Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo na čekanju

Ne vade krv, godišnji je odmor

krv
arhiva vl
02.08.2011.
u 09:03

U praksi, pacijent s Dubovca mora proći pored tamošnjeg dobro organiziranog laboratorija i doći liječnici u Grabrik

Ne znam zašto se onda školuju laboranti. Još će nam jednog dana reći da trebamo obavljati i snimanja pacijenata. Nije stvar u tome da ne znamo izvaditi krv nego to dugo vremena nismo radili. Stoga bih osobno radije otišla u dobro organizirani laboratorij nego kod nekog od svojih kolega – priznaje medicinska sestra sa 46 godina dugim stažom. Kao i mnogi drugi zdravstveni djelatnici u Karlovačkoj županiji ogorčena je novim pravilima Ministarstva zdravstva po kojima ambulante obiteljske medicine imaju obvezu vađenja krvi. To moraju obavljati od početka srpnja, ali neke su ordinacije zbog godišnjih odmora na neki način odgodile primjenu nove vrste usluge. Liječnici se slažu da su pacijenti tako na dobitku jer mogu napraviti sve na jednom mjestu.

 Osigurati uvjete

No, upozoravaju i na niz nelogičnosti, kao i nedostatak propisa koji bi to detaljno regulirali. Pitanje je i imaju li tako pacijenti bolju uslugu kada se krv u ordinacijama može vaditi samo ujutro, a u vrijeme kada se uzimaju uzorci, ostali moraju čekati.

– Pacijent s Dubovca proći će, primjerice pored laboratorija do kojeg ima dvije minute i doći k meni u ordinaciju u Grabrik izvaditi krv. To je apsurdno. Drugo da su u pitanju stanovnici iz udaljenijih krajeva, koji trebaju putovati. Onda bi imalo smisla da se na ovaj način organizira vađenje krvi – smatra dr. Gordana Došen. Zdravstveni djelatnici napominju da nisu protiv novih pravila, ali da je ministarstvo onda trebalo pomoći da se osiguraju bolji uvjeti u ordinacijama i saslušati argumente liječnika, medicinskih sestara i tehničara.

Saslušati djelatnike

– Istodobno raditi s ljudima i krvnim materijalima nije baš spretno rješenje. Međutim, tehnologija napreduje i danas se puno toga može učiniti. Imamo nove, moderne epruvete i objektivno nema opasnosti od širenja bolesti. Mi smo relativno dobro pripremljeni za nove mjere i počeli smo s vađenjem krvi koju distribuiramo u laboratorij. Međutim, nismo svi u istom položaju. Trebalo je čuti one koji misle drugačije i donijeti kompromis – kaže dr. Amirudin Talakić. Medicinski tehničar Željko Sanković kaže da je to za njega i njegove kolege dodatni posao, ali mu ne preostaje ništa drugo nego da se prilagodi novonastaloj situaciji. Kako su od novih mjera zasad izuzeti ginekolozi i pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, liječnici opće prakse smatraju da su onda i oni mogli još malo pričekati.

Komentara 4

DO
doktorica
09:50 02.08.2011.

kad mu liječnik radi poslije podne gdje će vaditi krv,a treba mu isti dan izvaditi krv?!

GU
gujdek
10:07 02.08.2011.

hmm neznam stvarno, di su dosad uvijek ljudi vadili krv? u laboratoriju primarne zastite, pa ce kad mu lijecnik radi popodne tamo otic

LI
liliZG
10:53 02.08.2011.

Meni se to ne sviđa, rađe odem u laboratorij gdje će mi izvaditi krv i u roku 20-ak minuta, najkasnije, ubaciti je u stroj na analizu..........................................a ne da mi moja doktorica vadi krv, pitaj boga kako, i još ta moja krv putuje slijedeća 2-3 sata do nekog laboratorija................idiotizam....!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije