Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF-ova akcija

Naučite dijete da ne uzima napitke od nepoznatih osoba

'bicikl dijete'
' '
17.09.2010.
u 08:15

Roditelji će u čekaonici dječjeg liječnika ispuniti upitnik, a u ordinaciji će se komentirati neki od odgovora.

Znate li da se dojenče može utopiti u samo nekoliko centimetara vode? Znate li na što treba obratiti pozornost pri kupnji dječjeg namještaja? Jeste li dosljedni u tome da vaše dijete treba sjediti u autosjedalici u automobilu i na najkraćim relacijama? Znate li što trebate napraviti pri požaru u kući?

Nekoliko minuta

Neka su to od pitanja iz edukacijskog paketa "Sprečavanje nesreća i povećanje sigurnosti djece predškolske dobi" autorice prof. dr. sc. Aide Mujkić, koji su predstavili jučer UNICEF i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Namijenjen je pedijatrima, obiteljskim liječnicima, ginekolozima i patronažnim sestrama, odnosno zdravstvenim djelatnicima koji dolaze u kontakt s djecom i roditeljima, a istoimeni će priručnik biti službena literatura na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

>>Preporuke roditeljima za sprječavanje nesreća djece

– U konačnici mu je cilj educirati roditelje kako pažljivije postupati i spriječiti nesreću – istaknula je Lora Vidović, predstojnica UNICEF-a Hrvatska.

– Dom je najčešće najsigurnije mjesto, ali upravo zbog toga katkad ne zapažamo neke opasnosti – podsjetila je prof. rehabilitator Jadranka Pavić, patronažna sestra.

Projekt predviđa da medicinska sestra daje roditeljima upitnik koji oni ispunjavaju dok čekaju na pregled. Na poleđini upitnika prouče preporuke, po potrebi traže objašnjenja. Kad uđu u ordinaciju, liječnik komentira odgovore koji nisu poželjni. Iskustva u sredinama u kojima se takvi projekti provode već desetljećima govore da je za ispunjavanje upitnika i savjetovanje s liječnikom potrebno nekoliko minuta. Materijal će u ordinacije distribuirati Škola narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar".

Razred manje na godinu

Poslije prve godine života, najveća vjerojatnost da dijete izgubi život je nesreća – pad, gušenje, trovanje, utapanje, promet... Svake godine cijeli razred djece strada u nesrećama od kojih se većina mogla spriječiti. Preventiva je u nas prilično zanemarena, upozorio je pedijatar doc. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Udio djece u hrvatskom stanovništvu 1953. godine iznosio je 36,7%, a do 2001. godine pao je na 23,7%.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:37 17.09.2010.

Naučite dijete da poštuje starije,kad starac uđe u tramvaj da se mladi ustanu itd,itd,hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svjetu a stalno neko hoće da uvlači strah na ove prostore,neka mladi uživaju u svojoj mladosti i neka se samimi nauče kome če vjerovati a kome neče ---pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije