Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitna suspenzija

Našli mu slike gole dojenčadi i curica, priznao nedjelo

Crkve u kojima je služio Mladen Kožina (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
22.10.2011.
u 10:56

Više od 3000 inkriminirajućih fotografija nađeno mu je na DVD-ima, a u računalu je pronađeno 11 eksplicitnih fotografija

Svećenik Mladen Kožina (60) uhićen je u četvrtak u Zagrebu zbog sumnje u dječju pornografiju na računalnoj mreži. Na računalu i DVD-ima u stanu kojim se koristi (inače vlasništvo Župe presvetog srca Isusova unutar Kliničke bolnice Sestre milosrdnice) pronađene su mu fotografije djevojčica u eksplicitnim seksualnim pozama.

Uhićen je, ispitan te je priznao nedjelo. Pušten je da se u daljem tijeku postupka brani sa slobode.

Odbio je branitelja

Policija je pretražila stan u blizini zagrebačke bolnice, njegov auto i stan u Trnskom te mu oduzela računalo, ručnu kameru i mobitel. U računalu je, neslužbeno doznajemo, pronađeno jedanaest fotografija koje su skinute s internetskih stranica koje je posjećivao, a na kojima su prikazane nepoznate djevojčice kojima se jasno vide spolni organi.

Na sedam od stotinjak oduzetih DVD-a pronađeni su pak presnimljeni sadržaji sa spornih internetskih stranica. Na DVD-ima se također nalazi više od 3000 fotografija djevojčica od dojenačke do maloljetne dobi, koje su snimljene gole, također u eksplicitnim pozama. Također, na nekim fotografijama djevojčice su snimljene u seksualnom odnosu s drugim djevojčicama, dječacima, ali i odraslim osobama.

Inače, akciju je MUP odradio u suradnji s policijom Velike Britanije s obzirom na to da ima međunarodni karakter pa je informacija o web stranici s koje se skidaju sadržaji seksualnog iskorištavanje djece stigla od ureda Interpola u Londonu. Svećenik je, neslužbeno doznajemo, odbio pravo na branitelja i zatražio da se o svemu izvijesti Nadbiskupski duhovni stol jer su mu prije ponudili pravnu pomoć.

Tih je dana, kako je Kožina, neslužbeno doznajemo, kazao na policiji, bio na razgovoru kod pomoćnika biskupa zagrebačkog, a zatim i kod kardinala, koji su mu obećali pravnu pomoć. Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak je priopćio da su Kožinu privremeno razriješili dužnosti zbog istrage.

“Nakon primljene obavijesti dana 12. listopada 2011. od strane mjerodavnih tijela RH da su protiv svećenika Mladena Kožine, pokrenute istražne radnje zbog sumnje o počinjenju kaznenoga djela preuzimanja internetskoga sadržaja, vezanoga uz nedolično prikazivanje maloljetnih osoba, Nadbiskupski duhovni stol istoga dana dekretom je svećenika privremeno, tj. do završetka postupka i utvrđivanja istine, razriješio svih svećeničkih služba. Zagrebačka nadbiskupija od samoga početka surađuje sa spomenutim državnim tijelima, što će i dalje činiti”, piše u kratkoj informaciji objavljenoj na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Suradnja s policijom

I u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, dakle, počela su se primjenjivati stroga vatikanska pravila koja je uveo papa Benedikt XVI., o procesuiranju svećenika osumnjičenih za pedofiliju. Praksa prikrivanja i premještaja svećenika pedofila nanijela je goleme štete nekim mjesnim crkvama (SAD, Irska) pa je Vatikan uveo stroga pravila prema kojima mjesni biskupi moraju bezuvjetno surađivati s policijom i suspendirati osumnjičenog svećenika do okončanja procesa.

Komentara 40

Avatar Dančo
Dančo
11:58 22.10.2011.

22.10.2011. u 11:56h tamniandjeo je napisao/la: ________________________________________________________ još je strašnije kad se to događa sa svećenicima,koji su svakodnevno u dodiru sa djecom

OB
-obrisani-
11:40 22.10.2011.

preporučujem mu...pola kile\" zdravo marija\" i 30dkg\"očenaša\" dva puta dnevno na prazan stomak ko rukom odnešeno

OB
-obrisani-
11:30 22.10.2011.

F U J!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije