Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne propustite novo izdanje hrvatske prigodne kovanice

Hrvatska kovnica novca
Foto: Branimir Kralj
1/2
02.12.2023.
u 07:45

Vođeni mišlju da je kovanje prigodnih kovanica od 2 eura dobar način promicanja vlastite zemlje Hrvatska kovnica novca izdaje prvu hrvatsku prigodnu kovanicu od 2 eura u kvaliteti otkova polirana ploča.

Prigodne kovanice od 2 eura posebno su dizajnirane kovanice koje izdaju zemlje europrodručja kako bi obilježile povijesne događaje ili skrenule pozornost na kulturne elemente koji su aktualni za tu zemlju.

Zaštitna obilježja, tehničke značajke i zajednička strana prigodnih kovanica jednake su onima „običnih“ kovanica od 2 eura. Ono što ih čini posebnim jest prigodni motiv na nacionalnoj strani.

Prigodna kovanica od 2 eura „Članica europodručja“ 2023. polirana ploča
Foto: Branimir Kralj

Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Kovanicom se obilježava uvođenje eura kao službene hrvatske valute pa se na kovanici prikazuju prepoznatljive hrvatske „kockice“ uz natpis Članica europodručja 2023. Natpisi na kovanici raspoređeni su tako da tvore stilizirani znak eura.

Prigodne kovanice od 2 eura u kvaliteti otkova polirana ploča moguće je nabaviti od 5. prosincaweb trgovini Hrvatske kovnice novca uz ograničenje od najviše pet (5) komada po registriranom korisniku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije