Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZEMLJI APSURDA

Narod gladan, a jela iz trgovačkih centara na kraju dana moraju u otpad

hrana,jelo
Robert Anić/PIXSELL
10.12.2014.
u 21:47

U Billi navode da su im ruke vezane, odnosno da ne mogu i ne smiju takvu hranu donirati

U vrijeme kada se stvaraju redovi u pučkim kuhinjama, kada mnogi građani spajajući kraj s krajem - posebice u predblagdansko vrijeme - sanjaju o pristojnom ručku, a država se kune da je socijalna, suočeni smo s apsurdom da zbog nedostatka zakonske regulative ogromne količine hrane završavaju u otpadu!

Naime, poznato je da mnogi trgovački centri tijekom cijeloga dana nude gotova jela iz svojih toploteka. Među njima je i Billa u Grubišnom Polju. Od srdela, sarme, pohanih račića, musake i drugih jela koja su nekima, nažalost, tek rijetko na meniju. No, sva ta hrana koja se pri kraju radnog vremena zatekne u toploteci završava u otpadu, pa se postavlja pitanje ne bi li bilo bolje da ta hrana završi na stolu onih iz prve rečenice teksta.

- Ne razumijem zašto hrana, koja se kao ispravna u centru može kupiti u radno vrijeme, u određenom trenutku se ne prodaje i kao neupotrebljiva završi u otpadu!–zapitala se jedna žena u grubišnopoljskoj Billi. No, u upravi toga centra doznajemo da su im, kao i drugim trgovačkim centrima koji pripremaju svježu hranu, ruke vezane. Naime, na naš upit kakve su mogućnosti da se preostala hrana donira, iz Bille odgovaraju da se takva hrana zbrinjava sukladno zdravstveno-sanitarnim propisima, da se ne može i ne smije donirati, te da se za zakonske mogućnosti doniranja takve hrane obratimo Ministarstvu poljoprivrede.

Ondje, pak, potvrđuju da doniranje hrane u Hrvatskoj nije propisano niti jednim zakonom!

– U saborsku proceduru je neki dan upućen novi Zakon o poljoprivredi, koji će regulirati i to pitanje. Krenut ćemo i u izradu pravilnika koji će propisati koje uvjete hrana mora zadovoljiti da bi se mogla donirati - kažu u ministarstvu. Ista je stvar i s pekarima i pekarskim proizvodima, no oni, doznajemo od nekih, dio svojih proizvoda prodaju sutradan po znatno nižim cijenama, te ističu da su svakoga dana veliki redovi i – sve se rasproda!

>>Ne žele kuhati pa po hranu novim autom idu u pučku kuhinju

>>U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane

Komentara 12

RA
radiomilevabeograd
23:13 10.12.2014.

Grijeh je hranu bacati.Pored toliko siromašnih i gladnih.

DU
Deleted user
22:19 10.12.2014.

Ako ne postoji zakon o doniranju hrane vjerojatno ne pistoji niti zakon o zabrani doniranja hrane. Sa malo zdravog razuma i lokalne inicijative ta hrana bi se mogla dati ljudima kojima je potrebno. Treba nam zdrav razum, pa tek ondaa dobri zakoni. Nevjerojatno.

Avatar antonija17
antonija17
17:45 11.12.2014.

Svicarci svoj visak dijele siromasnima. Cak postoji firma koja kupi sutradan robu kojoj izlazi rok trajanja i kasnije je razvazaju nekim domovima ili direktno kuci siromasnima. Ne baca se nista. Jedino u Hrvata se nemoze nista, nije da se nemozee vec se ne zeli. Nasi politicari vise vole prikupljanja pomoci samo zovi tako da mogu cisto vrhnje pokupit a rest podjelit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije