Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Necijepljenje uzima danak, epidemija ospica stigla u BiH

Epidemija je proglašena zbog širenja ospica među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka, ukupno 9 oboljelih, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.
04. svibnja 2018. u 11:30 52 komentara 1975 prikaza
ospice
Foto: Thinkstock

Epidemija ospica, na koju su upozoravali liječnici, stigla je u Bosnu i Hercegovinu. Banjolučki Dom zdravlja jučer je proglasio epidemiju ospica na teritoriju grada Banje Luke. Epidemija je proglašena zbog širenja ospica među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka, ukupno 9 oboljelih, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Cijepljenje Zabrinjavajuće Na pomolu epidemija: Necijepljeno 15.881 dijete, liječnici predlažu i novo cjepivo

Prvi slučaj među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” je prijavljen Institutu za javno zdravstvo RS-a 24. travnja. Radilo se o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili 20. travnja, a hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS 23. travnja. Pacijent je otpušten s bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja, a nije cijepljen MRP cjepivom.

Predstavnici higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka proveli su epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo RS-a, provedene protuepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje statusa cijepljenja svih štićenika, kao i zaposlenih u Domu, te cijepljenje necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije.

Također, preporučeno je javljanje liječniku kod svake sumnje na obolijevanje od ospica, odnosno izolacija oboljelih. Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma je dobilo simptome ospica, svi iz bližeg kontakta s prvim oboljelim. Šest je hospitalizirano u Klinici za zarazne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolirani od ostalih štićenika u posebnoj prostoriji. Od osmero novooboljele djece, šestoro nije bilo cijepljeno, a dvoje je bilo nepotpuno cijepljeno protiv ospica prije pojave ove bolesti u Domu “Rada Vranješević”.

Epidemija bi se vrlo brzo mogla proširiti na ostatak zemlje, budući da velik broj djece nije adekvatno cijepljen. Podsjetimo, nedavno je objavljen podatak kako je cijepljenje djece u Hercegovačko-neretvanskoj županiji palo ispod 70 posto.

Zakonska dužnost Dobroslavić ponovno pozvao na cijepljenje protiv ospica Biljana Borzan Izglasana rezolucija Borzan: Pad procijepljenosti i slabljenje antibiotika recept za zdravstvenu katastrofu u Europi ospice Ivana Rimac Lesički Ospice prijete, a dođe li do epidemije, tko će preuzeti odgovornost
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar UZP
  UZP:

  I onda klaunovi daju glas živom zidu i onom pajacu Pernaru koji bi ukinuo obvezno cijepljenje. Jbm te živote kad se debosi igraju sa životima svoje djece i ne slušaju doktore medicine koji su završili medicinske fakultete.

 • than:

  Najgore od svega je to da MRP nema doživotno djelovanje (čak i kod onih koji su se pravilno cjepili, odnosno primili i drugu dozu, a većina starijih nije niti primila tu drugu) tako da nisu u opasnosti samo djeca. U ... prikaži još! opasnosti su svi od djece, starijih, kroničnih bolesnika kao najosjetljiviji dio društva pa sve do najzdravijih.

 • trabant7:

  Ljudi nisu svjesni u kojem su riziku kad su ospice u pitanju, naročito odrasli gdje je mortalitet puno veći.