravosuđe, isti ću zaključak na usvajanje predložiti Antikorupcijskom vijeću, a potom ću ga uputiti i na samu plenarnu sjednicu Sabora. Inzistirat ću na tome da javnost shvati o čemu se zapravo ovdje radi. Pozivam i pravnu struku da se uključi i stavi u poziciju svojih klijenata koji će se danas-sutra pozivati na ništetnost pojedinih ugovora koji proizlaze iz kaznenih djela. Ako se Hrvatska u ovom sporu s MOL-om postavi kao nemoćna žrtva, unatoč pravomoćnoj presudi vlastitih sudova, onda mi zapravo i nismo konstituirani kao država. Onda smo država smo na papiru, ali kao takvi ne postojimo u praksi i nećemo biti dok HDZ vlada - uzvratila je zastupnica Centra. 

Osvrnula se potom i na mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je nosio šal s kartom "Velike Mađarske" te na protivljenje austrijskog ministra unutarnjih poslova da Hrvatska uđe u Schengen.

- Očito hrvatska vlast s mađarskim vlastima ima nekakve odnose koji ne idu u prilog poštovanja hrvatske države i hrvatskih građana. Logično je za zaključiti da samo veliki financijski interesi mogu biti u pozadini takvog ponašanja. A što se tiče Schengena, vjerujem da će Hrvatska u konačnici ući u Schengen. Kad već govorimo o temama vezanima uz Europsku uniju, podsjetit ću na ono što često govorim u Saboru, a to je da hrvatska država očito ne poštuje sama sebe. Mi imamo ustavnu odredbu koja kaže da Hrvatsku u Europskom vijeću, sukladno svojim ovlastima, zastupaju predsjednik države i Vlade. Međutim, i aktualni predsjednik Vlade, a tako se ponašao i Zoran Milanović za vrijeme svog mandata, uspostavili su nekakvo običajno pravo i doveli su Hrvatsku u situaciju da je običajno pravo iznad odredbi Ustava. Imamo dvije vanjske politike i dva brda koja se međusobno svađaju i degradiraju svojim izjavama funkciju koju nose. Zbog toga nas vrlo često i u međunarodnim krugovima ne poštuju onoliko koliko bi se trebala poštovati jedna samostalna i suverena država. Onaj suverenitet koji se često proklamira samo je jedan običan kič ljudi koji u sebi o državništvu nemaju čak ni teoretskog znanja, a kamoli da ga mogu pokazati u praksi svojim djelima - izjavila je Orešković. 

Upitana želi li time reći kako Austrija sad blokira Hrvatsku zbog Milanovića i Plenkovića, uzvratila je da Austrija ima svoje druge interese, ali je sasvim sigurno kako dojam koji mi kao država ostavljamo ne odaje dojam jedne ozbiljne države u kojoj je vlast svjesna svojih obaveza te da naši unutarnji sporovi ne smiju biti slika koju Hrvatska šalje.

Na kraju, novinari su Daliju Orešković upitali odobrava li ona ili se protivi odluci šefa Sabora Gordana Jandrokovića da se sutrašnja plenarna saborska rasprava prekine na dva sata kako bi se moglo gledati utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije protiv Maroka.  

- Ja sam protiv takvog poteza. Za mene je to jeftin populizam, jeftino i lažno poticanje nekakvog domoljubnog naboja. Građani od političara očekuju da se bave rješavanjem njihovih problema. No, istovremeno treba priznati da politika na ta dva sata doista neće stati. Odnosno, kada se prisjetimo koliko je sabornica prazna tijekom čitave godine, onda ni ta dva sata nemaju nikakvu težinu. Ali kao poruka, mislim da je loša - ustvrdila je Dalija Orešković. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Moodleen
Moodleen
18:30 22.11.2022.

Koja je pak ta orehškobička?

KR
kronika20
15:48 22.11.2022.

Drugarica bjelouška, jedna od brojnih narikača Hrvatskog sabora je sramota ženskog roda.

ZV
zvezdomor
12:08 27.01.2023.

crnogorci bi rekli -Avetinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije